Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Загальні вимоги

Читайте также:
  1. II. Загальні положення
  2. III. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ
  3. III. Вимоги безпеки під час роботи.
  4. IV. Вимоги до технологічних процесів лісосічних робіт
  5. IV. Вимоги соціальної відповідальності
  6. V. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях.
  7. V. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНІЙ СИТУАЦІЇ
  8. Види і основні вимоги до виробничого освітлення
  9. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ
  10. Вимоги безпеки до експлуатації електрообладнання і потенційно небезпечних об’єктів

Розділ 1

 

Керiвництво роздiлами з охорони працi та безпеки у надзвичайних ситуацiях у Черкаському нацiональному унiверситетi iмeнi Богдана Хмельницького з моменту виходу наказу МОН, МНС i Державного Koмiтeтy України з промислової безпеки, охорони працi та гiрничого нагляду "Про органiзацiю та вдосконалення навчання з питань охорони працi, безпеки життєдiяльностi та цивiльного захисту у виших навчальних закладах УкраIни" № 969/922/2l6 вiд 2l жовтня 20l0 року покладено на викладачiв кафедри aнатомії, фiзiологiї та фiзичної реабiлiтації.

Набутий за цей перiод часу досвiд дає пiдстави рекомендувати студентам наступний порядок роботи над цим роздiлом.

Робота над роздiлом "Охорона працi" i "охорона працi та безпека в надзвичайних ситуацiях" повинна починатися заздалегiдь, ще до проведення основних наукових дослiджень з теми випускнот роботи. З цiєю метою базова кафедра aнатомії, фiзiологiї та фiзичної реабiлiтації проводить загальну консультацiю для одної чи декiлькох спорiднених спецiальностей (дата i мicцe її провелення попередньо узгоджуються з консультантом).

Пiсля остаточного узгодження теми роботи на профільній кафедрi та отримання вiд нayкoвoгo керiвника вiдповiдних рекомендацій, завдань i складання плану випускної роботи, студент має отримати iндивiдуальну консультацiю з охорони працi у викладачiв кафедри aнатомії фiзiологiї та фiзичної реабiлiтацiї. Кожен викладач кафедри проводитъ такі консультацiї 1-2 рази на тиждень вiдповiдно до встановленого графiку, який доводиться до вiдома студентiв (через дирекчiї iнститутiв, старостів груп тошо).

Для успiшної спiвпрацi з консультантом студент на першiй консультацiї має представити назву теми випускної роботи, календарний графiк роботи на весь перiод її виконання та план (приблизний змiст) випускної роботи.

 

Консультант з охорони праці виконує наступнi функції: надає студенту допомогу в oкpecлeннi мети та зaвдань розділу, складаннi плану роботи над ним; рекомендує необхідні нормативно-правовi документи та вiдповiдну літературу; надає студенту необхiднi наступнi консультації протягом всього періоду написання роздiлу, злiйснює контроль за його готовнiстю та надає відповідну рецензію.

Основою для написання роздiлу з охорони працi має бути вiдповiдна переддипломна практика пiд час якої студент має: ознайомитися зi станом охорони працi i планами його покращення на пiдприємствi, в ycтанові чи органiзачiї в цiлому i в їх структурних пiдрозлiлах; з роботою служби охорони працi; органiзацiєю робочого мiсця; захистом працюючих вiд дiї шкiдливих i небезпечних факторiв; з наявнiстю рiзних категорiй примiщень з пожежо вибухо небезпеки; заходами електробезпеки, пожежонебезпеки та протиаварiйних ситуацiй; шляхами евакуацiй з робочих примiщень тощо.

Однак, якшо мiсце переддипломної практики нe вiдповiдає тeмi випускної роботи, то студент має самостiйно здобути iнформацiю щодо органiзацiї охорони працi та iнших више зазначених проблем охорони життя, здоров'я та працездатностi прачiвникiв на об'єктi, який є базою для проведення дослiджень випускної роботи.

Зiбранi матерiали мають стати пiдгрунтям для проведення аналізу й оцiнки умов прачi фахiвцiв-дослiдникiв (бiологiв, екологiв чи xіміків) та розробки вiдповiдних заходiв з охорони працi узгоджених з тематикою випускної роботи.

Пiсля узгодження ycix робочих питань з консулътантом студент може приступити до написання розділу в чернетному варіанті. При цьому слiд пам'ятати, що розділ з охорони працi є рiвноцiнним у порiвняннi з iншими роздiлами роботи та оформлений вiдповiдно до загальних вимог до оформлення дипломної роботи.

Враховуючи рiзноманiтнiстъ спецiальностей напряму природничих наук (6.040102, 7.040l0201, B.040l0201 Бiологiя; 6.040l01, 7,0401010l, 8.04010101 Хiмiя; 6.040106 Екологiя, охорона навколишнього середовиша та збалансоване природокористування; 7.18010010 Якiсть, стандартизацiя i сертифiкацiя), з яких в унiверситетi готують фахiвчiв, питання роздiлу з охорони працi мають органiчно входити у весь комплекс проблем, якi передбачено вирiшити у випускнiй роботi. Тобто, вони повинні враховувати характер самої роботи (теоретичного, аналiтично-пoшукового та суспiльно-гуманiтарного спрямування, роботи, що мiстять лабораторно-експериментальнi дослiдження; роботи навчально-методичного характеру; роботи, якi виконуються у польових та експедицiйних умовах тощо) і при цьому мiстити розкриття умов та характеру працi, робочих мiсць, виявлення можливих шкiдливих i небезпечних факторiв професiйної дiялъностi, оцінку ризику виникнення травматизму та професiйної патологiї, прогноз можливих надзвичайних ситуацiй,тошо, залежно вiд бази виконання дослiджень.

 

При написаннi випускної роботи нe припускається викладати матерiал роздiлу у виглядi загальних безпiдставних розсудiв, переписувати текст пiдручникiв або нормативних положень, iнструкцiй та правил охорони працi тошо. Виклад розроблених студентами рекомендацiй з охорони прачi має висвiтлювати нa якiй ocнoвi, вiдповiдно до яких нормативних документiв, з яких міркувань, якi заходи приймаються проектом та як вони реалiзуються чи будуть реалiзованi. Тому прийнятi рішення належить викладати у формi конкретних вказівок: "проектом (роботою) пропонусться...", "згiдно з (дати найменування або посилання на норми, правила, стандарти) рекомендується", "відповідно до проведеного аналiзу (оцiнок, розрахункових даних) рекомендується". Відповідно, текст аналізу умов працi на робочих мiсцях чи розроблених студентами заходiв з охорони працi не повинен мати зворотiв, прийнятих в iнструкцiях чи правилах таких як, наприклад, "повинно бути", "необхідно", "забороняється", "не допускається" тощо.

В цiлому змiст розлiлу повинен вiдповiдати наступним основним вимогам:

· творче виконання (виключення шаблонностi, однотипностi викладення роздiлiв у рiзних роботах студентів);

· конкретне розкриття проблематики (за результатами дослiлжень з охорони працi);

· демонстрування спроможностi проведення фахової оцiнки умов праці;

· пiдтвердження готовностi виконання дипломної роботи відповідно до принципiв безпеки в рiзних сферах професiйної дiяльностi (бiолога, еколога, xiмiкa) та в умовах надзвичайних ситуацiй;

· розкриття можливого впливу шкiдливих та небезпечних факторiв як безпосередньо на стан здоров'я або життя caмoгo працiвника чи iнших осiб, так i iншi вiддаленнi негативнi наслiдки (тератогеннi впливи, спадковi захворювання, iнвалiдiзацiя, екологiчнi зрушення тощо).

Текст чернетки розлiлу слiд представити консультанту для перевiрки. Нa чернетцi необхiдно зазначити прiзвище та iм'я студента, групу, по-можливостi, мiсце проходження переддипломної практики, тему дипломної роботи та її змiст. Чернетку слiд виконати aкypaтно на аркушах формат А4, шрифтом Тimеs Nеw Rоmеn, 14 розмiром шрифту та 1,5 мiжрядковим iнтервалом. Текст необхiдно розмiстити з одного боку аркуша, що дає можливiсть консулътанту за необхiдностi його редагувати, обсяг розлiлу з охорони працi повинен становити для квалiфiкацiйних робiт - 6-8 cторінок, для дипломних робiт спецiалiстiв i магiстрiв — 9-12 cторінок. У кiнцi чернетки необхiдно подати попереднiй список використаної лiтератури, а в тексті роздiлу на використану лiтературу повиннi даватися вiдповiднi посилання. При цьому слiд враховувати, що лiтература, використана при написаннi роздiлу з охорони працi вноситься до загального списку використаної лiтератури.

Пiсля виправлення визначених консультантом недолiків, студент має доопрацювати чернетку, укласти остаточний вapiaнт розлiлу i представити його консультанту у повному складi свого дипломного проекту. Це має бути не пiзнiше як за два тижнi ло захисту проекту.

Пiсля перевiрки й узгодження усiх питань консультант дає дозвіл на внесення роздiлу до чистового варіанта дипломної роботи й цей факт вiдповiдною рецензiєю. За вiдсутностi рецензiї дипломна робота до захисту не допускасться.

 

 

Розділ 2




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 52 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав