Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Філософія раннього Відродження

Читайте также:
  1. А також акції раннього бронювання!
  2. А також акції раннього бронювання!
  3. Антична філософія
  4. Антична філософія
  5. Антропо-соціальна філософія Гегеля
  6. Антропологічна філософія Л.Фейєрбаха
  7. Антропоцентризм і гуманізм філософії Відродження
  8. Архітектура італійського Відродження
  9. Боротьба за відродження державності України(1917-1920рр
  10. Визначення терміну філософія

Відродження або Ренеса́нс (фр. Renaissance — «Відродження») — культурно-філософський рух кінця Середньовіччя — початку Нового часу, що ґрунтувався на ідеалах гуманізму та орієнтувався на спадщину античності.

Філософія Відродження спрямована до людини, а не до Бога, що було характерно для середньовічної культури. В епоху Відродження сама людина вважався прекрасним і піднесеним. Такими були не тільки його душа, але й тіло. Гуманісти епохи Відродження вважали, що, надавши свободу волі людині, Бог визначив йому вища призначення «стати своїм власним скульптором і творцем», спрямуватися до безмежного вдосконалення своєї природи.

Сутність філософії Відродження - антропоцентризм, тобто людина проголошується провідною ланкою всього ланцюга Вселенського Буття. Світ є потенціалом Бога, але Ним поставлено тільки імпульс, а природа далі розкривається і людина є вінцем творіння Природи. Людина сама - Майстер. Античність шанувала героїв, Середньовіччя - святих, Відродження шанує людину.

Данте Аліг'єрі. Одним з перших представників епохи Відродження, хто найбільш повно представив ці ідеї, є Данте Аліг'єрі (1265 - 1321). Йому належить «Божественна комедія». На думку автора, людина гріховна як і весь рід людський і повинна для досягнення раю пройти через пекло і чистилище. Данте не заперечує, але не протиставляє божественне і природне начало. Божественне світло, пронизуючи світ Природи, якщо не обожнює його, то виправдовує. Тим самим здійснюється взаємний вплив Божественного і Природного у світі. Оригінальність гуманістичного вчення Данте про людину полягає в тому, що життя цього Божественного творіння будується «по чеснотам моральним та інтелектуальним». Все людське ставиться в залежність і підпорядкування розуму.

Навіть із сюжету «Божественної комедії» видно, що для Данте провідником по пеклі, чистилищу і раю служить не якийсь ангел, святий чи батько Церкви, як було б логічно припустити, а Вергілій - античний мудрець, оратор, поет. Саме він для Данте є людиною, яка найкраще знає те, що діється в світі земному і неземному. Одне це вже свідчить про те, що для Данте основними є цінності не тільки християнські.

Данте не протиставляє земну природу Божественного світу, а навпаки, вказує, що сама природа так само божественна, а людина як істота, що має тіло і душу, причетна до двох шляхів - земного і небесного, і тому має дві мети. Отже, людина прагне до двох видів блаженства. До земній блаженству веде шлях, як вказує Данте, філософських настанов, які пізнаються розумом, а до небесного насолоди веде шлях наставлянь духовних, зміркувавши з вченням Святого Духа.

Філософія, таким чином, виявляється для улаштування земного життя набагато більш потрібною, ніж богослов'я, і це теж не вкладалося в рамки католицького і взагалі християнського світогляду. Філософія потрібна для управління державою, а церква - для того, щоб вести людей до Царства Небесного. Тому монарх повинен бути незалежний від церкви. Тому і сенс життя на землі Данте бачить не в аскетизмі, не у втечі від земних благ, а навпаки, в житті за законами природи, людськими, земними цілями і у вдосконаленні земних умов життя.

Франческо Петрарка. Інший видатний представник гуманізму відродження - Франческо Петрарка (1304 - 1374). Його «Книга пісень» включила 366 віршів, сонетів, канцони, балад.

Головна проблема для Петрарки - пізнання не Бога, а людини, бо пізнанням Бога повинні займатися небожителі. Попутно він зауважує, що якщо не всі небожителі досягли успіху в пізнанні Бога, а деякі, найвидатніші з них, навіть відпали від Нього, то що ж говорити про людину? Людина тим більше не може пізнати Бога і тому повинен вивчати тільки сама себе. Тому акцент у філософії Петрарка ставить на пізнанні людиною самої себе, всього різноманіття всіх своїх почуттів такими, які вони є. Саме в цьому пафос усієї творчості Петрарки і його філософських трактатів, листів, віршів.

У творі «Моя таємниця» поет говорить про те, що багато чого в житті робить його радісним і щасливим, надзвичайна краса і гармонія природи, найбільшим творінням якої є людина. Безсмертя він розуміє перш за все, як славу людини серед інших людей. Гуманіст пише: «Істинна слава настільки міцна, що тікай від неї, вона наздожене і буде супроводжувати: так що піклуйся про доблесть, поки живеш, тоді слава буде йти за тобою і після смерті». Любов як ніщо інше вимагає свободи особистості, адже вона дочка вільного вибору, хоч цей вибір не залежить від волі людини, кохання народжує гаряче прагнення оцінити, пізнати, збагнути іншого і разом з тим викликає потребу самовираження, піднімає з глибини душі всі кращі сили і якості. Людина здійснює відкриття любові і через неї впізнає себе. Презирству до світу в Середньовіччі гуманізм протиставляє прославляння світу і радощів земного існування; умертвінню плоті - гімн красі людського тіла; жертовності - вчення про самозбереження; стражданню в ім'я порятунку - культ насолоди й користі. В епоху Відродження творча діяльність людини набуває сакральний характер. Людина творець, подібний Богові, вона творить новий світ і найвище, що є в ньому - саму себе. Тому фігура художника-творця стає ніби символом Ренесансу. Приділяючи значну увагу проблемі людини, її місця в світі і призначенню в житті, філософія Відродження не могла не визначитися у відношенні самого світу.




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 17 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

<== 1 ==> | 2 | 3 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав