Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Вибір теми

Читайте также:
  1. XIV. Реалізація права вступників на вибір місця навчання
  2. Вибір бази практики
  3. Вибір дидактичних методів
  4. ВИБІР І ВИВЧЕННЯ ЛІТЕРАТУРИ.
  5. Вибір мови програмування
  6. Вибір монтажних пристосувань та виду крану
  7. Вибір професії тренера
  8. Вибір системи виробничого навчання
  9. Вибір стратегій підприємства

Вибір теми є найбільш відповідальним етапом у діяльності пошукувачів. Практика показує, що правильно обрати тему - це значить наполовину забезпечити успішне її виконання.

Розрізняють три різновиди тем:

- теми як результат розвитку проблем, над якими працює даний науковий колектив;

- ініціативні теми;

- замовлені теми.

Ініціативні теми можуть виникати при двох взаємовиключних ситуаціях: як у результаті доброї наукової підготовки дослідника, так і недостатніх його кваліфікації і науковому кругозорі. Тому науковий керівник мусить розібратися в ситуації, по змозі підтримати ініціативу дослідника, але ця підтримка має ґрунтуватися на реальній оцінці ситуації і не може ставити під загрозу успішне виконання роботи.

Замовлені теми, як правило, пов'язані з основними планами науково-дослідних робіт у галузі або об'єднанні. За актуальністю і економічною значущістю замовлені теми мають низку переваг перед іншими, тому насамперед їх потрібно аналізувати з позицій реальності виконання і можливості створення теоретичної бази.

При обранні теми основними критеріями повинні бути актуальність, новизна і перспективність, наявність теоретичної бази; можливість виконання теми у даній установі, можливість отримання від впровадження результатів дослідження технічного, економічного і соціального ефекту.

Наукові дослідження пишуться з різних причин. Одні дослідники виходять з практичних міркувань - необхідно здати курсову роботу чи захистити дипломну роботу, інші - розглядають своє наукове дослідження як можливість реалізувати задуману ідею. Саме у таких людей найбільші шанси обрати вдалу тему, над якою вони працюватимуть цілеспрямовано та із задоволенням.

Якщо дослідник не в змозі обрати самостійно тему, він може звернутися за допомогою до спеціалістів.

Обравши тему, дослідник має усвідомити сутність пропонованої теми, її новизну й актуальність, теоретичну важливість і практичну значущість. Це значно полегшує оцінку і остаточне закріплення обраної теми.

Говорячи про новизну ідеї, не треба забувати відоме положення, що не все нове є обов'язково прогресивним, так само як і старе - консервативним. Питання новизни є одним з найбільш суперечливих і складних не лише при захисті дисертаційних досліджень, а й при опублікування статті. Кожний дослідник повинен вміти визначити новизну свого наукового результату.

Найтиповіші помилки, яких припускаються при цьому, такі:

- новизна підміняється актуальністю теми, її практичною та теоретичною значущістю;

- у працях стверджується, що дане питання не розглядалося в конкретних умовах, його важливість для практики;

- висновки до розділів мають характер констатації і є самоочевидними твердження, з якими дійсно не можна сперечатися;

- немає зв'язку між отриманими раніше і новими результатами, тобто
наступності.

За місцем отриманих знань можна виділити три рівні новизни:

а) перетворення відомих даних, докорінна їх зміна;

б) розширення, доповнення відомих даних;

в) уточнення, конкретизація відомих даних, поширення відомих результатів на
новий клас об'єктів, систем.

2. Складання плану наукового дослідження

Від самого початку роботи досліднику необхідно мати план дослідження, хоча б попередній, такий, що буде багато разів коригуватися.

Досвід вказує на те, що за весь період роботи над науковим дослідженням можуть бути складені плани кількох видів. Робочий план починається з розробки теми, тобто задуму наукового дослідження. Такий план тільки в основних рисах дає характеристику предмета дослідження і надалі може і повинен уточнюватися. Проте основне завдання, яке стоїть перед роботою в цілому, повинно змінюватися якомога менше. Робочий план має довільну форму. Як правило, це план-рубрикатор, що складається з переліку розташованих у колонку рубрик, об'єднаних внутрішньою логікою дослідження даної теми, такий план використовується на перших стадіях роботи, даючи змогу ескізно представити досліджувану проблему в різних варіантах.

На пізніших стадіях роботи складаю план-проспект, тобто реферативну викладення розміщених у логічному порядку питань, за якими надалі буде систематизуватися увесь зібраний фактичний матеріал. Доцільність складання

плану-проспекту визначається тим, що шляхом систематичного включення все нових і нових даних його можна довести до заключної структурно-фактологічної схеми наукового дослідження.

Крім цього, існує черговість і логічна послідовність запланованих робіт. При організаційній черговості завдання виконуються залежно від наявних можливостей, порядок їх виконання може змінитися за тієї умови, що за певний період вони всі були виконані.

Логічна послідовність диктує розкриття сутності завдання. Поки не вивчений перший розділ, не можна переходити до другого. Важливо навчитися знаходити з будь-якій роботі головне, вирішальне, те, на чому треба зосередити в даний час всю увагу. Це дасть змогу знайти оптимальні розв'язки поставлених завдань.

За кожним науковим результатом можна простежити повний цикл дослідження, тобто сукупність етапів наукового дослідження, про які ми згадували у попередній темі.




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 15 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | <== 3 ==> | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав