Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Потенційні джерела фінансування екологічних досліджень, заходів та програм.

Читайте также:
  1. Internet-джерела
  2. Банківське право України: поняття , предмет регулювання, джерела і система
  3. Біохімічна роль води в життєдіяльності людини.Джерела надходження
  4. Бюджетне право як підгалузь фінансового права, його предмет, система та джерела
  5. Взаємодія суспільства й природи — об'єктивна передумова виникнення екологічних відносин і екологічного права
  6. Види заходів процесуального примусу
  7. Види майна суб'єктів господарювання та джерела його формування.
  8. Визначте джерела, структуру і значення Цивільного кодексу 1804 р.
  9. Вимоги до роботи над літературними джерелами
  10. Відповідальність керівників на невжиття заходів по боротьбі з корупцією

Різноманітні види витрат, кошти від збільшення яких можуть бути зібрані місцевою владою для розвитку цієї мережі муніципальних служб на регулярній основі (прибирання побутового сміття чи відходів або для розвитку певної служби). Деякі муніципалітети вигадують цікаві способи отримання додаткових прибутків на розвиток програми з охорони довкілля шляхом системи зборів і стягнень (наприклад, М. Ірвінг, штат Техас США). Представники влади почали у 80-х рр. проводити компанію аренд населення за збільшення плати за користування водопроводом і каналізацією до наступного повного долару. Місто зібрало 90 тис. $ з цією програмою і придбало землі для організації міського парку.

Приватизація – сутність її полягає в тому, що місцева влада поділяє землі на частини (об’єкти) і люди можуть стати власниками цих земель шляхом приватизації. Підприємство переходить від державних до інших форм управління і від громадської власності до приватної. В результаті місцева влада стає власником великого числа приватних і громадських підприємств. В договорі про приватизацію місцева влада обумовлює екологічні вимоги і власник несе відповідальність за екологічний стан його землі. Але враховуючи різні форми приватизації місцева влада повинна бути обережною у своїх екологічних розрахунках. Обов’язково слід враховувати, що базові комунальні служби (водопостачання, громадський транспорт, утримання доріг, енергопостачання) краще розвиваються, якщо знаходяться під контролем або наглядом громадськості.

Контрактна система є основою для мінімізації вартості комунальних послуг за рахунок конкуренції та зменшення числа штатних співробітників, що зайняті місцевою адміністрацією у даній сфері. Мінуси цієї системи можуть проявлятися при нестачі конкуруючих фірм, що приймають участь у конкурсі; при монополізації однією з них місцевого ринку послуг без достатніх для цього підстав.

Щоб уникнути цього місцева влада повинна намагатися отримати від фірм по контракту тільки ті послуги і тільки в тому обсязі і за тією ціною, що вона може собі дозволити. Ці витрати повинні бути мінімізовані на конкурсній основі шляхом короткострокових контрактів. Ці фірми укладають суворо обмежені за числом і оплатою послуг контракти у рамках необхідності.

Позики У багатьох країнах місцевій владі дозволено користуватися державними позиками. Хоч в більшості випадків законодавче регулювання діяльності місцевого керівництва у цьому питанні є дуже суворим. Позики можуть бути приватними і громадськими, державними та іноземними. Іноді ставки щодо позик (відсоток під який беруть кошти), що забезпечується центральним керівництвом можуть бути нижчі за рівень інфляції. Також позики може брати місцева влада у населення (купівля облігацій).

Ще одним джерелом залучення коштів для вирішення екологічних проблем є розвиваючі та зберігаючі політики і програми – більша частина екологічних програм зберігає кошти для муніципалітетів на протязі тривалого часу. Правильне розміщення небезпечних відходів зберігає не тільки навколишнє середовище від заподіяної шкоди, але і знижує вартість оздоровчих заходів на декілька років вперед. Сонячне опалення і використання теплоізоляційних матеріалів у будівництві житлових будинків зменшує майбутні витрати енергії (особливо враховуючи «вартість» забруднення атмосфери і зміни клімату). Відновлюючі екологічні програми зберігають для місцевої влади земельні ділянки. Більшість програм у сфері екології зберігають гроші за короткий термін (наприклад, використання енергозберігаючих ламп). У зв’язку з цим муніципалітети підтримують і здійснюють програми щодо збереження енергії у домашньому господарстві. Вартість програм як правило покривається за перші п’ять років. Проекти, які потребують підтримки після його завершення не являються зберігаючими.

TAСIS та LIFE. Серед фондових програм, за допомогою яких можна здійснювати фінансування природоохоронних заходів можна виділити програми TASIS та LIFE. TASIS - програма технічної допомоги ЄС, яка була затверджена у 1991р. для нових незалежних держав. Її мета полягає у передачі досвіду розвитку екополітики в умовах демократії. Проекти пов’язані з енергетикою, ядерною безпекою та сільським господарством мають значні економічні складові. В середині TASIS існує відділ екологічної допомоги, який проводить координацію регіональної діяльності. LIFE – фінансова програма, яка націлена на розвиток і реалізацію екологічної політики ЄС. Ця політика базується на програмах дії. В наш час здійснюється п’ятий етап програми «За сталий розвиток». Його пріоритетами є підтримка окремих заходів шляхом фінансування, яке затверджується на щорічній основі. Норми фінансування можуть бути 50-100% в залежності від типу заходів.

Світовий банк та Європейський банк реконструкції та розвитку Світовий банк є головним джерелом фондування для подальшого розвитку країн. Основними типами допомоги Світового банку є інвестиційні позики (наприклад, по водозабезпеченню, каналізаційним проектам, системам моніторингу у сфері якості.); секторні позики; структурні регулюючі позики (для забезпечення екостандартів); проекти технічної допомоги (для стратегії екомоніторингу, програм охорони здоров’я, політики у сфері твердих відходів); регіональні програми (регіон Чорного моря) у сфері обміну інформації.

Серед установ, які надають фінансову допомогу країнам у напрямку збереження навколишнього середовища важливе місце займає Європейський банк реконструкції та розвитку. Одним із напрямів роботи Банку є надання позик у різних галузях, в тому числі і у напрямку природоохоронної діяльності. Європейський банк реконструкції та розвитку має можливість надавати позики на місцевому, урядовому та управлінському рівнях. Приоритетними напрямами є технічна допомога у забезпеченні діяльності міських служб; приватизація і громадські служби; мережі комунікацій.

 

 




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 22 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Типи діаграм | Майстер діаграм | Джерела права. | Тема 3. | Факультет права та масових комунікацій | Навчально-екзаменаційна сесія | Тематика курсових робіт з теорії держави та права на 2013 / 2014 н.р. | Теоретична частина . | V етап. Підготовка установчих документів для реєстрації. | Функції та завдання державного фінансового контролю. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав