Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Умови проходження медичного огляду.

Читайте также:
  1. В яких документах можуть бути викладені умови праці?
  2. ВИМОГИ ДО МЕДИЧНОГО ПЕРСОНАЛУ ПРИ РОБОТІ З НОВОНАРОДЖЕНИМИ.
  3. Внаслідок проходження виробничої практики з фармацевтичного аналізу студенти повинні
  4. Г) небезпечні умови праці.
  5. Гарантії права працівників на охорону праці під час роботи, пільги і компенсації за важкі та шкідливі умови праці
  6. ГОД/ ДЛЯ СТУДЕНТІВ МЕДИЧНОГО ФАКУЛЬТЕТУ
  7. Граничні умови
  8. За якими методиками оцінюють умови праці на підприємстві
  9. За якими методиками оцінюються умови праці на підприємстві?
  10. Звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру

Здійснення медичних оглядів покладається на медичні заклади. Перелік професій, працівники яких підлягають медичному огляду, термін і порядок його проведення встановлюються Міністерством охорони здоров’я України за погодженням з Департаментом державного нагляду за додержанням законодавства про працю.

Власник має право притягнути працівника, який ухиляється від проходження обов’язкового медичного огляду, до дисциплінарної відповідальності і зобов’язаний відсторонити його від роботи без збереження заробітної плати.

Власник на прохання працівника або за своєю ініціативою організовує позачерговий медичний огляд, якщо працівник вважає, що погіршення стану його здоров’я пов’язане з умовами праці.

За час проходження медичного огляду за працівником зберігається місце роботи (посада) і середній заробіток.

 

52.Який порядок проведення первинного, періодичного та позапланового інструктажів?

Первинний інструктаж проводиться безпосередньо на робочому місці з новоприйнятими працівниками, з відрядженими працівниками інших підприємств, з учнями та студентами, які прибули на практику.

Періодичний інструктаж проводиться на робочому місці для працівників зайнятих на роботах з підвищеною небезпекою раз на три місяці, для решти робіт – раз в півроку.

Позаплановий інструктаж проводиться на робочому місці або в кабінеті ОП при введенні в дію нових або переглянутих нормативно-правових актів чи при в внесенні в них змін або доповнень; при зміні технологічного процесу, обладнання, тощо; при порушенні працівниками вимог нормативно-правових актів; при перерві в роботі працюючого більше ніж на 30 календарних днів для робіт з підвищеною небезпекою, а для решти робіт – понад 60 днів.

 

53.В яких випадках проводиться цільовий інструктаж?

При ліквідації аварій або стихійного лиха, при проведенні робіт, на які відповідно до законодавства оформлюються наряд-допуск, наказ або розпорядження.

 

54.Чи дозволяється повторна перевірка знань при незадовільних результатах засвоєння інструктажів?

Цільового інструктажу – ні, а решта протягом 10 днів проводиться повторний інструктаж і перевірка знань.

 

55.В яких випадках проводиться стажування на робочому місці, в який термін і хто це визначає?

Для новоприйнятих працівників після первинного інструктажу до початку самостійної роботи від 2 до 15 змін; визначає керівник підприємства.

 

55.Який порядок навчання та атестації тих, кого приймають на роботи з підвищеною небезпекою?

Такі категорії проходять щорічне спеціальне навчання та перевірку знань відповідних нормативно-правових актів.

 

56.Який порядок навчання та атестації посадових осіб?

Посадові особи, діяльність яких пов’язана з керівництвом трудовими колективами, проектуванням та розробкою обладнання чи приладів, тощо. Проходять під час прийняття на роботу та періодично один раз на три роки навчання та перевірку знань відповідних нормативно-правових актів з охорони праці.

 

57.Що називається травмою?

Усяке порушення анатомічної цілісності організму або порушення його функцій внаслідок раптового впливу на нього будь-якого небезпечного виробничого фактору (фізичного, хімічного, біологічного, психофізіологічного).

 

58.Що таке виробничий травматизм?

Це сукупність травм, які трапляються з працюючими внаслідок раптового впливу на них будь-якого небезпечного виробничого фактору при виконанні трудових обов’язків або завдань керівника робіт.

 

59.Що таке професійне захворювання?

Захворювання, яке розвивається в результаті впливу на працюючого специфічних для даної роботи шкідливих виробничих факторів і поза контактів з ними виникнути не можуть. Окремим є отруєння. Яке буває гострим та хронічним.

 

60.Які основні причини травмування та професійного захворювання?

Недостатня надійність обладнання та конструкцій, недоліки в проектуванні та розробці технологічних регламентів; шкідливі матеріали та сировина; погані умови праці; відсутність засобів захисту; помилки навчання та інструктажів; недостатнє знання правильних та безпечних методів виконання завдань; порушення дисципліни праці.

 

61.Чим є „Порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві?”

Це регламентний документ, який визначає процедуру проведення розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій, що сталися на виробництві.

 

62.На кого поширюється і не поширюється дія „Порядку...”?

Поширюється на власників підприємств; на осіб, які уклали з роботодавцем трудовий договір або фактично були допущені ним до роботи.

Не поширюється на військовослужбовців, учнів, студентів тощо.

 

63.Перша допомога при опіках.

Розрізняють 4 ступені небезпечності опіків: 1ст.-почервоніння шкіри, 2ст.-утворення пухирів, 3ст.- змертвіння всієї товщини шкіри, 4ст.-обвуглювання тканин тіла. При опіках 1-2ст. слід негайно покласти на вражене місце примочку зі спиртом, горілкою, одеколоном або слабким розчином марганцевокислого калію. Спирт та його похідні стримують руйнування клітини і водночас знезаражують місце ушкодження. При 3-4 ст.на вражені місця накладають стерильні пов’язки. Потерпілого слід напоїти чаєм або мінер.водою і терміново доставити до лікарні.

 

64.Засиби від ураження електричним струмом.

Захисне заземлення, занулення, мала напруга, захисне відімкнення, ізоляція струмопроводів, огороджувальні пристрої, попереджувальна сигналізація, блокування, знаки безпеки, засоби захисту та запобіжні присторої.

 

65.Як здійснюються страхові виплати, якщо з моменту втрати працездатності до звернення до ФССНВ пройшло більше 3 років?

З дня звернення.

 

 

66.Які нещасні випадки беруться на облік?

Нещасні випадки, що сталися з працівниками під час виконання трудових (посадових) обов’язків, у тому числі у відрядженнях, а також ті, що сталися під час:

- перебування на робочому місці, на території підприємства або в іншому місці роботи протягом робочого часу, або за дорученням керівництва в неробочий час, під час відпустки, у вихідні та святкові дні;

- проїзду на роботу на транспорті підприємства або на транспорті сторонньої організації, яка надала його;

- використання власного транспорту в інтересах підприємства з дозволу або за дорученням власника;

- провадження дій в інтересах підприємства, на якому працює потерпілий;

- ліквідації аварій, пожеж та наслідків стихійного лиха на виробничих об’єктах і транспортних засобах, що використовуються підприємством;

- надання підприємствам шефської допомоги;

- прямування працівника до (між) об’єкта (ми) обслуговування за затвердженими маршрутами або до будь-якого об’єкта за дорученням власника.

 

67.Як кваліфікується нещасний випадок, що стався під час обідньої перерви?

Вважається пов’язаним з виробництвом, якщо в його причині присутній виробничий фактор.

 

68.Які обов’язки керівника у разі настання нещасного випадку на підприємстві?

Потрібно терміново організувати медичну допомогу потерпілому, в разі необхідності доставити його до лікувально-прфілактичного закладу. Повідомити про те, що сталося, вищому керівництву. Якщо потерпілий є працівником іншого підприємства — повідомити власникові цього підприємства, в разі нещасного випадку, що стався внаслідок пожежі, — місцевим органам пожежної охорони, а при гострому професійному захворюванні (отруєнні) — санепідстанції; зберегти до прибуття комісії з розслідування обстановку на робочому місці та устаткування в такому стані, в якому вони були на момент події, а також вжити заходів до недопущення подібних випадків у ситуації, що склалася.

 

69.Які дії власника після одержання повідомлення про нещасний випадок?

Організовує комісію для розслідування н/в, до складу якої включається: керівник (спеціаліст) служби охорони праці підприємства (голова комісії), керівник структурного підрозділу або головний спеціаліст, представник профспілкової організації, членом якої є потерпілий, або уповноважений трудового колективу з питань охорони праці, а у разі гострих професійних захворювань (отруєнь) також спеціаліст санепідстанції.

На підприємствах, де немає спеціалістів з охорони праці, головою комісії з розслідування призначається посадова особа (спеціаліст), на яку наказом керівництва покладені функції з питань охорони праці в порядку сумісництва.

 

70.Які обов’язки комісії з розслідування нещасливого випадку?

Комісія зобов’язана протягом трьох діб:

обстежити місце нещасного випадку, опитати свідків і осіб, які причетні до нього, та одержати пояснення потерпілого, якщо це можливо;

установити обставини і причини, що призвели до нещасного випадку, визначити осіб, які допустили порушення нормативних актів, а також розробити заходи щодо запобігання подібним випадкам;

скласти акт за формою Н-1 у п’яти примірниках і передати його на затвердження власникові.

До акта за формою Н-1 додаються пояснення свідків події, медичний висновок щодо діагнозу ушкодження здоров’я потерпілого в результаті нещасного випадку.

 

71.Хто такий страхувальник, страховик, застрахований?

Страхувальник – це роботодавці, а в окремих випадках застраховані особи.

Страховик – це ФССНВ.

Застрахований – це фізична особа, на користь якої здійснюється страхування.

 

 

72.Чи повинен власник підприємства проводити розслідування н/в?

Власник повинен проводити розслідування та вести облік нещасних випадків, професійних захворювань і аварій.

Розслідування проводиться за участю представника профспілкової організації, членом якої є потерпілий, а у випадках, передбачених законодавством, також за участю представників органів державного нагляду, управління охороною праці та профспілок.
За підсумками розслідування нещасливого випадку чи професійного захворювання, власник складає акт за встановленою формою, один примірник якого він зобов’язаний видати потерпілому або іншій заінтересованій особі не пізніше трьох днів з моменту закінчення розслідування.

У разі відмови власника скласти акт про нещасний випадок або професійне захворювання чи незгоди потерпілого або іншої заінтересованої особи зі змістом акта питання вирішується в порядку, передбаченому законодавством про розгляд трудових спорів. Органи з розгляду трудових спорів за необхідності одержують відповідний висновок представника органу державного нагляду, або органу державного управління охороною праці, або профспілкового органу.

 

73.Яка мета аналізу травматизму?

Це розробка заходів запобігання нещасним випадкам, у зв’язку з чим потрібно систематично аналізувати й узагальнювати причини травматизму.

 

74.Яким закладом визначається ступінь втрати працездатності?

Медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) у відсотках до професійної працездатності, яку мав потерпілий до ушкодження здоров’я.

Розмір відшкодування встановлюється відповідно до ступеня втрати професійної працездатності і середньомісячного заробітку, який він мав до ушкодження здоров’я.

Власник має повністю відшкодувати втрачений потерпілим заробіток у розмірі, що відповідає встановленому медико-соціальною експертною комісією відсотку втрат професійної працездатності потерпілого.

Розмір одноразової допомоги потерпілому встановлюється Законом України «Про охорону праці».

У разі смерті потерпілого одноразова допомога його сім’ї повинна бути надана в розмірі, не меншому п’ятирічного заробітку потерпілого і, крім того, не меншому, однорічного заробітку потерпілого на кожного утриманця.

 

75.Висновок яких органів є визначальним при природній смерті або самогубстві на підприємстві?

Органів судово-медичної експертизи, органів слідства.

 

76.Які органи здійснюють контроль за своєчасністю та об’єктивністю розслідування?

Органи державного управління. Органи державного нагляду за охороною праці, виконавча дирекція ФССНВ.

 

77.Хто здійснює громадський контроль за своєчасністю та об’єктивністю розслідування?

Профсоюзні спілки.

 

78.Які випадки підлягають спеціальному розслідуванню?

Зі смертельними наслідками, групові (двоє й більше) нещасні випадки, випадки з тяжкими наслідками, випадки зникнення працівника під час виконання трудового процесу.

 

79.Який орган встановлює ступінь важкості нещасного випадку?

Лікувальний заклад.

 

80.Наказом якого органу створюється комісія зі спеціального розслідування?

Наказом керівника територіального Держгірпромнагляду.

 

81.Протягом якого терміну проводиться розслідування н/в?

3 робочих днів, а спеціального 10 робочих днів.

82.Протягом якого часу зберігаються акти про нещасний випадок?

На підприємстві і у Фонді соціального страхування від нещасних випадків – 45 років.

 

83.Що таке акт за формою НПВ?

Це акт про нещасний випадок, не пов’язаний з виробництвом.

 

84.Які основні принципи страхування від нещасних випадків?

Обов’язковість страхування від нещасних випадків і профзахворювань осіб, які працюють на умовах трудового договору; своєчасне та повне відшкодування шкоди страховиком тощо.

 

85.Які основні завдання страхування від нещасних випадків?

Проведення профілактичних заходів, спрямованих на усунення шкідливих і небезпечних виробничих факторів; відшкодування матеріальної шкоди застрахованим та членам їх сімей; реабілітація потерпілих від нещасних випадків або профзахворювань.

 

86.Хто визначає клас професійного ризику та страховий тариф?

Управління виконавчої дирекції Фонду на підставі Закону України „Про страхові тарифи” Розмір страхових внесків залежить від встановленого для підприємства класу професійного ризику (передбачено 67 класів).

Працівники одного підприємства можуть бути поділені на групи залежно від умов праці та стану техніки безпеки в структурних підрозділах підприємства.

 

87.Що таке страхові виплати?

Це грошові суми, які ФССНВ виплачує застрахованому або особам, які мають на це право, у разі настання страхового випадку.

 

88.З чого складаються страхові виплати?

Допомога у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності, втрачений заробіток або його відповідна частина; одноразова допомога потерпілому, членам його сім’ї або особам, які перебували на його утриманні; пенсія по інвалідності потерпілого; пенсія у зв’язку з втратою годувальника; витрати на медичну і соціальну допомогу.

 

89.Який орган визначає ступінь втрати працездатності?

Медико-соціальна експертна комісія (МСЕК).

 

90.Який орган може направити потерпілого від н/в на виробництві на МСЕК?

Лікувально-профілактичний заклад; роботодавець; профспілка; робочий орган виконавчої дирекції ФССНВ; суд; прокуратура.

 

91.Хто має право на страхові виплати у разі смерті потерпілого?

Непрацездатні особи, які перебували на утриманні померлого; дитина померлого, яка народилася протягом не більше як дев’ятимісячного строку після його смерті.

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 28 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.026 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав