Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Проблема гармонізації суспільства в філософії Конфуція.

Читайте также:
  1. Quot;Поняття особистості визначає людського індивіда як члена суспільства, узагальнює інтегровані в ньому соціально значимі риси" (І. С.Кон).
  2. VIII. Осуществление сестринского ухода при общих проблемах
  3. А) Проблема смертной казни
  4. Автотранспорт как экологическая проблема
  5. Алкоголизм как социально-педагогическая проблема
  6. Аналіз суспільства з позицій детермінізму
  7. Анатомо-физиологические и психологические предпосылки перехода к подростковому возросту. Проблема кризиса подросткового возраста.
  8. Антропогенез. Проблема прародины человека, древа антропогенеза.
  9. Антропологическая проблема в русской философии
  10. Антропоцентризм і гуманізм філософії Відродження

Етика Конфуція.

Народився 551г до н.е., Китай.

Вчення Конфуція викладено у книзі «Лунь юй» («Судження і бесіди»), складеної учнями.

Конфуцій відкрив людину, збагнув своєрідність його буття і місця у світі. Центральна категорія його вчення - жень («людяність»). Це людське начало в людині, який є одночасно його обов'язком. Сенс: «любити людей». Ієрогліф «Жень» складається з 2 знаків, що позначають відповідно людини і цифру два. «Жень» бере свої витоки і реалізується у відносинах людини з іншими людьми.

Деякі висловлювання:

«Той, хто щирий, прагне до людинолюбства, не скоїть зла».

«Поза свого будинку стався до людей так, як приймаєш гостей».

«Не роби іншим те, що собі не бажаєш".

Наступна категорія його вчення - ЧИ («ритуал»). Це моральний принцип поведінки людини, це втілення людяності в практику, в життя. Під ритуалом розуміються конкретні норми і зразки суспільно гідної поведінки. Принцип ритуалу:

- Основа ритуалу - «синівської шанобливості» (повага сина до батька і турбота батька про сина; Почесті, які надає батько до сина, повернуться до сина через його власних дітей),

- Любов до предків,

- Відповідність своєму призначенню. Кожен повинен чесно виконувати свій обов'язок.

вихованість (вень) - культурний сенс життя. «Якщо в людині природність перевершує вихованість, то він подібний селюк». «Якщо в людині перевершує виховання природності, він подібний вченому-учителеві». Коли вихованість і природність врівноважують один одного, то людина стає шляхетним чоловіком (цзюнь-цзи). Благородний чоловік - осереддя всіх високих якостей, ідеальна особистість, він прагне пізнати правильний шлях - ДАО.Риси благородного чоловіка: людинолюбство,

проходження ритуалу, щирість, правдивість, чесність, шанобливість у вчинках, відповідність слів і справ (спочатку зробити, потім говорити), запозичує кращі якості. Благородний чоловік судить самого себе - це самодостатня, самостійна особистість, яка постійно вдосконалюється. Шляхетному чоловікові протистоїть низька людина: Якщо шляхетний чоловік слід боргу, то низький - вигоді, він стурбований своєю кар'єрою, про справи держави не думає

 

Проблема гармонізації суспільства в філософії Конфуція.

Обираючи шлях гармонізації суспільства, Конфуцій звертається до недавнього минулого, висунувши ідею патріархальної державності. Тільки тоді держава стане ідеальною, коли кожний буде знати своє місце і виконувати свої обов'язки, як визначено небом:"Володар є володарем, підданий — підданим, батько — батьком, син — сином".

Досягти такого стану можна двома шляхами. По-перше, постійним "виправленням найменувань", що означає — необхідно узгоджувати нові явища суспільного життя з традицією, тобто потрібнопідганяти нові реалії під старий зміст понять. По-друге, шляхом повсякденного морального самовдосконалення, метою якого є цзю-ньцзи — шляхетність людини.Об'єктивно вчення Конфуція вносить нову ієрархію в соціальну структуру, коли за визначальний принщіп береться не походження, не влада, не багатство, а моральність. З іншого боку, цзюньцзи — ідеал і дтя держави, тому що основою її поведінки є осягнення "жень" — людинолюбства, гуманності, взаємності, в основі якої своєю чергою лежать "і" (обов'язок), "сяо" (синівське шанування), "чжун" (вірність). Тому "шляхетна людина" є ідеальним законослухняним громадянином, якого не треба примушувати підкорюватися силою.У таких громадян мусить бути мудрий правитель, що керує на основі доброчесності. А це означає, що він спочатку має дарувати милість народові (який, за Конфуцієм, тільки про це і мріє), в якого має бути вдосталь їжі та зброї, щоб він міг довіряти правителеві. Конфуцій заперечував писані закони, але ж держава без права не існує. Тоді він розв'язує цю проблему через розподіл функцій регуляції та покарання. Перша залишається за "лі" (ритуал), друга — за державою.

Розв'язуючи суперечності буття людини, Конфуцій ретельно дотримувався свого ж правіша чжун юн — золотої середини, щоразу виходячи з початкової тотожності протилежностей.

 




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 16 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | <== 4 ==> | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав