Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Урбосередовище і здоров’я населення.

Читайте также:
  1. Актуальні проблемизлочинів проти здоров’я. Загальна характеристика й види. Здоров’я людини як безпосередній об’єкт посягання.
  2. Аналіз програм та підручників з «Основ здоров’я» та принципи ЗЗ педагогіки.
  3. Вплив хімічних забруднювачів на здоров’я людини
  4. Заняття фізичними вправами як важливий фактор формування основ здоров’я школярів, його збереження та зміцнення.
  5. Запобігання розвитку безробіття на селі та заходи сприяння зайнятості сільського населення.
  6. Здоров’язберігаюча компетентність
  7. І. Духовне здоров’я та його основні чинники.
  8. І. Основні визначення здоров’я
  9. ІІІ. Моральне здоров’я як складова духовного здоров’я людини.
  10. Особливості занять зі школярами, які мають відхилення в стані здоров’я та відносяться до спеціальної медичної групи

Одним з найважливіших нормативних показників успішності природокористування щодо охорони природи є здоров’я людини. Стан навколишнього середовища і здоров’я людини - тісно пов’язані між собою явища. Здорове природне середовище сприяє оздоровленню людського організму. Негативні екологічні явища на певних територіях сприяють виникненню тих чи інших захворювань, зумовлюють підвищення смертності, скорочення середньої тривалості життя.

Здоров’я людини є наслідком взаємодії соціальних та природних факторів. Негативний вплив факторів зовнішнього середовища може бути нейтралізований, практично зведений до мінімуму цілим рядом факторів соціального характеру, серед яких: побутові умови, культурний рівень, система охорони здоров’я, особливості виробничих відносин.

Здоров’я людини це не лише відсутність хвороби. Це також здатність організму швидко адаптуватись до постійно змінюючихся умов середовища, здатність до оптимальних виконань професійних та інших функцій. Необхідно підкреслити, що здорова людина не здатна пристосовуватись до будь-яких змін середовища. Адаптація має свої межі. Це пов’язано з тим, що властивості організму людини, які формувались протягом тривалого періоду еволюції не здатні змінюватись з такою ж швидкістю, з якою змінюються технологічні процеси і навколишнє середовище.

До характеристики здоров’я входять:

· ряд демографічних показників – народжуваність, мертвонароджуваність, смертність, середня тривалість життя;

· захворюваність – загальна, окремих вікових груп, інфекційні, неінфекційні, хронічні неспецифічні захворювання, захворювання з тимчасовою втратою працездатності, госпіталізована захворюваність;

· фізичний розвиток;

· інвалідизація.

За даними наукових досліджень вплив факторів навколишнього середовища на здоров’я людини може бути гострим та хронічним. Більшість факторів в Україні справляють хронічний вплив.

Вплив Чорнобиля на стан навколишнього середовища та здоров’я людини є очевидним. Можна вважати доведеним, що тривале ураження низькими дозами радіації спричиняє патологічні зміни в організмі людини: викликає серцево-судинні захворювання, злоякісні пухлини, захворювання щитовидної залози, діабет, астму, зниження імунітету тощо.

Дуже важко розрізнити вплив різних факторів навколишнього середовища на здоров’я людини: радіація, забруднення повітря, якість питної води, відходи, пестициди тощо. Досліджень, що проведені на даний час, замало для цього. Хоча існують дослідження впливу забруднення навколишнього середовища на здоров’я людини, вони не мають систематичного характеру і не охоплюють усіх категорій населення та всіх областей України.




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 27 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Й конкурс: Разминка. | Типи ліцензій програмного забезпечення | Відповідальність за порушення природоохоронного законодавства. | Характеристика впливу токсичних речовин на організм людини. | Екологічні проблеми ін­дустріальних міст України. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав