Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Голова держави, його повноваження.

Читайте также:
  1. Внезапно небольшие комья земли свалились в люк и что-то сверху тихо хрюкнуло. В отверстие люка пролезла большая и мохнатая голова Смайла.
  2. Голова предметної комісії _________________ Сторожева О.М.
  3. Голова циклової комісії
  4. Голова, лоб
  5. ГОЛОВА, ШЕЯ, ПОЗВОНОЧНИК.
  6. Голова.
  7. Органи державного управління охороною праці: їх компетенції та повноваження.
  8. Органи державного управління охороною праці: їх компетенції та повноваження.
  9. Призначення держави,ії внутрішні та зовнішні функції

Згідно з конституцією главою держави з правом виступати від її імені є Президент України. Було цю посаду запроваджено Законом України „Про створення посади Президента Української РСР і внесення змін і доповнень в Конституцію Української РСР” від 5 липня 1991 року. Обирається він громадянами держави на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування терміном на 5 років. Президент України забезпечує державну незалежність, національну безпеку і правонаступництво держави, представляє державу в міжнародних відносинах, здійснює керівництво зовнішньополітичною діяльністю держави, є Головнокомандувачем Збройних Сил України, призначає позачергові вибори до Верховної Ради та припиняє повноваження парламенту, призначає на посади та звільняє за згодою ВР Голову служби безпеки України, Генерального прокурора, половину складу Ради Національного Банку та інші.

Конституція передбачає припинення повноважень Президента внаслідок відставки, неможливості виконувати свої повноваження за станом здоров”я.

 

 

81. поняття та топологія „політичної еліти”.

Політична еліта – це люди, які володіють певними позитивними здібностями (компетентність, культура, сила волі тощо), посідають провідні або найвпливовіші позиції у суспільстві, здебільшого визначається як меншість суспільства. Панівна еліта складається з трьох взаємопов”язаних компонентів: політична еліта (частина правлячої, виступає носієм владних функцій, бере участь у схваленні та здійсненні рішень, пов”язаних із використанням державної влади), бюрократична (представники управлінського апарату, мають владні повноваження, впливають на виконання важливих державних функцій), комунікаційна або ідеологічна – представники науки, культури, духовенства та засобів масової інформації. Тип еліти залежить від політичного режиму, розрізняють два типи: відкрита – формується за принципами: економічна вагомість, політичний статус, популярність, професіоналізм, підтримання власного авторитету, увага до суспільної думки. Закрита – характерна для тоталітарного режиму: ігнорує громадську думку, відданість вождеві, непорушення дисципліни. У західній політології: статична і виконавча (за особистими якостями), професійна і групова (за типом впливу), традиційна, зовнішня і внутрішня (форми правління), демократична, ліберальна, авторитарна (за стилем правління).

82. поняття соціально-політичного передбачення та прогнозування.

Обгрунтоване припущення про майбутній стан явищ природи і суспільства або про явища які на певний час невідомі але піддаються виявленню.різновиди передбачення: пророцтва (найдавніша форма, грунтується на міфологічних відомостях про майбутнє, не доведених і не перевірених логікою чи наукою), емпіричне (грунтується на життєвому і політичному досвіді, знаннях про подібні події, ці знання,що спираються на дані спостережень та експеримент), інтуїтивне (побудоване на існуючих у півсвідомості передчуттях людини щодо майбутнього) і наукове (потребує знання закономірностей, достовірних фактів політичного життя, реальних напрямів розгортання політичного процесу, взаємодії політичних інститутів) передбачення.

83. основні науково-теоретичні засади політичного прогнозування

84. методологія політичного прогнозування.

Найчастіше у соціальному і політичному прогнозуванні застосовують такі методи: колективної генерації ідей, моделювання, метод „Дельфі”, побудову сценаріїв, метод гри та ін. Колективна генерація ідей – (мозкова атака) передбачає формування групи учасників (не більше 15 чоловік) з високим рівнем загальної ерудиції. Генерація ідей передбачає ясність і стислість висловлювань, заборону виступати багато разів, толерантне ставлення ведучого і учасників до висловлених ідей. Моделювання – при моделюванні зосереджуються не на об”єктах а на їх моделях - аналогах певного фрагмента дійсності. Метод „Дельфі” – це один із найефективніших експертних методів, умовами реалізації якого є анонімність експертів, використання результатів попереднього туру опитувань, наявність статистичної характеристики групової відповіді. Побудова сценаріїв допомагає пізнати небезпеки і можливості, зумовлені реалізацією конкретного політичного рішення, а також ймовірний розвитокпередбачуваної ситуації, альтернативні її варіанти, поведінку дійових осіб на кожній стадії сприяння. Метод гри – гра в політиці є не лише методом дослідження політичних процесів, а й способом створення нових форм, зв”язків. У процесі гри з”являються нові правила, відносини. Експертна оцінка – експертна функція супроводжує будь-яку людську діяльність, оскільки діяти на основі достовірного знання завжди краще.

85. прогнозування розвитку України в майбутньому.

86. характерні ознаки та класифікація глобальних проблем.

Найважливішою глобальною проблемою є відвернення ядерної війни. У зв”язку з цим активізуються такі завдання, як припинення гонки озброєнь, роззброєння, мирні засоби розв”язання конфліктів тощо. Не менш важливою є екологічна проблема, зумовлена істотним погіршенням природного середовища. Вимагає розв”язання і продовольча проблема. За різними данами у світі голодує 435 – 600 млн.осіб. при зростанні населення землі ця проблема може значно загостритися. Серед проблем глобального маштабу – боротьба зі СНІДом, міжнародним тероризмом, наркоманією.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 32 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав