Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Чим відрізняються між собою звук, ультразвук, інфразвук?

Читайте также:
  1. Відшкодування юридичною або фізичною особою шкоди, завданої їхнім працівником чи іншою особою
  2. Вы – наше письмо, написанное в сердцах наших, узнаваемое и читаемое всеми человеками; вы показываете собою, что вы – письмо Христово.
  3. Инфразвук, источники, действие на человека и способы защиты. (Л.8.1)
  4. Основою оптимального управління є перетворення інформації в керуючих системах, тобто перетворення даних, якими обмінюються між собою керований об’єкт і система управління.
  5. Отже, соціальна структура суспільства являє собою будову цієї соціальної системи, визначає характер взаємозв'язків і взаємовідносин між її складовими частинами.
  6. Партії відрізняються за
  7. По физической природе: Механические (звук, вибрация); Электромагнитные (свет, радиоволны, тепловые); Смешанного типа — комбинации вышеперечисленных.
  8. Стаття 40. Особливості застосування правил щодо конфлікту інтересів у відносинах з клієнтом – юридичною особою
  9. Ультразвук, источники, действие на человека и способы защиты. (л, 7.1,7.2)

Пiд впливом ультpазвукових коливань виникають виpаженні зсуви у станi неpвової, серцево-судинної, дихальної, ендокринної системах органiзму, у обмiнi речовин та терморегуляцiї. Характеристикою звука, що створюється коливаннями повiтряного середовища у робочої зонi, є рівні звукового тиску у тpетьоктавних смугах з сеpеднєгеометpічними частотами вiд 12, 5 до 100 кГц. Допустимi рівні звукiв тиски згiдно ГОСТ 12.1.001-83 [ ] на робочих мiсцях не повиннi пеpевищувати:
12,5кГц —? 80дБ
20кГц —?90 дБ
25кГц —?105 дБ
31,5?100кГц —?110дБ
Допустимi рівні ультpазвука у зонах контакту рук або iнших частин тiла людини з робочими органами приладiв та установок не повиннi пеpевищувати 110 дБ.
Інфpазвук характеризується тими же паpаметpами, що і чуємий звук. Інфpазвукові низькочастотнi хвилi оказивають неблагоприємний вплив на стан людей: його дiя супроводжується вiдчуттям обертання, розхитання, почуттям тревоги, страху, бiллю у вухах, порушенням роботи органiв рiвноваги. Спiвпадiння частот iнфразвука з частотами внутрiшнiх органiв (6-8 Гц) може привести до важких наслiдкiв (внаслiдок резонансу) - до витрат зору та слуху. Згiдно СH 22.74-80 нормуються рівні звукового тиску у октавних смугах сеpедньогеометpичних частота: 2, 4, 8, 16 Гц. Допустимі рівні інфразвука для даних частот не повинні перевищувати 105 дБ.

Захист вiд шкiдливого впливу шуму, iнфразвука та ультpазвука проводиться слідуючими основними методами: Усунення коливань у джерелi виникнення. Застосування пластмас та iнших полiмерних матерiалiв, ретельне балансування, обертаючихся мас, замiна прямозубих передач косозубними i т.п. Усунення коливань на шляху розповсюдження. Звукоiзоляцiя, звукопоглинення, використання глушників аеродинамiчного шуму, багатошарових огорож. Звукопоглинення - розсiювання звукової енергiї у пористих матерiалах (войлок, пенопласт, поролон, скловолокно). Звукоiзоляцiя - заснована на основi шуму вiдбиватися (сталевий лист знижує шум на 30 - 60 дБ). Багатошарові огорожi - декiлька шарiв з різними акустичними властивостями (вiконна pама). Глушники аеродинамiчного шуму установлюють у мiсцях накопичення газiв з високими швидкостями. Аpхітектуpно-планувальні методи передбачають: використання природних перешкод (лiсопосадки), розташування обладнання, вибір перекриття.

 

Організаційно-технологiчнi рiшення: своєчасне і якісне проведення планово-попереджувального ремонту; контроль за правильною експлуатацією, вибiр малошумного обладнання та технологiй. Засоби iндивiдуального захисту: а) наушники при гучності більше 120 дБ; б) вкладишi у вуха з ультpоволокна; в) спецiальнi шоломи, маски, пpотишумні костюми.




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 24 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Охарактеризуйте фізичні НШВФ, що впливають натепловий баланс людини та навколишнього середовища. | Охарактеризуйте фізичні НШВФ, пов’язані із іонізацією та іонізуючим випромінюванням. | Охарактеризуйте фізичні НШВФ, пов'язані із електричним струмом | Методи й основні засоби захисту від ураження електрострумом | Для чого застосовують захисне заземлення? |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав