Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Справжній учений

Читайте также:
  1. Взаимосвязь развития эк-ки и экономического мышления. Предмет курса эк-ки и эк-х учений.
  2. Виды ионизирующих излучений
  3. Виды ионизирующих излучений, их воздействие на организм
  4. Вклад русских мыслителей в развитие политических учений
  5. Влияние восточных учений на развитие античной науки
  6. Воздействие электромагнитных полей и излучений. Защита от электромагнитных полей и излучений.
  7. Возникновение и распространение морально-этических учений;
  8. Вопрос №1 Радиоактивность. Виды радиоактивных излучений и методы их регистрации. Биологическое действие ионизирующих излучений.
  9. Защита от действия ионизирующих излучений
  10. Защита от ионизирующих излучений

Познайомитися було з ним легко. Я зайшов до його хати, а він зустрів мене відразу спокійно, без етикету, як свого звичай­ного знайомого; ледве чи не з першого разу частував мене чаєм, що в Галичині було незвичайним. У нас частували тільки лю­дей близьких, давно знайомих.

У розмові він не намагався навертати мене до своїх поглядів і взагалі не накидав ніколи своїх переконань іншому, не любив проголошувати в приватних розмовах свої ідеї, а натякав на них принагідно; якщо агітував, то хіба книжками.

Франко був дуже працьовитим: читав книжки, робив нотат­ки цілими днями, писав прозові та поетичні твори й наукові статті. Навіть при гостях Іван Якович не покидав своєї праці й, розмовляючи з ними, безупинно працював. От цим і можна по­яснити велику кількість написаних ним творів і широкі його знання. З усіх українських письменників Франко найбільш плодовитий. Своєю пильністю він набував знання найваж­ливіших чужих мов, читав майже всіх авторів в оригіналах і вивчав мови самотужки зі словником і граматиками. Пам'ять мав унікальну і завдяки їй, як і превеликій працьовитості, на­був надзвичайно широких знань. Своїми знаннями Іван Якович не хвалився ніколи, а вони показувалися принагідно.

У глибині його знань я часто мав нагоду пересвідчитися. Коли я складав іспит з французької мови, мені дали завдання – опрацювати добу романтизму й Шатобріана. Після іспиту зайшов я до Франка й згадав про це, і він розказав мені набагато більше й докладніше, ніж я написав, спеціально готуючись до іспиту. Чогось такого мені не доводилося в житті зазнати ніколи більше.

Франко знав релігію краще, ніж професори теології, літерату­ру, політичну економію, природничі науки, історію, етнографію ліпше, ніж деякі вчителі тих наук. Взагалі мав він широке коло всебічного знання не як дилетант, а як справжній учений.

Франко мав два захоплення – книжки й рибальство. Більшість зароблених грошей він витрачав на книжки, бо не всі по­трібні матеріали міг знайти по бібліотеках. Помалу зібрав до­сить гарну бібліотеку з цінних наукових творів і свої книжки радо позичав знайомим. Не раз було скрутно у Франка з гріш­ми, не вистачало на прожиток, але на книжки мусило бути.

Друга його пристрасть – це рибальство. Він не палив, не пив, у карти не грав, жодного виду спорту не знав, а тільки зрідка відривався від роботи і рибалив. Це була його одинока забава і відпочинок. Іноді Франко вибирався десь на село, найчастіше туди, де були невеличкі річки й ставки, і вишукував усякі нори по берегах, найглибші місця, де сиділа риба. Розумівся він дуже добре, де риба любить пересиджувати, у яку пору найлегше її зловити, і знав прекрасно всякі породи риб, життя їх, норови і звички. Риба цікавила його тільки доти, доки не викинув її з води на берег, а як уже зловив і передав комусь іншому, то йому було до неї байдуже.

 




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 19 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Вопрос 6. | СТРОКИ ВИКОНАННЯ | Антуан де Сент-Екзюперi | Січ і душа пам’яті | Неоціненний дар | Сергій Параджанов | Символ щедрого таланту | Першоджерела історичної пам’яті | Реймське Євангеліє | Освіта в Київській Русі |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав