Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Лістеріоз

Лістеріоз - інфекційне захворювання, що викликається Listeriamonocytogenes; характеризується ураженням лімфатичних вузлів, часто септицемією. Зв'язок інфекції з урогенітальною патологією був встановлений лише недавно.

Етіологія

Лістерії є аеробами, це дрібні короткі (коккоподібні) грампозитивні неспороутворюючі рухомі палички з тенденцією до утворення ланцюжків з трьох, п'яти і більше клітин, а в шорстких колоніях - подовжених або ниткоподібних форм. У старих культурах лістерії можуть бути грамнегативні. Рухомі, з перитрихіальними джгутиками (при вирощуванні при 20-25 °С). При 37 °С зустрічаються лише нечисленні джгутики, зазвичай один полярний джгутик, рідко два - чотири, іноді жодного.

З глюкози і деяких інших вуглеводів лістерії утворюють кислоту (але не газ!).

Можна встановити ряд антигенних типів, визначаючи О- і Н-антигени. Існує щонайменше сім антигенних типів лістерії. Спонтанні інфекції спостерігаються і у тварин, як домашніх, так і диких, і у людей. При появі захворювання можуть розвиватися септицемія і осередкові абсцеси у внутрішніх органах.

Шляхи передачі

Резервуаром інфекції є гризуни, рідше - сільськогосподарські тварини. Основний шлях зараження - аліментарний. Передача лістеріозної інфекції може здійснюватися статевим шляхом; доведено внутрішньоутробне зараження плоду або новонародженого від хворої матері.

Епідеміологія і загальна патологія

Інфекційні захворювання, викликані лістеріями, у людини зустрічається рідко. Проте з'являється все більше повідомлень про лістеріоз новонароджених. Приблизно в 20 % випадків сепсис у новонароджених обумовлений цими мікроорганізмами.

При внутрішньоутробному інфікуванні лістеріями розвивається септичний грануломатоз. Діти народжуються недоношеними, з симптомами пневмонії. Нерідко виникає внутрішньоутробний сепсис, який приводить до загибелі плоду або згодом новонародженого.

При пізньому синдромі ускладнень вагітності не спостерігається, проте у новонароджених дітей розвиваються менінгіти і менінгоенцефаліти. Менінгіти і менінгоенцефаліти супроводжуються значною бактеріемією, в таких випадках відзначається висока смертність.

Ймовірно, безсимптомні лістеріозні інфекції широко поширені. За певних умов можуть з'являтися захворювання, пов'язані з генітальним джерелом збудника; лістеріоз може з'являтися як вторинне захворювання у хворих лімфомами, при іммунодефіцитних станах, зокрема при СНІДі.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 26 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав