Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Особливості перекладу газетно-інформаційних та документальних текстів.

Читайте также:
  1. XVII. Особливості прийому та навчання іноземців та осіб без громадянства у вищих навчальних закладах України
  2. Аграрні відносини, їхній зміст і особливості
  3. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  4. Антикріпосницька боротьба українського селянства, її форми і методи, регіональні особливості
  5. Велике князівство Литовське: особливості взаємодії культур литовської і давньоруської.
  6. Визначити особливості підготовки та проведення семінарів і практичних занять соціально-педагогічних дисциплін.
  7. Визначте особливості державного устрою держав Давнього Сходу.
  8. Визначте особливості політико-ідеологічних і культурних процесів у УРСР у перші післявоєнні десятиріччя (1945-1964 рр.).
  9. Визначте особливості процесу входження України до складу СРСР
  10. Визначте особливості суспільно-політичного і національного руху на західноукраїнських землях у складі Польської держави в 1920-ті – 1930-ті роки.

Quot;Вступ до перекладознавства" 2 курс

Матеріали для самостійного вивчення

Тема: Різновиди перекладу у залежності від жанрового типу матеріалу, що перекладається.

План:

1. Особливості перекладу газетно-інформаційних, документальних текстів,
публіцистичних текстів, ораторського мовлення.

2. Переклад наукових-технічних текстів.

3. Деякі спеціально-лінгвістичні питання перекладу художньої літератури:

а) особливості перекладу прози;

б) особливості перекладу поезії.

Рекомендована література:

1. Федоров А.Ф. Введение в теорию перевода. М. «Литература на
иностранных языках», 1958. — с.220-355.

2. Комисаров В.Н. Теория перевода. М. «Высшая школа», 1990. - с. 109-
135.

3. Коптілов В.В. Теорія І практика перекладу. Київ: "Вища школа", 1982. —
с.34-16


Кожен з різновидів матеріалу, що перекладається, відрізняється своїми специфічними рисами, які висувають особливі вимоги до перекладу. Наприклад, у науково-технічному стилі — це лексико-граматичні особливості науково-технічних матеріалів і, у першу чергу, провідна роль термінології і спеціальної лексики. У газетно-інформаційному стилі поряд з важливою роллю політичних термінів, імен і назв, - це особливий характер заголовків, широке використання газетних кліше, присутність елементів розмовного стилю і жаргонізмів та інші. Окрім цих загальних особливостей, у кожній мові аналогічний функціональний стиль має специфічні мовні риси.

У працях з перекладу матеріал, як правило, поділяється на 3 групи: 1) тексти газетно-інформаційні, документальні і спеціально-наукові; 2) публіцистичні твори; 3) твори художньої літератури.

Існують і перехідні або змішані типи матеріалу (наприклад, в художній літературі — твори на виробничі теми з багатьма термінами, фактичними даними і т.п., у науковій літературі - твори популярного жанру з використанням засобів художньої образності).

Особливості перекладу газетно-інформаційних та документальних текстів.

Для цієї групи матеріалу характерні:

1) відносно лексики — сполучення елементів основного словникового
фонду с термінологією;

2) у сфері синтаксису - риси книжно-писемного мовлення, які
пов'язані із спрямованістю на читача, а не слухача.

Газетно-інформаційні матеріали

Терміни, які зустрічаються у газетно-інформаційному матеріалі, відносяться, у першу чергу, до сфери політичної номенклатури (назви установ, партій, посад, організацій і т.д.), економіки і міжнародних відносин. Стосовно обсягу речень, то він відповідає вимозі - не ускладнювати сприйняття читача, тож у німецькій та українській мовах не використовуються довгі і розгорнуті конструкції.

Для англійської мови характерні інші особливості синтаксичної організації - наявність коротких самостійних повідомлень (1-3 висловлювання), які складаються з довгих речень із складною структурою, максимальне роздрібнення тексту на абзаци, коли майже кожне речення починається з нової строки, наявність підзаголовків у тексті для підвищення інтересу читача.

У сфері лексики особливе місце займають заголовки. Тут характерно, наприклад, для англійської мови використання невеликої кількості спеціальних слів, які складають так званий "заголовочний жаргон": ban, bid, claim, crack, crash, cut, hit, pact, move та інші. Відмінністю такої заголовочної


лексики є не лише частота їх використання, а і універсальний характер їх семантики. Слово pact у заголовку може означати не лише "пакт", а і "договір", "згода", "угода" та ін. Дієслово hit може використовуватися у зв'язку з будь-яким критичним виступом. Red може означати і "комуністичний" і "соціалістичний" і "прогресивний".

Газети різних політичних направлень можуть відрізнятися за стилем по вибору лексики, за ступенем складності фрази (у залежності від спрямованості на різного читача), але така різниця найменше виявляється у суто інформаційних текстах, які містять загальноприйняті формулювання або відтворюють офіційні документи. Можливість висловити емоційно-оціночне відношення до фактів, що повідомляються у цьому матеріалі є сильно обмеженою,

У газетних заголовках особливо широко використовуються жаргонізми та інші лексичні елементи розмовного стилю. Навіть, якщо у самій статті ситуація описується більш стримано, заголовок часто має розмовний характер.

Газетні заголовки мають і ряд граматичних особливостей. В англійських та американських газетах переважають дієслівні заголовки типу: William Faulkner is Dead, Exports to Russia are Rising, Will There Be Another Major Slump Next Year? Іноді випускається навіть підмет: No War Hysteria in Toronto Schools.

Ще одна особливість англійських та американських газет полягає у використання у заголовках неперфектної форми дієслова. Коли мова йде про події у недавньому минулому використовується теперішній час.

 

Concorde Lands at Heathrow. Richard Aldington Dies 70.

 

The Past Indefinite Tense використовується у заголовках які відносяться до минулих подій, в основному у тих випадках, коли у заголовку є обставина часу, або читачу відомо, що ця подія відбулася у певний момент в минулому.

Husband Disappeared Two Years Ago.

 

Для визначення майбутнього часу у заголовках широко використовується інфінітив.

 

America to Resume Testing.

 

Важливою особливістю англійських газетних заголовків є розповсюдженість у них еліптичної форми пасивного стану з випущенням допоміжного дієслова to be для описання подій як у минулому, так і у теперішньому часі.

8-Year-Old Boy Kidnapped in Miami.

Paris Protest March Staged by Students.

Терміни політичного характеру вимагають використання при перекладі еквівалентів, тобто загальноприйнятих по відношенню до них однозначних і точних відповідників.

die Lander Karnmer - Палата земель

die Vollsitzung - пленарне засідання

Ще одна характерна риса - це широке використання скорочень (англ. мова) - назви партій, профспілок, різних організацій і посад.

AFLCIO - American Federation of Labor-Congress of Industrial Organization.

JFK - John F.Kennedy

Rocky - Rockefeller

Ike - Eisenhower

N.J. - New Jersey

Mo - Missouri,

SF - San Francisco

S.P. - South Pacific

У сфері фразеології газетно-інформаційний стиль відрізняє широке використання "готових формул" або кліше (it is reported, it is claimed, our correspondent reports from, according to well-informed sources).

Дуже часто при перекладі використовується прийом введення додаткових слів. Англійська мова є більш лаконичною, вона часто не називає, а лише має на увазі певні факти і події.

Документально-діловий і документально-технічний матеріал.

Документальний текст відрізняється особливо ярко вираженою установкою на книжно-писемне мовлення. У ньому використовуються сталі словосполучення і терміни, які висловлюють ту сферу діяльності, з якою пов'язаний текст. Ця загальність функції визначає великий ступінь спільності стилю документальних текстів у різних мовах. Вона найяскравіше виявляється у дипломатичних документах міжнародного масштабу, у договорах та угодах між країнами та організаціями.

Ось що пище Н.Амосова у статті "К проблеме языковых стилей в английском языке»: «Официально-канцелярская речь есть речь делового, административного общения... Синтаксис её отличается тяготением к многочисленным смешанным предложениям: при этом отмечается тенденция всё содержание сообщения выразить по возможности одним предложением, хотя бы и весьма громоздким... Кроме того, официально-канцелярская речь изобилует особой, закреплённой фразеологией, известными речевыми штампами, придающими деловому сообщению официальный характер. Для речевого сообщения в сфере администрации и коммерции очень характерен такой автоматизм выражений».

Це притаманно і усілякому комерційному листуванню, технічній документації. Такі документи перекладаються з дотриманням чужих нам форм звертання, які іноді мають архаїчний характер (gentlemen - милостивые государи, вельмишановні панове), форми ввічливості (с почтением, з укліном).

Обов'язковим є і повтор слів у перекладі (так само як у оригіналі) -про одні і ті ж самі речі говориться однаковими словами, тому що останні мають термінологічну функцію.

Переклад суспільно-політичної літератури

Суспільно-політичній літературі притаманна агітаційно-пропагандистська спрямованість, страсність викладення, полемічність, і специфіка стилю тут полягає у органічному поєднанні елементів наукового мовлення, з одного боку, та різноманітних засобів емоційності та образності з іншого.

Характером та роллю стилістичних засобів, які використовуються у суспільно-політичній літературі, обумовлюються і завдання її перекладу. Своєрідність основного завдання перекладу полягає саме у відтворенні як експресивного боку оригіналу, так і усього його змісту, а саме елементів, що відіграють термінологічну роль.

Переклад ораторського мовлення

Мовлення оратора завжди передбачає усну форму вираження, але як і усяке підготовлене усне висловлювання, воно разом з тим орієнтується і на мовлення літературне.

Лексика у таких текстах є дуже різноманітною - від книжкових високопарних висловлювань до використання розмовної фразеології. Твори ораторського мовлення висувають завжди певні фонетичні, а саме, ритмічні вимоги до перекладу. При перекладі ораторського мовлення перекладач ставить перед собою таку ж саму умову, що і оратор - орієнтування на слухача. Це означає необхідність уявити собі текст перекладу, який буде вимовлятися вголос, треба уникати накопичення звуків, які важко вимовляються, повторення одних і тих самих звуків, рим, слів та словосполучень, які ускладнюють вимовляння фрази.

Переклад ораторського оригіналу, так само як і переклад наукової прози суспільно-політичного змісту і публіцистики, передбачає поряд з дотриманням певних жанрово-стилістичних умов, відтворення індивідуальної своєрідності, пов'язаної з творчою особистістю автора. 2.




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 19 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

<== предыдущая лекция | следующая лекция ==>
Задания для практических занятий| Переклад наукових текстів

lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав