Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Промисловий зразок.

Читайте также:
  1. Вопрос 2 Промисловий зразок
  2. Право на одержання патенту на промисловий зразок, створений
  3. Промисловий переворот в Англії, його суть і значення для розвитку ринкового господарства країн Європейської цивілізації.

Патент на промисловий зразок видається під відповідальність його власника без гарантії чинності патенту.

Строк дії патенту на промисловий зразок становить 10 років від дати подання заявки до Укрпатенту і продовжується за клопотан­ням власника, але не більше як на п'ять років.

Обсяг правової охорони, що надається патентом, визначається сукупністю суттєвих ознак промислового зразка, представлених на зображенні (зображеннях) виробу, внесеному до Реєстру, і за­свідчується патентом із наведеною у ньому копією внесеного до Реєстру зображення виробу. Тлумачення ознак промислового зразка повинно здійснюватися в межах його опису.

Патенти України на винаходи, корисні моделі, промисловий зразок діють тільки на території України.

Подання заявки

Законодавство про охорону прав на об'єкти патентного права передбачає, що для надання їм правової охорони необхідно, щоб заявка на винахід, корисну модель, промисловий зразок була роз­глянута Установою.

Право на одержання патенту має: винахідник; роботодавець (якщо винахід є службовим); правонаступник винахідника або ро­ботодавця.

Особа, яка бажає одержати патент на винахід, корисну модель, промисловий зразок і має на це право (заявник), подає заявку на його видачу до Державного підприємства «Український інститут промислової власності» (Укрпатент), який здійснює приймання, розгляд та проведення експертизи заявок.

Заявку подають безпосередньо до Укрпатенту або надсилають на його адресу.

За наявності кількох заявників один із них може бути призначе­ний іншими заявниками як спільна довірена особа (спільний представник).

За дорученням заявника заявку може подати представник у справах інтелектуальної власності (патентний повірений), за­реєстрований в установленому законодавством порядку, або інша довірена особа.

Іноземні особи та особи без громадянства, які проживають чи ма­ють постійне місцезнаходження поза межами України, реалізують свої права, зокрема право на подання заявки, тільки через патентних повірених, якщо інше не передбачене міжнародними угодами.

Так, згідно з угодами про співробітництво у сфері охорони про­мислової власності між Урядом України та урядами Російської Фе­дерації і Республіки Білорусь, громадяни та юридичні особи, які проживають чи мають постійне місце проживання в цих державах, мають право подавати заявки безпосередньо до Укрпатенту.

Якщо до складу заявників входить фізична особа, яка проживає
на території України, чи юридична особа, яка має постійне місце­
знаходження на території України, то заявку може бути подано без
залучення патентного повіреного за умови зазначення адреси для
листування в Україні. Ji

Склад та зміст документів заявки на винахід

Заявка — це сукупність документів, необхідних для видачі Уста­новою патенту. Вимоги до складу й оформлення матеріалів заявки, поданню заявки визначені «Правилами складання і подання заяв­ки на винахід та заявки на корисну модель»1 (далі — Правила) і є обов'язковими для заявників.

Заявка повинна стосуватися одного або групи винаходів, пов'язаних єдиним винахідницьким задумом (вимога єдності ви­находу). Група винаходів визнається пов'язаною єдиним ви­нахідницьким задумом, якщо має місце технічний взаємозв'язок між цими винаходами, що виражається однією або сукупністю од­накових чи відповідних суттєвих ознак, які визначають внесок у рівень техніки кожного із заявлених винаходів, які розглядаються в сукупності.

Заявка складається українською мовою і повинна містити:

— заяву про видачу патенту України на винахід;

— опис винаходу;

— формулу винаходу;

— креслення (якщо на них є посилання в описі);

— реферат.

За подання заявки сплачується збір у порядку та розмірі, уста­новлених Порядком сплати зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності, затвердженим постано­вою Кабінету Міністрів України № 1716 від 23 грудня 2004 р. Документ про сплату збору повинен надійти до Укрпатенту разом із заявкою або протягом двох місяців від дати подання заявки. Цей строк продовжується, але не більше ніж на шість місяців, якщо до його спливу буде подано відповідне клопотання та сплачено збір за його подання. Документом про сплату збору вважається випис­ка з особового банківського рахунку Укрпатенту, яка дає можли­вість ідентифікувати заявку.

Строк подання документа про сплату збору за подання заявки може бути продовжений, але не більше ніж на шість місяців (ч. 11 ст. 12 Закону).

Якщо заявник згідно з чинним законодавством України має пільги у сплаті зборів за дії, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної власності, то до заявки додається клопотання про надання пільги та завірена копія документа, що підтверджує право на пільгу. Копію подають до кожної заявки.

Якщо заявку подають через патентного повіреного або іншу довірену особу, то до заявки слід додати видану заявником довіреність (копію довіреності), що засвідчує його (її) повнова­ження.

Якщо заявка подається відповідно до Паризької конвенції з охорони промислової власності і заявник бажає скористатися пра­вом конвенційного пріоритету, то він має додати до заявки такі документи: заяву про пріоритет із посиланням на дату подання й номер попередньої заявки, поданої до відповідного органу держа­ви — учасниці Паризької конвенції; копію попередньої заявки, засвідчену зазначеним органом. Ці документи мають бути подані до Укрпатенту разом із матеріалами заявки або не пізніше встанов­леного Законом строку.

Опис повинен розкривати суть винаходу (корисної моделі) на­стільки ясно і повно, щоб його (її) міг здійснити фахівець у зазна­ченій галузі.

Опис необхідно викладати в порядку, зазначеному в Правилах.

Опис починається із зазначення індексу рубрики чинної редакції МПК, до якої належить винахід (корисна модель), назви винаходу і містить такі розділи:

— галузь техніки, до якої належить винахід (корисна модель)

рівень техніки;

—суть винаходу (корисної моделі);

—перелік фігур креслення (якщо на них є посилання в описі);

—відомості, які підтверджують можливість здійснення винахо­ду (корисної моделі).

формула винаходу (корисної моделі) повинна виражати його (її) суть і викладатися ясно та стисло. Формула винаходу (корисної моделі) визнається такою, що виражає суть винаходу (корисної моделі), якщо вона містить сукупність його (її) суттєвих ознак, до­статню для досягнення зазначеного заявником технічного резуль­тату.

Реферат є скороченим викладом змісту опису винаходу (корис­ної моделі), який включає назву винаходу (корисної моделі), характеристику галузі техніки, якої стосується винахід (корисна модель), і (або) галузь його (її) застосування, якщо це не зрозуміло з назви, характеристику суті винаходу (корисної моделі) із зазна­ченням технічного результату, якого мають досягти. Реферат скла­дають лише з інформаційною метою. Він не може братися до уваги з іншою метою, зокрема для тлумачення формули винаходу (корисної моделі) і визначення рівня техніки.

Розгляд заявки на винахід та прийняття рішення про державну реєстрацію

Порядок розгляду заявки на винахід визначається «Правилами розгляду заявки на винахід та заявки на корисну модель»1 (далі — Правилами).

Патент України на винахід видається за результатами кваліфі­каційної експертизи заявки на винахід, яка встановлює відпо­відність винаходу умовам патентоздатності (новизні, винахідниць­кому рівню, промисловій придатності). Новизна винаходу повин­на бути світовою.

Порядок розгляду заявки на винахід включає такі етапи:

— проведення формальної експертизи;

— публікацію відомостей про заявку у офіційному бюлетені по
закінченні 18 місяців від дати подання заявки, а якщо заявлено
пріоритет, то від дати пріоритету;

— надання тимчасової правової охорони винаходу в обсязі формули винаходу;

— подання клопотання про проведення кваліфікаційної екс­пертизи заявником протягом трьох років від дати подання заявки, іншою особою — після публікації відомостей про заявку, але не пізніше трьох років від дати подання заявки;

— проведення кваліфікаційної експертизи.

Формальна експертиза (експертиза за формальними ознака­ми) — експертиза, у ході якої встановлюється належність зазначе­ного у заявці об'єкта до переліку об'єктів, які можуть бути визнані винаходами, і відповідність заявки та її оформлення вимогам, встановленим Законом та Правилами.

Експертиза на локальну новизну встановлює локальну новизну винаходу. Локальна новизна — це новизна, що встановлюється за виданими в Україні патентами і поданими до Укрпатенту заявками на видачу патенту.

Якщо заявлений винахід (або група винаходів) відповідає умо­вам патентоздатності та надання правової охорони, то Укрпатент готує остаточний висновок, на підставі якого Держдепартамент ухвалює рішення про видачу патенту на винахід, яке надсилається заявнику. Заявник повинен протягом трьох місяців від дати надхо­дження до нього рішення про видачу патенту на винахід надіслати до Укрпатенту документ про сплату державного мита за його вида­чу. Зазначений строк може бути продовжений згідно з законодав­ством. На підставі рішення про видачу патенту на винахід та за наявності документа про сплату державного мита здійснюється державна реєстрація патенту на винахід.

Реєстрація патенту (деклараційного патенту) здійснюється шляхом унесення відповідного запису до Державного реєстру па­тентів України на винаходи1 на підставі рішення Держдепартаменту про видачу патенту (деклараційного патенту) та за наявності документів про сплату державного мита за видачу патенту (декла­раційного патенту) і збору за публікації про видачу патенту (декла­раційного патенту).

Одночасно з державною реєстрацією патенту (деклараційного патенту) на винахід Держдепартамент публікує у своєму офіційно­му бюлетені «Промислова власність» визначені в установленому порядку відомості про видачу патенту (деклараційного патенту).

Видача патенту здійснюється Держдепартаментом у місячний строк після його державної реєстрації.

Заміна деклараційного патенту на винахід на патент на винахід

Щоб зробити таку заміну, власник деклараційного патенту на винахід або його правонаступник може подати клопотання про проведення кваліфікаційної експертизи заявки, за якою видано деклараційний патент.

Це можна зробити тільки після отримання деклараційного па­тенту на винахід. Таке клопотання повинно надійти до Укрпатен­ту не пізніше трьох років від дати подання заявки, за якою видано деклараційний патент. За подання клопотання сплачується збір, зазначений у Положенні.

При прийнятті рішення про видачу патенту на винахід дія дек­лараційного патенту на винахід припиняється від дати публікації відомостей про видачу патенту на винахід в офіційному бюлетені, про що здійснюється публікація в офіційному бюлетені.

Строк дії патенту на винахід, виданого замість деклараційного патенту на винахід, становить 20 років від дати подання заявки на деклараційний патент на винахід.

Якщо в результаті проведення кваліфікаційної експертизи заяв­ки прийнято рішення про відмову у видачі патенту на винахід, дек­лараційний патент на винахід вважається таким, що не набрав чинності від дати публікації відомостей про його видачу, про що здійснюється публікація в офіційному бюлетені.

Розгляд заявки та видача деклараційного патенту на корисну модель

Порядок розгляду та експертиза заявки на корисну модель визначається «Правилами розгляду заявки на винахід та заявки на корисну модель» (далі — Положення).

Деклараційний патент України на корисну модель видається за результатами формальної експертизи заявки на корисну модель.

Формальна експертиза (експертиза за формальними ознака­ми) — це експертиза, у ході якої встановлюється належність зазна­ченого у заявці об'єкта до переліку об'єктів, які можуть бути визнані корисними моделями, і відповідність заявки та її оформ­лення вимогам, встановленим Законом та Правилами

Якщо заявка на видачу деклараційного патенту на корисну мо­дель містить усі необхідні документи, дотримані вимоги до них, ус­тановлені Правилами складання, і заявлена корисна модель не на­лежить до переліку об'єктів, яким не надається правова охорона, то заявнику надсилають рішення про видачу деклараційного па­тенту на корисну модель. Заявник повинен протягом трьох місяців від дати надходження до нього рішення про видачу деклараційно­го патенту на корисну модель надіслати до Укрпатенту документ про сплату державного мита за його видачу. Зазначений строк може бути продовжений згідно з законодавством. На підставі рішення про видачу деклараційного патенту на корисну модель та за наявності документа про сплату державного мита здійснюється державна реєстрація деклараційного патенту на корисну модель та публікація відомостей про його видачу в офіційному бюлетені.

Реєстрація патенту здійснюється шляхом унесення відповідно­го запису до Державного реєстру патентів України на корисні моделі1 на підставі рішення Держдепартаменту про видачу патенту та за наявності документів про сплату державного мита за видачу патенту і збору за публікації про видачу патенту.

Заявник має право перетворити заявку на видачу деклараційно­го патенту України на корисну модель на заявку на видачу патенту (деклараційного патенту) на винахід у будь-який час до одержання ним рішення про видачу деклараційного патенту України на ко­рисну модель або рішення про відмову в його видачі.

Видача патенту здійснюється Держдепартаментом у місячний строк після його державної реєстрації.

Патентування винаходу (корисної моделі) в іноземних державах

Відповідно до Закону України «Про охорону прав на винаходи і корисні моделі» будь-яка особа має право запатентувати винахід (корисну модель) в іноземних державах.

До подання заявки на одержання охоронного документа на ви­нахід (корисну модель) у Відомство іноземної держави заявник зо­бов'язаний подати заявку до Укрпатенту.

Одночасно йому необхідно повідомити Державний департа­мент інтелектуальної власності України про наміри здійснити таке патентування.

Якщо національний заявник подасть заявку на видачу патенту на винахід (корисну модель) до Відомства іноземної держави без отримання дозволу на це Держдепартаменту, то патент України на той самий винахід (корисну модель) може бути визнано у судово­му порядку недійсним.

Патентування винаходу за процедурою Договору про патентну кооперацію

Якщо патентування винаходу проводиться за процедурою До­говору про патентну кооперацію (РСТ) (далі — Договір), міжна­родна заявка подається відповідно до правила 19 Інструкції до До­говору до компетентного відомства-одержувача.

Виконання обов'язків відомства-одержувача щодо прийняття міжнародних заявок в Україні, передбачених Договором, виконує Укрпатент.

Установа є компетентним відомством-одержувачем для прий­няття та реєстрації міжнародних заявок, якщо хоча б один із заявників є громадянином України або особою, яка проживає на її те­риторії, незалежно від того, чи є він заявником для всіх чи лише для деяких держав.

Фізична особа вважається громадянином України або особою, що проживає на її території, якщо вона є такою згідно із законо­давством України.

Будь-яку особу можна також уважати як такою, що проживає в Україні, якщо вона є власником дійсного й ефективного промис­лового чи торгового підприємства в Україні.

Подання міжнародної заявки (міжнародна фаза) здійснюється відповідно до Закону та «Правил складання і подання заявки на винахід та заявки на корисну модель», що зареєстровані в Міністерстві юстиції України за № 173/5364 від 27 лютого 2001 р.

Набуття прав на промисловий зразок Порядок подання заявки

Заявка — це сукупність документів, необхідних для видачі па­тенту на промисловий зразок. Вимоги до складу, оформлення ма­теріалів і подання заявки визначені «Правилами складання та по­дання заявки на видачу патенту України на промисловий зразок»1 (далі — Правила) та є обов'язковими для заявника.

Заявка повинна стосуватися одного промислового зразка і мо­же містити його варіанти (вимога єдності).

Заявка складається українською мовою і повинна містити:

—заяву про видачу патенту;

—комплект зображень виробу (власне виробу чи у вигляді його макета або малюнка), що дають повне уявлення про зовнішній ви­гляд виробу);

—опис промислового зразка;

—креслення, схему, карту (якщо необхідно).

Заявка не повинна містити матеріалів, що суперечать публічно­му порядку, принципам гуманності і моралі, зневажливих висловлювань стосовно промислових зразків та результатів діяльності інших осіб, а також відомостей і матеріалів, які вочевидь не стосу­ються або не є необхідними для визнання документів такими, що відповідають вимогам Правил.

До заявки додають документ, що підтверджує сплату збору за подання заявки.

Якщо заявку подають через патентного повіреного або іншу довірену особу, то до заявки слід додати видану заявником дові­реність (копію довіреності), що засвідчує його (її) повноваження.

Якщо заявка подається відповідно до Паризької конвенції з охорони промислової власності і заявник бажає скористатися правом конвенційного пріоритету, то він має додати до заявки такі документи: заяву про пріоритет із посиланням на дату подання й номер попередньої заявки, поданої до відповідного органу держа­ви — учасниці Паризької конвенції; копію попередньої заявки, засвідчену зазначеним органом.

Ці документи мають бути подані до Укрпатенту разом із мате­ріалами заявки або не пізніше встановленого Законом України «Про охорону прав на промислові зразки» строку.

Якщо заявник бажає скористатися правом пріоритету промис­лового зразка, використаного в експонаті, показаному на офіцій­них або офіційно визнаних міжнародних виставках, проведених на території держави — учасниці Паризької конвенції про охоро­ну промислової власності, то до заявки він має додати документ, що підтверджує показ зазначеного промислового зразка на вис­тавках.

2.2. Розгляд заявки на промисловий зразок Порядок розгляду заявок на промислові зразки визначені «Пра­вилами розгляду заявки на промисловий зразок»1 (далі — Правила). Після встановлення дати подання заявки та за наявності доку­мента про сплату збору за подання заявки проводиться формальна експертиза заявки, під час якої:

— визначається належність об'єкта, що заявляється, до об'єк­тів, яким надається правова охорона;

— перевіряється правильність оформлення документів заявки відповідно до Правил складання та відповідність матеріалів заявки вимогам ст. 11 Закону;

— проводиться класифікація об'єкта, що заявляється, відпо­відно до МКПЗ;

— перевіряється єдність промислового зразка.

Під час проведення формальної експертизи заявки не встанов­люється відповідність промислового зразка умовам патентоспро­можності.

На підставі рішення про видачу патенту на промисловий зразок та за наявності документа про сплату державного мита за видачу патенту здійснюється публікація відомостей про видачу патенту в офіційному бюлетені Держдепартаменту «Промислова власність». Одночасно з публікацією здійснюється державна реєстрація па­тенту на промисловий зразок.

Реєстрація патенту здійснюється шляхом унесення відповідно­го запису до Державного реєстру патентів України на промислові зразки1 на підставі рішення Держдепартаменту про видачу патенту та за наявності документів про сплату державного мита за видачу патенту і збору за публікацію про видачу патенту.

Видача патенту здійснюється Установою у місячний строк після його державної реєстрації.

2.3. Патентування промислового зразка в іноземних державах

Будь-яка особа має право запатентувати промисловий зразок в іноземних державах.

До подання заявки на одержання охоронного документа на про­мисловий зразок в орган іноземної держави заявник зобов'язаний подати заявку до Укрпатенту. Одночасно йому необхідно повідоми­ти Держдепартамент про наміри здійснити таке патентування.

У необхідних випадках Держдепартамент може дозволити запа­тентувати промисловий зразок в іноземних державах раніше вста­новленого строку.




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 22 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | <== 8 ==> | 9 | 10 | 11 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.016 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав