Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Економічне зростання: сутність, типи, фактори

Читайте также:
  1. Бюджетне фінансування, його сутність, форми і методи
  2. Величина вартості товару та фактори, що її визначають
  3. Виды факторинга.
  4. Визначіть поняття маркетингової цінової політики і фактори впливу на цінову політику.
  5. Виробничі ресурси, виробничі фактори, доходи на фактори.
  6. Дайте рекурсивное определение функции на примере вычисления факториала целого числа.
  7. Динаміка працездатності в процесі учбової та трудової діяльності. Фактори, які її визначають.
  8. Економічне значення заходів з покращення умов праці
  9. Економічне значення охорони праці.
  10. Економічне значення поліпшення умов та охорони праці на виробництві.

Економ зростання – це кількісне збільшення та якісне вдосконалення за відповідний період результатів виробництва та його основних факторів.

Типи: Екстенсивний та інтенсивний

Екстенсивний тип економ зростання досягається завдяки кількісному приросту факторів виробництва за їхнього незмінного технічного рівня.

Інтенсивний тип економічного зростання характеризується зростанням обсягу ВВП за рахунок удосконалення факторів виробництва та ефективного їх використання.

Економічне зростання визначається і виміряється двома взаємозалежними способами: як збільшення реального ВНП чи ЧНП за деякий період часу (1) або як збільшення за деякий період часу реального ВНП або ЧНП на душу населення (2). Використовуватисяможутьобидвавизначення. Наприклад, якщо в центріувагизнаходятьсяпроблемивійськово-політичногопотенціалу, більшпридатнимпредставляється перше визначення. Але при порівнянніжиттєвогорівнянаселення в окремихкраїнах та регіонах явно кращим є друге визначення. Так ВНП Індії на 70% перевершує ВНП Швейцарії, однак за рівнемжиттянаселенняІндіявідстаєвідШвейцаріїбільшніж у 60 разів.

Факториекономічногозростання.

Економічнезростання будь-якоїкраїнивизначаєтьсяшістьмаосновними факторами, чотири з якихпов'язані з фізичноюздатністюекономіки до зростання. Перерахуємоїх:

Кількість і якістьприродних ресурсов.2. Кількість і якістьтрудовихресурсів. 3. Обсяг основного капіталу. 4.Технологія.

Цічотирифакториекономічногозростанняможнаоб'єднатипідназвоюфакторівпропозиції. Саме вони роблятьзростаннявиробництвафізичноможливим. Тількидоступністьвеликоїкількостікращих за якістюприроднихресурсів, включаючитехнологічнийпотенціал, дозволяєзбільшитивиробництвореального продукту.

Реальнезростаннязалежить, по-перше, відфакторівпопиту. Для реалізаціїзростаючоговиробничогопотенціалуекономікакраїниповинназабезпечитиповневикористаннярозширюєтьсяобсягуресурсів. По-друге, на економічнезростаннявпливаютьфакторирозподілу. Для найбільшдоцільноговикористаннявиробничогопотенціалу повинно бути забезпечене не тількиповнезалученняресурсіввекономічний оборот, але й найбільшефективнаїхутилізація.

Чинникипропозиції та попиту, щовпливають на економічнезростаннявзаємопов'язані. Наприклад, безробіттязазвичайуповільнюєтемпинакопиченнякапіталу. І навпаки, низькітемпивпровадженнянововведень і капіталовкладеньможуть стати головною причиною безробіття

 

54.Господарський механізм: сутність, струкгура, функції, еволюція

Господарський механізм (механізм господарювання) - органічна складова економічної системи.

Вирішальною методологічною основою дослідження господарського меха­нізму є аналіз системи виробничих відносин, виділення в їх структурі соціально- економічних та організаційно-економічних відносин(1. Соціаиьно-економічні відносини — це насамперед відносини власності на засоби ви­робництва, які формують глибинну сутність будь-якого способу виробництва, його со­ціальний тип і класову структуру суспільства.Організаційно-економічні відносини виникають з приводу: трудової діяльності; усус­пільнення та відособлення виробництва; розподілу, спеціалізації й кооперації праці: обміну засобами виробництва, менеджменту; грошового обігу; ціноутворення; фінансів і кредиту; маркетингу; інфраструктури ринку тощо.)

"Господарський механізм - це спосіб організації та управління виробництвом з притаманними йому формами, методами і засобами, які реалізують соціально-економічні, організаційно-економічні та науко во-техно- логічні принципи й відносини в інтересах задоволення потреб як кожного госпо­дарюючого суб'єкта, так і суспільства в цілому".

Господарський механізм - це функціональна сторона виробничих відносин. Саме вона становить об'єктивну основу господарського механізму, визначає його природу, характер функціонування і розвитку.

До основних функцій господарського меха­нізму належать такі: реалізація відносин пануючого типу власності; поєднання і взаємодії продуктивних сил і виробничих відносин в економічній структурі сус­пільства; узгодження й забезпечення руху економічних інтересів; розв'язання суперечностей; формування "поля" взаємодії між механізмом дії і механізмом використання економічних законів. Реалізація цих функцій в економічній прак­тиці відбувається на основі таких основних принципів формування і функціону­вання господарського механізму, як: ефективність, збалансованість, системність, соціальна спрямованість.

З розвитком суспільного виробництва, зростанням його складності, кількос­ті суб'єктів господарювання, якісними змінами у виробництві трансформуються система економічних (виробничих) відносин і механізм господарювання (госпо­дарський механізм).

В епоху вільної конкуренції господарський механізм виступає у формі ринкового механізму, коли попит і пропозиція, ринкове ціноутворення і конкуренція у своїй взаємодії забезпечують

саморегулювання і зростання економіки. За цих умов вважалося, що будь-яке втручання у природне проходження економічних процесів не лише не потрібне, а навіть шкідливе.

Історичний розвиток привів до переростання ринкової економіки у змішану, де замість однієї індивідуальної приватної власності утверджується плюралізм форм власності. Відповідно до цього господарський механізм переріс у більш складну форму, адекватну змішаній економіці, що характеризується єдністю рин­кового механізму і державного регулювання. Ринок і держава стали його суттє­вими сторонами, при цьому його удосконалення почало здійснюватися шляхом встановлення об'єктивно зумовленого співвідношення між ринковим механізмом і державним регулюванням.

Структура господарською механізму зумовлена його об'єктивною природою і виробничими відносинами.

Структура господарського механізму |

Планування - Прогнозування, довгострокове, середньострокове і поточне планування, директивне й індикативне планування тощо.

Стимулювання --Економічні важелі і стимули економічної діяльності.

Організації - Форми організації й управління виробництвом з відповідною регламентацією прав і обов'язків економічних суб'єктів.

Отже, у функціонуванні та розвитку економічних систем важлива роль на­лежить господарському механізму він є управляючою та регу­люючою підсистемою.

Сучасна економіка - це змішана економіка, де ринкові відносини існують у взаємодії з неринковими, які пов'язані, насамперед з економічною діяльністю держави. Тому і економічна політика, і механізм господарювання мають орга­нічно поєднувати ринкові і неринкові відносини, ринковий механізм та держав- но-економічне регулювання. Не однобічне зосередження на ринку і ринкових відносинах, а змішана економіка як поєднання ринкових і неринкових відносин, ринкового механізму і державного регулювання є методологічною основою роз­роблення науково обгрунтованої економічної політики, формування господар­ського механізму.




Дата добавления: 2015-02-16; просмотров: 55 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав




lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав