Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Цитологічні докази кросинговеру.

Читайте также:
  1. Будь-які слідчі (розшукові) дії, проведені з порушенням цього правила, є недійсними, а встановлені внаслідок них докази – недопустимими.
  2. Критерії та докази екологічного аудиту. Функціональні задачі екологічного аудиту
  3. Молекулярний механізм кросинговеру. Конверсія генів

Всі докази того, що гени розміщені на хромосомі лінійно і між ними відбувається кросинговер, які ми наводили, є генетичними, тобто ґрунтуються на математичному аналізі поколінь, які розщеплюються.

Але існують і цитологічні докази кросинговеру, які наглядно підтверджують факт, що хромосоми обмінялись своїми частинами і пояснюють молекулярний механізм кросинговеру. Такі докази отримані на лініях кукурудзи і дрозофіли із ідентифікуємими хромосомами – тими, що можна розрізнити під мікроскопом і побачити, що між хромосомами відбувся обмін ділянками. Для дослідження Х. Крейтон і Б. Мак Клінток взяли форму кукурудзи з генами, що визначає наявність амілози в пилку і ендоспермі, що визначають по зафарбуванню йодом (wx). Крім того у цієї форми один кінец хромосоми містив блок гетерохроматиину (темне зафарбування), а інший – додаткову транслоковану ділянку іншої хромосоми. Інша гомологічна хромосома була морфологічно нормальна і містила ген С, що визначає незабарвлений ендосперм в потомстві аналізуючого схрещування. Цитологічно досліджували рекомбінантні рослини (які несли обидва рецесивні алеля с і wх, або обидва домінантні алелі) і переконалися, що у всіх досліджених рослин відбувся фізичний обмін ділянками хромосом. (рис.)

Подібний дослід із морфологічно зміненою хромосомою провів К. Штерн на дрозофілі. На початку 30–х років К. Штерн отримав лінії дрозофіли із статевими хромосомами, які цитологічно відрізнялись. У самки на одну із Х – хромосом була перенесена частина У – хромосоми, що надало їй специфічну Г – подібну форму, яка легко визначалась під мікроскопом. Друга Х – хромосома була коротша за нормальну через те, що її частина була перенесена на 4-ту хромосому.

Були отримані самки, гетерозиготні за цими двома морфологічно зміненими хромосомами і одночасно гетерозиготні за двома генами Ваr (В) –смужкоподібні очі і carnaition (car) – очі кольору червоної гвоздики.

В потомстві від аналізуючого схрещування таких самок із самцями – рецесивними гомозиготами були отримані кросоверні і некросоверні особини. Цитологічний аналіз показав, що кросоверні особини car B+ містили дві звичайні Х – хромосоми, а кросовери car+В містили вкорочену Г – подібну хромосому.

Цитологічний аналіз показав, що кросовери carB+ містили дві звичайні Х – хромосоми, а кросовери car+В містили вкорочену Г – подібну хромосому.

Ці результати підтвердили гіпотезу Т. Моргана і його співробітників, що кросинговер представляє фізичний обмін ділянками гомологічних хромосом і що гени дійсно локалізовані в хромосомі.

 




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 55 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

СОБСТВЕННОСТИ | Групи зчеплення. Генетичні карти організмів. | Генетична рекомбінація без гомології |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав