Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Концепції юридичної відповідальності за правопорушення

Читайте также:
  1. Адміністративне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: ознаки і елементи.
  2. Адміністративне правопорушення, його склад.
  3. Адміністративні проступки за Кодексом України про адміністративні правопорушення
  4. АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ЦИВІЛЬНО-ПРАВОВОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ
  5. Аргументи проти соціальної відповідальності
  6. БІОЛОГІЗАТОРСЬКЇ ТА СОЦІОЛОГІЗАТОРСЬКІ КОНЦЕПЦІЇ РОЗВИТКУ ЛЮДИНИ. ПЕДОЛОГІЯ.
  7. В чому суть концепції Дж. Фон Неймана організації обчислювального процесу в ОМ? Які основні пристрої ОМ згідно з концепцією Дж. Фон Неймана?
  8. В якому випадку особу можуть затримати співробітники правоохоронних органів за вчинення нею адміністративного правопорушення?
  9. Види відповідальності
  10. Види господарсько-правової відповідальності.

«Покарання – це і є юридична відповідальність», - вважає М. С. Малєїн, «сутність відповідальності, її невід’ємна ознака полягає у покаранні, карі правопорушника, - продовжує свою думку вчений.

Виходячи із такого трактування відповідальності, М. С. Малєїн резюмує, що юридична відповідальність має своєю ціллю захист справедливості. Проте, на думку В. О. Хохлова, це взагалі не принцип справедливості, а майже неприкритий «принцип таліону», що коректується Малєїним необхідністю враховувати вину.

Самі ж терміни «карана», «покарання» не відображають суті юридичної відповідальності за правопорушення. Відомо, що юридична відповідальність і покарання – поняття не тотожні. У кримінальному кодексі України вони чітко розмежовуються. На це вказує назва глав та розділів: «Звільнення від кримінальної відповідальності»; «Звільнення від покарання та його відбування», «Особливості кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх».

Покарання характеризує юридичну відповідальність, але тільки до нього не зводиться.

Юридична відповідальність – реалізація санкції. Так вважає О. Е. Лєйст. Самий простий підхід, зазначає М. С. Малєїн, - юридична відповідальність – це застосування санкції порушеної правової норми». Однак поняття юридичної відповідальності за своїм об’ємом ширше поняття «застосування санкцій», оскільки включає такі проблеми, як кваліфікація правопорушень, гарантії досягнення об’єктивної істини по справі, застосування заходів стягнення, підстави звільнення від відповідальності.

Концепцію «юридична відповідальність – реалізація санкції» можна назвати нормативною, оскільки її ядром виступає норма права, санкція (як структурний елемент норми права), а відповідальність та її міри виконують службову роль. Санкція та відповідальність – близькі поняття, але не будь-яка санкція є юридична відповідальність, і не завжди юридична відповідальність зводиться до реалізації санкції. Наприклад, можлива юридична відповідальність без призначення покарання, яка зводиться тільки до особистого осуду правопорушника.

Розрізняють ще такі концепції юридичної відповідальності за правопорушення:

А) як міра державного примусу;

Б) як реакція суспільства на правопорушення;

В) як обов’язок зазнавати певних обмежень;

Г) як обов’язок, що примусово виконується;

Д) як обов’язок відповідати;

Е) як правопорушення;

Є) як суб’єктивна юридична відповідальність, що є певною мірою обмеження особистої свободи конкретної особи (правопорушника).

 




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 21 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | <== 11 ==> | 12 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав