Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Характеристика впливу вогнегасних речовин на процес горіння.

Читайте также:
  1. CASE-средства. Общая характеристика и классификация
  2. Cаяси процесс
  3. Cудебник 1497 г. Общая характеристика
  4. Cудебник 1550 г. Общая характеристика, система и источники
  5. I. КВАЛИФИКАЦИОННАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА ВЫПУСКНИКА
  6. I. Общая характеристика жанровой системы связей с общественностью.
  7. I. Этиологическая характеристика
  8. II. Клинико-фармакологическая характеристика лекарственных средств, влияющих на липидный обмен.
  9. II. Процесс принятия решений.
  10. II. ХАРАКТЕРИСТИКА ПЯТИ СОЦИЕТАЛЬНЫХ ГРУПП

Вогнегасні речовини (ВР) – це речовини, які мають фізико-хімічні властивості, завдяки яким створюються умови, що припиняють горіння.

Щоб зупинити процес горіння існують такі способи впливу на його припинення:

* охолодження вогнища горіння нижче визначених температур займання і самозаймання;

* ізоляція вогнища горіння або зниження доступу окислювача у зону горіння;

* механічний зрив полум’я повітряною ударною хвилею;

* гальмування швидкості хімічної реакції у полум’ї (інгібірування).

Однак, чітко розділити вогнегасні речовини за приведеними ознаками не вдається, так як усі вони мають комбінований вплив на процес горіння за наявності переважаючої властивості. Найбільш поширеними вогнегасними речовинами є вода, вода з домішками, піна (хімічна або повітряно-механічна), вогнегасні порошки, вуглекислий газ, галегеновані вуглеводні).

Вода – рідина з температурою від 0 до 1000С. Основний спосіб впливу на горіння – охолодження. Має вторинний ефект – під час випаровування ізолює вогнище пожежі від доступу кисню у зону горіння.

Сильний струмінь води збиває полум’я з поверхні матеріалу, що горить. Для гасіння застосовують воду у вигляді компактного або розпиленого струменя чи у вигляді пари. Для зниження поверхневого натягу води вживають домішки – поверхнево-активні речовини.

Ведуться науково-дослідні роботи по створенню нових домішок, що підвищують вогнегасну здатність води. Завдяки застосуванню домішок значно (у 20-22 рази) зменшуються витрати води на гасіння і скорочується на 20-30% час на гасіння пожежі.

Застосування води для гасіння електрообладнання, що знаходиться під напругою забороняється тому, що вода характеризується високою електропровідністю, що може призвести до враження людини електричним струмом.

Піна – дисперсна системи, яка складається з бульбашок газу або повітря, розділених плівкою рідини. Основна дія піни на горіння – ізоляція вогнища горіння; додаткова – охолодження за рахунок наявності води. Існує два способи утворення піни: хімічний та повітряно-механічний. При хімічному способі піна утворюється у результаті хімічних реакцій між лужною та кислотною частинами вогнегаснику.

Повітряно-механічна піна утворюється у результаті механічного розпилення розчину піноутворювача та його змішування з повітрям у парогенераторах типу ГВП-200 та ін. Піни розподіляються за кратністю (відношення об’єму піни до об’єму розчину, з якого вона вилучена) на піни низької кратності (до 10), середньої (10-200), високої (більше 200).

Піна не проводить електричний струм, не шкідлива для організму людини, а також економічна.

Вогнегасні порошки – дрібні частинки мінеральної солі з різноманітними домішками. Основний спосіб впливу на процес горіння – інгібірування; додатковий – розбавлення пари горючої речовини, утворення умов вогнеперешкоди, охолодження.

Вогнегасні порошки бувають загального та спеціального призначення. Порошки загального призначення застосовуються для гасіння пожеж класів А,В,С та електрообладнання під напругою. Вогнегасні порошки спеціального призначення використовують для гасіння пожеж горючих металів. Спосіб впливу – ізоляція зайнятої пожежею поверхні від оточуючого середовища.

Вуглекислий газ – безкольоровий газ без запаху й смаку при 00С та 760мм.рт.ст. Основний вплив на горіння – розбавлення парогазоповітряної суміші горючої пари та газів з повітрям (киснем), додатковий – охолодження.

Галогеновані вуглеводні – речовини, основними компонентами яких є бромистий етил, бромистий метил та ін. У практиці пожежогасіння в основному застосовують сполуки, що мають промислову назву “фреон”, “хладон”. Основний спосіб впливу на горіння – інгібірування, додатковий – розбавлення.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 39 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав