Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Філософія як особлива форма світогляду.Особливості історичного виникнення філософії .

Читайте также:
  1. B) наличие альтернативных источников информации;
  2. C.) При кодировании текстовой информации в кодах ASCII двоичный код каждого символа в памяти ПК занимает
  3. Cущность и общественное значение средств массовой информации
  4. E) Жұмыссыздықтың фрикциондық формасына.
  5. E. DP –пакет форматы
  6. EXCEL –де үлкен мәтінде ұяшықты өзгертпей енсіз қалай орналастыруға болады? *Формат – Ячейка – Выравнивание – Переносить по словам
  7. g) процесс управления информацией.
  8. I ПОДХОД. Неизмеряемость информации в быту (информация как новизна)
  9. I. Бухгалтерский Баланс. Форма № 1.
  10. I. Исследование свойств форматов сжатия графических данных

Світогляд як форма духовно – практичного освоєння світу та самовизначення людини.Історичні форми світогляду.

Світогляд –це уявлення про світ та місце в ньому людини а також принципи що визначають ціннісні орієнтири людей та їх життєву позицію.Наявність світогляду показник зрілості людини.Історичні типи світогляду -1)міфологія.а)віра в надприродні сили.б)антроповарнізм перенесення властивих людині рис на природу і богів.в) міфи сприймалися як реальність що не потребує доказів.2) релігія а) віра в надприродні сили і відведення їм головної ролі у створенні світу і людини.б) поділ світу на поцейбічний і потойбічний.3) житєво –практичний світогляд (буддений) це життєвий досвід кожної людини існував завжди паралельно з міфологією релігією наукою і може бути більш або менш релігійним науковим чм філософським від розвитку рівня науки або суспільства в якому живе людина і від освітньому рівні самої людини.4) теоретичний, науковий філософський. Філософія як теоретична система світогляду це система поглядів на світ та місце в ньому людини огрунтована логікою.

 

Філософія як особлива форма світогляду.Особливості історичного виникнення філософії.

Філософія найдавніша з наук виникла у 8 ст до.н.е. у країнах стародавнього сходу але найвищого розвитку досягла в страдав ній Греції. Передумови 1) географічне положення Греції напередені торгівельних шляхів, що сприяло виявленню протеріч в пояснені явищ різними міфами і спричинило сумніви в істинності міфології.2) розвиток наукових знань поглиблював ці сумніви. 3) рабовласницька демократія в греції за умов якої отримати владу можна було маючи високий рівень освіти та володіти мистецтвом переконання і логіки ці потреби забезпечувала філософія.

 

3)Предмет філософії та проблема її основного питання.Поняття філософського матеріалізму та ідеалізму.

Предметом філософії є світоглядні питання: «Що таке світ як виник і упорядкований?.»Яке місце людини у світі у чому сенс її життя і призначення?» «Що таке істина?» «Що таке ідеал людський і суспільний … Великий вплив на філософське мислення справляють умови і потреби певної історичної умови, вони звужують предмет філософії і визначають які філософські проблеми постають на перший план а які є другорядними. Історично першою основою філософською проблемою було співвідношення і взаємозв’язку духу і матерії, свідомості і буття ідеального і матеріального – що первинне і визначає ідеальне і матеріальне. Матеріальне - те що сприймається органами чуття що розширюють її можливість. Ідеальне – все що єу людській свідомості (знання, думки, почуття) а також Світовий Дух, Вищий Розум, Бог. Філософський матеріалізм – визнає первинність матерії яка існувала завжди змінюючи форми свого існування і не визнає світовий дух. Філософський ідеалізм -визнає первинність духу свідомості. Основні його форми: А) об’єктивний ідеалізм – завжди існував Святий Дух він створив матерію у всіх її проявах і регулює всі процеси світу. Б) субєктивний ідеалізм – всі речі і явища світу є породженням наших відчуттів і сприймань вони існують в тій мірі які відображаються нашою свідомістю і є саме таким якими відображається. Дуалізм – визнає матерію і свідомість як рівнозначні і самостійні першооснови світу.

4)Діалектика та метофізика як альтернативні способи сприйняттяВажливим у філософії є питання про загальну структуру світу та стан у якому він перебуває, В пошуках відповіді на ці питання сформувалася діалектика та метофізика – альтернативні способи світосприйняття. Діалектика – визнає що у світі все взаємопов’язане, взаємозумовлене;він перебуває у стані постійного руху змін і розвитку. Геракліт «У одну ріку неможливо увійти двічі». Метофізика – стверджує що світ є сукупністю непов’язаних між собою предметів і процесів і явищ. А рух і розвиток існують тільки у певних межах як зменшення чи збільшення повторення такі зміни не впливають на сутність явищ тому світ в цілому незмінний.




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 32 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | <== 8 ==> | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав