Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

РОЗДІЛ 1

Читайте также:
  1. Визначення виробничої потужності і виробничої програми структурного підрозділу при різних варіантах організації виробництва
  2. Вимоги щодо новобудов викладені в розділі 8.4 Правил пожежної безпеки в Україні, (наказом МНС України від 19.10.04р. №126).
  3. Висновки до другого розділу
  4. Висновки до розділу 1
  5. Висновки по другому розділу
  6. Відношенню до цільової функції структурного підрозділу.
  7. Внутрішні підрозділи кожного із розділів
  8. Внутрішня звітність підрозділів.
  9. Вправа 2. Розподіліть речення на дві групи: 1) зі вставними словами; 2) без вставних слів. Розставте розділові знаки.
  10. Вправа 8. Розподіліть речення на групи за типами сполучників, розставте розділові знаки.

Теоретичні основи безпеки життєдіяльності

Тема 1.1 Безпека життєдіяльності – як поняття. Безпека абсолютна й відносна. Система “людина – середовище проживання” та його компоненти. Аксіома про потенціальну небезпеку діяльності людини – основний постулат БЖД.

Тема 1.2. Небезпека. Ризик – як оцінка небезпеки. Джерела небезпек. Номенклатура й таксономія небезпек. Класифікація шкідливих та небезпечних факторів: фізичних, хімічних, біологічних та психофізіологічних.

Ризик як фактор потенційної небезпеки. Індивідуальний та соціальний ризик. Концепція прийнятого (припустимого) ризику. Управління ризиком. Аналіз надійності. Надійність виробництва (надійність обладнання й технологій). Методи аналізу от казів обладнання Надійність людини як кільця складної системи.

 

РОЗДІЛ 2

Людина як елемент системи “людина – середовище проживання”

Тема 2.1. Основи небезпеки функціонування системи “людина – машина”. Людина у системі управління. Вибір та компонування органів управління й засобів відображення інформації. Основні принципи при розподілі функцій меж людиною й машиною. Елементи теорії інформації. Потік інформації. Пропускна здібність людини. Характеристика аналізаторів у забезпеченні життєдіяльності людини. Закон Вебера-Фехнера. Психічні характеристики особистості. Пізнавальні психічні процеси: відчуття, сприйняття, уважність, пам’ять та мислення.

Тема 2.2. Психологія та безпека. Психофізіологічні причини нещасних випадків. Фактори, що обумовлюють можливість людини протистояти небезпеці. Теорії травматизму. Індивідуальні особливості людини й безпека. Психофізіологічний стан людини та його безпека. Соціально-психологічні складники діяльності. Основні напрямки підвищення безпеки праці з урахуванням людського фактора.

Тема 2.3. Раціональні умови життєдіяльності людини і фізіологічні потрібності людини. Людина як біологічний і соціальний суб’єкт. Потрібності людини: фізіологічні, матеріальні духовні. Середовище життєдіяльності людини: природне, виробниче, побутове, соціальне та ін. Основи раціонального харчування. Інформаційне забезпечення і трудова активність. Значення спілкування у розвитку особистості. Емоціональні аспекти життєдіяльності.

 

РОЗДІЛ 3

Організація та управління безпекою життєдіяльності

Тема 3.1. Управління й контроль за БЖД. Правові, нормативні та організаційні основи БЖД. Контроль за станом безпеки.

 

Методичні вказівки до вивчення розділів програми

 

Вступ

Вивчення історії виникнення питань, що пов’язані із проблемою безпеки життєдіяльності, а також структури, предмета й функцій дисципліни БЖД, її цілі й задач можливо з використанням матеріалів, представлених у даній методичній указівки й у монографії [1].

Для оцінки сучасного положення безпеки життєдіяльності необхідно вивчати літературу, в якій представлені дані про масштаби впливу різноманітних небезпек на людину.

 




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 23 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | <== 2 ==> | 3 | 4 | 5 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав