Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Поняття про уяву

Читайте также:
  1. Визначення поняття шум – фізичного та фізіологічного. Параметри звукового поля.
  2. Визначіть поняття маркетингової цінової політики і фактори впливу на цінову політику.
  3. ГЛАВА I. ПОНЯТТЯ ЧИСЛА У ПОЧАТКОВОМУ КУРСІ МАТЕМАТИКИ
  4. Дайте визначення поняття травматизм.
  5. Дати визначення поняття “нещасний випадок на виробництві” [2], “нещасний випадок пов’язаний з виробництвом (страховий)” [2,7], “нещасний випадок не пов’язаний з виробництвом” [7].
  6. Державний кордон: поняття, види, порядок встановлення, режим.
  7. Діалектика права. Онтологічний статус поняття свобода: дві концепції
  8. Досвід роботи вчителів початкових класів по формуванню поняття числа у молодших школярів
  9. Загальне поняття про патопсихологію, її завдання та значення.
  10. Загальне поняття.

Уява – психічний процес створення людиною нових образів на основі раніше сформованих уявлень.

 

41. Уява і творча діяльність

Уява – психічний процес створення людиною нових образів, обставин, ситуацій шляхом перекомбінування наявних знань в кори головного мозку на основі раніше сформованих уявлень.

Творча уява – створення нових, оригінальних образів, які реально не існують.

Творчість – це діяльність, унаслідок якої людина відкриває щось нове, створює нові оригінальні творі, матеріальні та духовні цінності.

Творчість – такий різновид діяльності, в якому беруть участь усі психічні процеси, але уява відіграє провідну роль.

Творча уява активізується там, де людина віднаходить щось нове – нові способи діяльності, створює нові, оригінальні, вартісні для сус­пільства матеріальні та духовні витвори.Продукти творчої уяви, їх багатство і суспільна значущість без­посередньо залежать від знань і життєвого досвіду особистості, її ставлення до діяльності, її соціальної позиції тощо. Важливу роль для творчої уяви відіграє мова, яка є засобом усвідомлення творчо­го задуму та інструментом аналітико-синтетичної діяльності. Творча уява супроводжує творчу діяльність і допомагає людині створювати нові оригінальні образи.

 

42. Види уяви, їх характеристика

Залежно від участі волі в роботі уяви її поділяють на мимовільну та довільну.

Мимовільна уява виникає без заздалегідь поставленої мети, коли образи зринають самі собою.

Довільна уява характеризується поставленою метою на створення нового образу і докладанням вольових зусиль для цього.

43. Способи створення образів уяви

Аглютинація – створення нового образу шляхом сполучення елементів, узятих із різних уявлень.

Гіперболізація – створення образів уяви, що полягає у збільшенні чи зменшенні (літота) предмета або окремих його частин.

Акцентування – виділення тієї частини предмета, на якій необхідно загострити уяву.

Типізація – виділення істотного в однорідних фактах і втілення їх у конкретний образ.

 

44. Поняття про почуття та емоції

Почуття – особистісне ставлення людини до дійсності, яке виникає при задоволенні чи незадоволенні вищих потреб людини.

Емоції – ситуативна реакція живих істот на внутрішні і зовнішні подразники, пов’язані з задоволенням біологічно значущих потреб.

 

45. Класифікація почуттів

1. За змістом: моральні, інтелектуальні, естетичні.

Моральні почуття – це почуття, в яких виражається чітке ставлення людини до суспільних подій, до інших людей та до самої себе.

Інтелектуальні почуття – почуття, пов’язані з розумовою та пізнавальною діяльністю людини. Естетичні почуття – почуття краси, прекрасного, які породжуються явищами природи, результатами праці людей, мистецькою і творчою діяльністю.

2. За силою: пристрасті і потяги

Пристрасть – активне стійке й тривале почуття, пов’язане з усталеним прагненням людини до певного об’єкта.

Потяг - швидкоплинне переживання, яке, як правило, не пов’язане з цілісними орієнтира плану людей.


46. Характеристика моральних почуттів

Моральні почуття – це почуття, в яких виражається чітке ставлення людини до суспільних подій, до інших людей та до самої себе.

47. Пристрасті та потяги, їх характеристика

Пристрасть – активне стійке й тривале почуття, пов’язане з усталеним прагненням людини до певного об’єкта.

Потяг - швидкоплинне переживання, яке, як правило, не пов’язане з цілісними орієнтира плану людей.

 

48. Форми переживання почуттів

Настрій – загальний емоційний стан людини, що характеризує її життєвий тонус упродовж певного часу.

Афект – сильне і відносно короткочасне емоційне переживання людини, що виникає раптово і супроводжується різкими руховими змінами та змінами стану внутрішніх органів.

Стрес – стан психічного напруження, що виникає у людини в процесі діяльності як у повсякденному житті, так і в особливо складних ситуаціях.

Фрустрація – емоційний стан, який викликає блокаду прагнень, бажань, інтересів людини.

49. Поняття про темперамент. Фізіологічна основа темпераменту

Темперамент – це природні особливості поведінки людини, які проявляються в динаміці, тонусі та врівноваженості її реакцій на життєві ситуації.

Фізіологічною основою типів темпераменту є типи вищої нервової системи.

50. Характеристика типів темпераменту

Сангвінічний темперамент діяльності характеризує людини дуже веселої вдачі. Він представляється оптимістом, повним надій, гумористом, жартівником, балагуром. Він швидко запалюється, але так само швидко остигає, втрачає інтерес до "того, що зовсім ще недавно його дуже хвилювало і притягувало до себе. Меланхолійний темперамент діяльності властивий людині протилежної, в основному похмурого настрою. Холеричний темперамент діяльності характеризує запального людини.

Флегматичний темперамент діяльності відноситься до холоднокровному людині

 

Холеричний темперамент. Представники цього типу відрізняються підвищеною збудливістю, а внаслідок цього і неврівноваженістю поведінки. Холерик запальний, агресивний, прямолінійний у відносинах, енергійний у діяльності. Для холериків характерна циклічність у роботі. Вони з усією пристрастю здатні віддаватися справі, захопитися ним. У цей час вони готові подолати і дійсно долають труднощі іперешкоди на шляху до мети. Але ось виснажилися сили, упала віра в своїможливості, настав пригнічений настрій, і вони нічого не роблять. Така циклічність є одне із наслідків неврівноваженості їх нервової діяльності.

Сангвінічний темперамент. Представник цього типу темпераменту характеризується як гарячий, дуже продуктивний діяч, але лише тоді, коли у нього є цікава справа, тобто постійне збудження. Коли ж такої справи немає, він стає нудним, млявим. Для сангвініка звичайна велика рухливість, легка пристосовність до мінливих умов життя. Він швидко знаходить контакт з людьми, товариський, не відчуває скутості в новій обстановці. У колективі сангвінік веселий, життєрадісний, охоче береться за живе діло, здатний до захоплення. Однак, розвиваючи кипучу діяльність, він може так само швидко охолонути, як і швидко захопитися, якщо справа перестає йогоцікавити, якщо воно вимагає ретельності та терпіння, якщо воно має буденний характер.

Флегматичний темперамент. Флегматик - спокійний, врівноважений, завжди рівний, наполегливий і завзятий трудівник життя. Урівноваженість і деяка інертність нервових процесів дозволяють флегматику легко залишатися спокійним у будь-яких умовах. При наявності сильного гальмування, врівноважує процес порушення, йому неважко стримувати свої імпульси, пориви, суворо дотримуватися виробленому розпорядку життя, системи в роботі, не відволікатися з незначних приводів.

Меланхолійний темперамент. Представники цього типу відрізняються високою емоційною чутливістю, а внаслідок цього і підвищеної ранимостью. Меланхоліки кілька замкнуті, нерішучі у важких обставинах, відчувають сильний страх у небезпечних ситуаціях.

51. Поняття про здібності. Види здібності

Здібності – індивідуально-психологічні особливості, які є суб’єктивними умовами успішного виконання певного різновиду діяльності.

Види здібностей:

1.Загальні здібності – це сплав таких особливостей, які забезпечують відносну легкість і продуктивність в оволодінні знаннями і виконанні різних видів діяльності.

2.Спеціальні здібності – це система особливостей особистості, які допомагають досягнути високих результатів у певній спеціальний галузі діяльності.

види здібностей:

- навчальні та творчі; - розумові та спеціальні; - математичні; - літературні; - художньо-зображувальні; - фізичні; - унікальні

 




Дата добавления: 2015-01-30; просмотров: 34 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав