Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Форми конспектування

Читайте также:
  1. A) способом формирования банковских ресурсов из недепозитных источников
  2. A) это основные или ведущие начала процесса формирования развития и функционирования права
  3. A. формируется фотохимический туман
  4. B. Метформин
  5. C.) ... воспитания - прерогатива государства, которая под влиянием науки и общества формирует ее как главный компонент педагогической работы
  6. Cущность, виды, источники формирования доходов. Дифференциация доходов населения.
  7. D) формирование сознания личности.
  8. E) формирование правительства из членов партии, располагающих большинством мест в Парламенте
  9. I. Судебно-следственная практика формирования системы доказательств по уголовному делу (постановка проблемы).
  10. II Формирование бизнес-организации

Конспектування може здійснюватися в самих різних формах.

Це може бути:

1. підкреслення основних, головних положень в тексті роботи;

2. короткі ремарки на полях книги:

3. коротке резюме:

4. виписки найзначущіших положень;

5. розгорнені коментар;

6. комбінований конспект.

Виділення окремих фрагментів тексту здійснюється підкресленням олівцем, ручкою, маркером, фломастером, постановкою квадратних або фігурних дужок.

Короткі ремарки на полях книги свідчать про глибше проникнення читача в думку автора книги. Читач не просто позначає заслуговуючий уваги тексі, а формує по відношенню до нього власну думку, хай навіть в короткій афористичній формі.

Коротке резюме джерел а є лаконічними записами щодо заслуговуючих уваги положень, висновків, що містяться у відповідній науковій публікації. Одним з ефективних способів складання резюме є діаграма.

Виписки з наукових публікацій практикувалися більшістю претендентів, та і іншими особами, що займаються науковою роботою, оскільки іншим шляхом одержати якісну копію до остатньої чверті XX в. не представлялося можливим.

З появою ксероксів, що забезпечили можливість отримання якісних копій, виписки з робіт поступово втрачають свої позиції. По-перше, переписування положень інших авторів спричиняє за собою неточності, різного роду погрішності в дослівному відтворенні чужого тексту. По-друге, це вельми трудомістка робота. Набагато легше зняти копію відповідної сторінки роботи і на ній виділити потрібний фрагмент.

Та все ж виписки залишаються в арсеналі методів конспектування сучасного дослідника. З їх застосуванням зв'язується організація систематичних картотек. У тих випадках, коли претендент або учений бажає мати об'ємний масив цитат, виписок по певній проблемі, галузі науки йому не залишається нічого іншого, як організовувати систематичну картотеку, одиницею якої виступає картка, що містить виписку з тієї або іншої наукової прані, публікації.

Застосування того або іншого способу конспектування багато в чому залежить від цілей, переслідуваних при його складанні. Конспект, покликаний зберегти інформацію про основні положення джерела, можна складати найпростішими способами, за допомогою підкреслення основних, головних положень в тексті роботи, проставляння коротких ремарок на полях книги або підготовки короткого резюме. Конспектування в пізнавальних цілях, формування знань по досліджуваній проблемі доцільно здійснювати у формі виписок найзначущіших положень. В процесі збору і накопичення матеріалу для дисертації, іншої наукової роботи найкориснішими вважаються розгорнені або комбіновані конспекти.

 




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 27 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | <== 6 ==> | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав