Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Суть і складові системи пожежного захисту в закладах освіти.

Читайте также:
  1. I. Суть і ознаки, ринкової економічної системи
  2. Будова Національної системи соціально-психологічної служби України
  3. Варіанти функціонування (підключення) банків до системи
  4. Виберіть інститут, який не належить до системи фінансового права інститут покарання
  5. ВИВЧЕННЯ ПИТАНЬ ОХОРОНИ ПРАЦІ В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ
  6. Визначення рівня функціонального стану серцево-судинної системи
  7. Використання засобів індивідуального захисту.
  8. Вимоги охорони праці до організації та проведення масових заходів в навчальних закладах.
  9. Випромінювання оптичного діапазону (інфрачервоне, ультрафіолетове, лазерне), його вплив на організм людини та методи захисту
  10. Випромінювання оптичного діапазону (інфрачервоне, ультрафіолетове, лазерне), його вплив на організм людини та методи захисту.

1. Організаційні заходи пожежного захисту.

Система пожежного захисту – це комплекс організаційних і технічних заходів та засобів, спрямованих на виявлення осередку займання, евакуацію людей та майна, обмеження розповсюдження пожежі та її гасіння.

На підприємствах з чисельністю працюючих більш 50 осіб створюються пожежно-технічні комісії, яки розробляють заходи щодо поліпшення пожежної безпеки, контролюють стан пожежної безпеки, здійснюють навчання, інструктажі з пожежної безпеки. В навчальних закладах звичайно ці функції виконує призначений наказом керівника відповідальний з пожежної безпеки.

Питання пожежної безпеки входять до програм навчання з охорони праці. Щорічно проводяться інструктажі з пожежної безпеки співробітників, які фіксуються у відповідних журналах. Навчання, перевірка знань учнів та вихованців з пожежної безпеки відбувається під час щорічного вступного інструктажу з БЖД, крім цього, питання пожежної безпеки можуть входити до інших видів інструктажів. На підприємствах, а також в навчальних закладах щорічно проводиться навчання з евакуації на випадок пожежі.

Усі працівники під час прийняття на роботу і щорічно за місцем роботи повинні проходити інструктаж з пожежної безпеки. Види протипожежних інструктажів:

- вступний - з усіма працюючими, які щойно прийняті на роботу, а також з тими, хто прибув на підприємство у відрядження, на практику і мають брати участь у виробничому процесі;

- первинний – безпосередньо на робочому місці до початку виробничої діяльності працівника – всі новоприйняті, переведені з інших підрозділів, ті, хто у відрядженні і мають брати участь у виробничому процесі, будівельники ремонтних організацій, студенти під час виробничої практики;

- повторний – з усіма працюючими не менш ніж один раз на рік;

- позаплановий – у разі введення в дію нових нормативних документів із питань безпеки праці; у разі зміни технологічного процесу; на вимогу інспекторів Держгірпромнагляду, якщо виявлено незадовільне знання працівниками правил безпеки праці, невміння діяти у випадку виникнення пожежі, користуватись первинними засобами пожежогасіння.

- цільовий – перед виконанням разових пожежонебезпечних робіт.

Кожен працівник який виявив пожежу або її ознаки(задимлення, запах горіння або тління різних матеріалів, підвищення температури в приміщенні тощо), зобов’язаний:

ü негайно повідомити про це за телефоном до пожежної частини (при цьому слід чітко назвати адресу об'єкта, місце виникнення пожежі, а також свою посаду та прізвище);

ü задіяти систему оповіщення людей про пожежу;

ü залучити інших осіб до евакуації людей з будівлі до безпечного місця згідно з планом евакуації;

ü сповістити про пожежу керівника навчального закладу, установи і організації або працівника, що його заміщує;

ü організувати зустріч пожежних підрозділів, вжити заходів до гасіння пожежі наявними в установі засобами пожежогасіння.

Для запобігання розповсюдженню пожежі та продуктів горіння з приміщень або пожежного відсіку з осередком пожежі в інші приміщення, створюють протипожежні перешкоди– це будівельні конструкції, інженерні споруда чи технічні засоби, що мають унормовану межу вогнестійкості і перешкоджають поширенню вогню.

Виходячи з аналізу загроз пожежовибухонебезпеки для покращення протипожежного захисту об’єктів та населених пунктів України необхідними є такі інженерно-технічні заходи:

- створити ефективні системи технологічного контролю і діагностики виникнення пожеж та впроваджувати автоматичні засоби сигналізації та пожежогасіння;

- якісно та кількісно оновлювати пожежно-технічне озброєння підрозділів пожежної охорони.

 




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 35 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав