Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Організація роботи служби охорони праці в закладах освіти: структура, функції.

Читайте также:
  1. A. підприємство - це відокремлена економічна структура, яка займається виробництвом та реалізацією певних товарів та послуг з метою отримання доходу; Верно
  2. III. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ
  3. III. Вимоги безпеки під час роботи.
  4. V. Організація, проведення та документальне оформлення семестрового контролю
  5. Аварією першої категорії, що розслідується у порядку, встановленому законодавством про охорону праці, є аварія, внаслідок якої загинуло _________ і більше осіб.
  6. Автоматизований вибір заходів (АВЗ) з профілактики виробничого травматизму з охорони праці
  7. Административно-правовые нормы: понятие, структура, виды и способы реализации.
  8. Административно-правовые нормы: понятие, структура, виды, формы реализации.
  9. Адміністративна і дисциплінарна відповідальність медичних працівників
  10. Актуальні проблеми охорони праці в наукових дослідженнях.

Основні нормативні акти про охорону праці в закладах освіти

Нормативні акти роз’яснюють та розкривають практичний зміст реалізації окремих статей законодавства України з охорони праці. Нормативні акти поділяються на правила, стандарти, положення, інструкції, рекомендації, вимоги, технічні умови та інші:

– Положення про організацію роботи з охорони праці учасників навчально-виховного процесу в установах і закладах освіти (наказ МОН №563 від 01.08.2001);

– Положення про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися під час навчально-виховного процесу в навчальних закладах, наказ МОН №616 від 31.08.2001).

До загальнодержавних нормативних актів належать:

§ державні стандарти України – ДСТУ;

§ державні нормативні акти з охорони праці – ДНАОП;

„Порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків професійних захворювань і аварій на виробницт;

§ державні санітарні правила і норми – ДержСанПіН, наприклад: ДСанПіН 5.5.3.008-98 „Устаткування, утримання середніх загальноосвітніх навчально-виховних закладів та організація навчально-виховного процесу”;

§ будівельні норми і правила – БНіП.

Крім цього діють міждержавні стандарти країн СНГ – ГОСТ системи ССБТ (стандарти системи безпеки праці), окремі стандарти ЄС. На рівні підприємств та їх об’єднань на основі законів та вищих нормативних актів розробляються та затверджуються стандарти підприємств з охорони праці (СТБ), технічні умови праці (ТУ), типові інструкції та інструкції з охорони праці на робочому місці.

Основою системи нормативних актів з охорони є нормативно-правові акти (НПАОП), які розробляються відповідно до діючого положення міністерствами, ДУ Національним науково-дослідним інститутом промислової безпеки та охорони праці, Державним комітетом з промислової безпеки та гірничого нагляду (Держгірпромнагляд). Останній координує роботу з розробки актів та затверджує їх в державному реєстрі.

 

Організація роботи служби охорони праці в закладах освіти: структура, функції.

1. Структура служби охорони праці в закладах освіти

Управління охороною праці на підприємстві в цілому здійснює його керівник, а в підрозділах – їх керівники або головні фахівці. Координує цю діяльність служба охорони праці, робота якої регламентована в «Типовому положенні про службу охорони праці» (2004 р.).

Служба охорони праці створюється на підприємствах, установах та організаціях незалежно від форми власності та видів діяльності. В організаціях з числом працюючих менш ніж – 50 чоловік цю службу може представляти працівник, призначений за сумісництвом. Чисельний склад служби охорони праці в інших випадках визначається за «Рекомендацією щодо структури та чисельності служби охорони праці». Працівники служби повинні мати спеціальну вищу освіту з охорони праці та досвід роботи у відповідній галузі. Підпорядковується служба охорони праці безпосередньо керівнику підприємства. В закладах освіти звичайно виконання функцій служби охорони праці покладається на першого заступника директора – завуча.

Робота з охорони праці в закладах освіти організується у відповідності до діючого законодавства з охорони праці та регулюється такими основними нормативним документами:

– Положення про організацію роботи з охорони праці учасників навчально-виховного процесу в установах і закладах освіти (наказ МОН №563 від 01.08.2001);

– Положення про порядок розслідування нещасних випадків, що сталися під час навчально-виховного процесу в навчальних закладах (наказ №616 від 31.08.2001);

– Положення про навчальні майстерні навчально-виховного закладу (16.06.94 наказ №184);

– НПАОП 00.0-6.02.-04 „Порядок розслідування та ведення обліку нещасних випадків професійних захворювань і аварій на виробництві”.

Служба охорони праці утворює систему управління охороною праці. Для цього розробляється положення про службу охорони праці, наказом директора призначаються відповідальні з охорони праці з усіх напрямків діяльності закладу та в усіх приміщеннях, зокрема відповідальний за пожежну безпеку, за електрогосподарство, газове господарство (щорічно). Затверджується порядок проведення адміністративно-громадського контролю, програми вступних інструктажів з БЖД (для учнів) та з охорони праці (для співпрацівників) та інша документація.

Служба охорони праці має на меті здійснення державної політики з охорони праці безпосередньо на виробництві, зокрема, втілення в життя правових, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних, соціально-економічних і лікувально-профілактичних заходів, які спрямовані на запобігання нещасним випадкам, професійним захворюванням, аваріям на виробництві.

Виходячи з вищезазначених цілей служба охорони праці повинна вирішувати такі завдання:

Ø забезпечувати безпеку виробничих процесів, устаткування, будівель та споруд;

Ø забезпечувати працюючих відповідними засобами захисту;

Ø здійснювати професійну підготовку і підвищення кваліфікації працівників з питань з охорони праці, проводити пропаганду безпечних методів праці;

Ø забезпечувати раціональний режим праці і відпочинку працюючих;

Ø вимагати професійного добору працівників на окремі види робіт відповідно до чинних нормативних актів.

Слід пам’ятати, що виконання цих завдань здійснюється безпосередньо за участю відповідних керівників та робітників.

 

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 172 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав