Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Екологічне обґрунтування модернізації.

Читайте также:
  1. Вибір та обґрунтування вибору моделей
  2. Державне екологічне регулювання
  3. Екологічне законодавство України
  4. Обґрунтування вибору матеріалів для виготовлення моделей
  5. Обґрунтування вибору методів обробки та устаткування
  6. Обґрунтування раціональних заходів і засобів поліпшення стану виробничого середовища за факторами.

ВСТУП.

До недавнього часу розвиток людського суспільства і самоочищення навколишнього природного середовища від техногенних забруднень перебували в динамічній екологічній рівновазі. Проте останніми роками інтенсивне зростання населення планети, надзвичайно інтенсивний розвиток промисловості, сільського й комунального господарства та інші чинники антропогенної дії на навколишнє середовище, призвели до різних негативних наслідків, з якими біосфера впоратися не здатна.

Увага вчених – екологів на сучасному етапі зосереджена на вирішенні кільокох кардинальних проблем, у яких фокусуються основні напрямки і розділи сучасної екології. Серед цих проблем можна виділити такі:

1. Керування продукційними процесами.

Вирішення цієї проблеми спрямоване на розробку заходів раціонального використання природних ресурсів.

2. Стійкість природних ресурсів і антропогенних чинників.

Ця проблема пов’язана із зміною біосферних зв’язків в навколишньому середовищі. Дослідження цієї проблеми дають змогу в майбутньому створити принципово нові природно – господарські екосистеми, в яких мають превалювати ознаки стабільності, стійкості та максимальної ефективності продуктиційного процесу.

3. Екологізація виробництва.

Вирішення цієї проблеми пов’язане з виробництвом екологічно безпечної продукції при мінімальних витратах природніх ресурсів (сировини, енергії,

 

 

палива та інших матеріалів) з утворенням мінімальної кількості не утилізованих та розсіюваних відходів, які не порушують функціонування природних екосистем та біосфери загалом.

Щодо проблеми зокрема в бродильній промисловості, то на мою думку, основною проблемою є загроза витоку аміаку з холодильних установок в навколишнє середовище і подальше руйнування ним озонового шару атмосфери.

Як відомо, при бродінні виділяється вуглекислота, але з цією проблемою багато підприємств бродильної промисловості справилося, поставивши вловлювачі. Цим не тільки уникається викид в повітря вуглекислого газу, але й досягається значний економічний ефект.

В бродильній промисловості гостро стоїть проблема раціонального використання прісної води. Адже це дуже важливий природний ресурс, без якого життя неможливе. Економне її використання – одне з найважливіших завдань підприємств харчової промисловості.

Досить важливою проблемою харчової промисловості, в тому числі і бродильної, є переробка й утилізація тари. На сучасному етапі розвитку харчової промисловості з’явилося дуже багато пластикової тари, період природної утилізації якої становить дуже великий термін, і якщо не вирішити дану проблему, то незабаром ми будемо жити у великому сміттєзвалищі.

На багатьох підприємствах бродильної промисловості використовується пара для утворення якої спалюється паливо (природний газ, мазут, вугілля). При цьому відбувається викид в повітря забруднюючих речовин (двоокис вуглецю, оксиди та інші). Це все може призвести до парникового ефекту. Тому необхідно боротися із шкідливими викидами, встановлювати очисні споруди. Вкладаючи гроші в екологію – ми турбуємося про наших нащадків.

 

Екологічне обґрунтування модернізації.

Технологічна модернізація горизонтальної одноярусної солодосушарки заключається у механізації завантажувально – розвантажувальних робіт, що призводить до звільнення людей від ручної праці, зменшення енергетичних витрат.

Раціональне використання палива, теплової і електричної енергії проявляє все більшу актуальність по темпам розвитку виробництва і прискорення технічного прогресу. Особливо збільшився інтерес до цієї проблеми в зв’язку з тим, що все більше стає реальна можливість використання традиційних запасів топлива.

В пивобезалкогольній промисловості щорічно затрачається 1,1 млн. тон топлива. Одним з шляхів економії тепла є використання «повторних» енергоресурсів, до яких відносяться в відпрацьованому сушильному агенті.

В харчовій промисловості при сушінні солоду використовується велика кількість тепла. При сушінні солоду на 100 кг сухого солоду затрачається в середньому 450050 кДж тепла, з них біля 300000 кДж викидається в атмосферу з відпрацьованим сушильним агентом. Тому повторне використання тепла відпрацьованого сушильного агента є важливим завданням.

Таким чином, запропонована модернізація забезпечує раціональне використання природних ресурсів, зменшує надходження забруднених речовин в навколишнє середовище, чим зменшує антропогенне навантаження на біосферу і сприяє вирішенню таких глобальних екологічних проблем, як потепління клімату і руйнування озонового шару.

Екологічна служба на АТ «Пивзавод на Подолі» підпорядковуються головному екологу.

АТ «Пивзавод на Подолі» має 30 джерел викиду забруднених речовин у атмосферу повітря, з них 23 джерела організовані і 7 джерел неорганізовані. В тому числі обладнаних пилоочисними устаткуваннями (ПГОУ) – 2 джерела. Всі аспіраційні і вентиляційні установки один раз на рік перевіряються лабораторіями на ступінь очищення або забруднення атмосфери і недопущення підвищення ГДК. Перевірка ефективності роботи ПГОУ проводиться 1 раз на рік.

Підприємство має розроблений проект нормативів ГДВ, який затвердже

ний у Держуправлінні. Загальний об`єм викидів забруднених речовин у атмосферне повітря згідно проекту ГДВ становить 8,726т забруднюючих речовин, в тому числі:

- твердих – 0,158;

- газоподібних та рідких – 8,568;

- окису вуглецю – 0,656;

- діоксиду азоту – 4,147;

- легких органічних сполук – 0,401;

- інші газоподібні – 3,364;

- аміак – 2,650;

- сірчана кислота – 0,016.

Резервом господарсько-питного та виробничого постачання є міськводопровід, який має один вхід на територію заводу.

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 26 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав