Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Зміст теми.

Читайте также:
  1. Актуальність теми.
  2. Банківська система: зміст, рівні, функції
  3. В) Зміст уроку ІМ
  4. Визначення профілю та обсягу діяльності підприємства за статутом, характером і змістом його роботи
  5. Вимоги до змісту і оформлення документів
  6. Диференційна рента: зміст, причини виникнення, механізм утворення
  7. До змістових структурних компонентів педагогічної етики належать моральна свідомість, моральна діяльність і моральні відносини.
  8. Доходи і прибуток фірми: зміст, види, ф-ції
  9. Економічний зміст валютних операцій, їх види та класифікація
  10. Економічний зміст депозитів та їх класифікація

Харчування – одне з найнеобхідніших фізіологічних потреб людського організму. З їжею людина отримує біологічно-активні сполуки – білки, жири, вуглеводи, мінеральні солі, воду, мікроелементи, вітаміни – речовини, необхідні для нормального функціонування всіх органів і систем.

Лікувальне харчування – харчування, що задовольняє фізіологічні потреби в кількості і співвідношенні біологічно-активних сполук та надає лікувального впливу. Шляхом зміни складу їжі, кулінарної обробки продуктів, режиму харчування можна впливати на функціональний стан окремих органів і систем. Лікувальне харчування є обов’язковим в комплексному лікуванні різних захворювань.

Дієтотерапія є невід’ємним компонентом комплексного лікування при всіх без виключення захворюваннях шлунково-кишкового тракту, захворюваннях обміну речовин, захворюваннях серця, печінки, нирок, суглобів.

Дієтичні столи та індивідуальні дієти

В Україні офіційно прийнято 15 дієтичних столів, що диференційовані за основними нозологічними формами та варіантами їх перебігу з урахуванням виду, стадії захво­рювання (загострення чи ремісія), ступеня компенсації (компенсована чи декомпенсована стадія хвороби).

Дієта №1 (основна)

Показання до застосування: гострі захворювання верхніх відділів травного каналу, які тривають протягом 1— 3 міс., або хронічні захворювання, що загострилися (езофагіт), гастрит з підвищеною або нормальною кислотністю, дуоденіт, виразкова хвороба шлунка та дванадцятипалої кишки у фазі помірного загострення.

Мета призначення. Сприяння загоюванню виразок шлунка та дванадцятипалої кишки, ліквідації запальних процесів у верхніх відділах травного каналу.

Виключаються страви, що довго затримуються в шлунку та подразнюють його (тваринні жири, рослинна клітко­вина), стимулятори шлункової секреції, гострі страви, прянощі, міцні бульйони, гриби, бобові, кава, шоколад, какао.

Обмежуються: кухонна сіль, молочнокислі продукти.

Режим харчування. Дієта передбачає харчування 6- 7 разів на день через кожні 2-3 год. невеликими порціями. Більша кількість їжі припадає на 1-й, 2-й сніданок та обід. Страви повинні бути механічно подрібненими,варени­ми, протертими, пареними.

Рекомендовані продукти харчування та страви: слизисті супи з круп (вівсяної, гречаної, рисової, манної), молоко, вершки, свіжа нежирна сметана, яловичі, телячі, рибні парові котлети, тефтелі, протерті каші, варені яйця, киселі з ягід та фруктів, розведені соки з них, хліб білий учораш­ньої випічки.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 17 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав