Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Розвиток сільськогосподарської мікробіології

Читайте также:
  1. В другій половині ХХ ст. розвиток неомарксизму був стимульований низкою чинників об“єктивного характеру.
  2. Виникнення і розвиток криміналістики в
  3. Виникнення і розвиток криміналістики в світі і в Україні.
  4. Виникнення і розвиток школи наукового управління.
  5. Виникнення козацтва та його розвиток.
  6. Виникнення та розвиток держави Арабський Халіфат та світової релігії ісламу.
  7. Виникнення та розвиток друкарства в Україні
  8. виникнення та розвиток парламенту в Англії
  9. Виникнення, становлення та розвиток філософії
  10. Військове розвиток

На сучасному етапі розвитку мікробіологія має вже стільки теоретичних та практичних досягнень, що наука в інтересах подальшого розвитку розділилася на кілька самостійних дисциплін, в тому числі самостійною наукою стала і сільськогосподарська мікробіологія.

В розвитку сільськогосподарської мікробіології величезне значення мали праці видатних вітчизняних вчених мікробіологів: С.М. Виноградський, В.Л. Омелянський, В.С. Буткевич, С.П. Костичев та інші.

В 1866 p. M.C. Вороніним були відкриті бульбочкові бактерії. Він вказував, що в бульбочках, які містяться на коренях люпину та вільхи, є мікроскопічні паличко видні тільця, що самостійно рухаються. Серед них є і роздуті, що галузяться.

У 1880 році Ф.М. Каменський вияив співіснування рослин з мікоризними грибами. При вивчені анатомічної будови безхлорофільних вищих рослин він помітив, що всі верхівки коренів покриті товстим шаром грибного міцелію, що має важливе значення і для рослин.

Крім мікоризних грибів, в період з 1882 по 1885 роки П.А. Костичев детально дослідив інші грунтові гриби.

Ці дослідження певною мірою підготували ґрунт для подальших досліджень С. М. Виноградського.

Роботи Виноградського створили нову епоху в розвитку грунтової мікробіології. Дослідження з сіркобактеріями (1887), а потім із залізобактеріями (1888), та з нітрифікуючими мікроорганізмами (1890) дали значні наукові результати. Йому вдалося отримати чисті культури нітрифікуючи мікроорганізмів і довести, що вони здатні рости на середовищах, що не мають органічних речовин і синтезувати складові частини свого тіла за рахунок вуглецю вугільної кислоти. Необхідну для цього процесу енергію отримують при окисленні аміаку до азотистої кислоти або при окисленні азотної кислоти в азотну (1 і 2 фази нітрифікації). Цей процес синтезу органічних речовин з вуглекислоти та води отримав назву хемосинтезу.

Інша група робіт С.М. Виноградського присвячена вільноживучим азот фіксуючим мікроорганізмам. У 1894 р. виділений ним новий вид вільноживучих азотфіксуючих бактерій було названо на честь Л.Пастера (Clostridium pasteurianum).

Через сім років після виділення цієї бактерії Бейєрінку вдалося виділити аеробний фіксатор атмосферного азоту – азотобактер. Присутність цих бактерій у грунті пояснило збільшення азоту у грунті, що спостерігалося агрономами.

Дещо пізніше були вивчені процеси перетворення органічних азотовмісних речовин у грунті.

Буткевич В.С. довів, що накопичення аміаку при розкладі органічних азотовмісних речовин тісно пов’язано з наявністю в середовищі вуглеводів. Він детально дослідив розклад відмерлих білкових решток у грунті в анаеробних умовах при дії мікроорганізмів до виділення аміаку – амоніфікацію.

В цей же період більш детально було вивчено перетворення клітковини у грунті. Ці дослідження були цікавими тим, що клітковина є досить стійкою речовиною. Л. Попову та В.Л. Омелянському вдалося довести, що в грунті є мікрофлора, що руйнує клітковину в анаеробних умовах. Крім целюлозоруйнівних мікроорганізмів Омелянський дослідив також фізіологію та поширення азот фіксуючих мікроорганізмів. Видав книгу «Основи мікробіології»

В.Р. Вільямс (1863 – 1939) вивчав роль мікроорганізмів у створенні структури грунту.

 




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 18 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Опр. Последовательность называется бесконечно малой, если для любого положительного числа существует такое натуральное число , что для всех выполняется неравенство . | Аналитический – функция задается формулой вида . Табличный – функция задается таблицей, содержащей значения элемента x и соответствующие ей элементов y. | Сільськогосподарська мікробіології як біологічна наука, її значення для народного господарства. Предмет і завдання мікробіології. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав