Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Всесвітнє визнання української пісні

Читайте также:
  1. XVIII ст., з одного боку, - століття, в якому Україна втратила політичну автономію, а з іншого, відбувся розквіт української культури, яка йшла в ногу з Європою.
  2. Актуальні ресурси української правничої термінології
  3. Братства та їх роль в розвитку української культури 16- початок 17 ст.
  4. Братства та їх роль в розвитку української культури.
  5. Визнання , теорії та критерії держав
  6. Визнання доказів недопустимими.
  7. Визнання та класифікація біологічних активів.
  8. Визнання урядів
  9. Визначте роль і місце Української Центральної Ради в процесі українського державотворення
  10. Відозва Української Центральної Ради до українського народу

Українська музика, українська пісня здобули всесвітнє визнання. Фахівці стверджують, що українці створили нечувану кількість пісень: лише зареєстрованих налічується близько двохсот п'ятдесяти тисяч. Таким багатством не може похвалитися жодна інша нація в світі.

Україна завжди відзначалася високою музичною культурою. У ній існували співочі братства, спеціальні співочі школи. Блискучу сторінку в історію вітчизняної культури вписали кобзарі; а Леся Українка називала кобзарську думу «оригінальним витвором народного генія», який «не має собі паралелі ніде на всім світі».

Світове значення має творчість великих українських композиторів XVIII століття Дмитра Бортнянського, Максима Березовського, Артема Веделя.

Величезний вплив на творчу й загальну музичну культуру тогочасної Росії справив Дмитро Бортнянський, який є автором понад ста творів церковної і світської музики. Його хорові концерти стали вершиною великого і своєрідного пласту музичної творчості XVIII століття, унікальної в Європі, – хорового концерту а капела. Бортнянський був одним із найбільших майстрів цього жанру.

Ім'я композитора Максима Березовського, який народився в містечку Глухові Сумської області, золотими літерами викарбувано поруч з ім'ям Моцарта на мармуровій плиті в ряді почесних членів Болонської академії. За свідченнями французького композитора Гектора Берліоза, «усі твори Березовського викликали в слухачів велике захоплення».

Всесвітню славу своєю творчістю здобули українські композитори Микола Лисенко, Микола Леонтович, Кирило Стеценко, знамениті українські співаки Соломія Крушельницька, Марко Полторацький, Олександр Мишуга, Модест Менцінський, видатний диригент, композитор і музикознавець Олександр Кошиць та багато інших.

Пісня «Їхав козак за Дунай», створена Семеном Климовським у кінці XVIII століття, уже на початку XIX століття стала відомою усій Європі. 1815 року в Філадельфії вийшли друком ноти й англійський переклад цієї пісні, а згодом її співали французькою і польською, чеською і болгарською, угорською і шотландською мовами. До мелодії пісні Климовського двічі звертався Бетховен, створивши знамениті «варіації» на її тему.

Українська музика й пісня продовжують зачаровувати світ. У Голландії велику популярність здобув «Візантійський хор», у складі якого, крім диригента, серед артистів немає жодного українця, а репертуар хору складають твори української духовної і народної музики.

Українська народна пісня «Щедрик» в обробці Миколи Леонтовича – одна з найулюбленіших і найбільш популярних різдвяних мелодій у США. Вона звучить у грандіозному різдвяному шоу, яке проводиться щорічно в Нью-Йорку і виконується півтора місяці двічі на день. Подивитися на це свято приїздить багато людей з різних регіонів Америки та інших країн.

Український композитор, диригент Олександр Кошиць, який у першій половині XX століття керував усесвітньо відомим хоровим колективом, після концертних подорожей у Західну Європу і Америку відзначав, що українська пісня завжди викликала захоплення, здивування і якесь релігійне схиляння з боку найвибагливіших і найсуворіших критиків усього світу.

Феноменальне пісенне багатство українців яскраво засвідчує їхню високу внутрішню культуру, шляхетність, велич духовної краси й сили. Недаремно ж німецький поет і драматург Йоганн Фрідріх Шиллер колись сказав: «Де співають, там охоче лишайся жити - лихі люди не мають пісень».




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 27 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Реймське Євангеліє | Освіта в Київській Русі | Творець української еліти | Справжній учений | Михайло Драгоманов | Таємниця військового скарбу Січі | Творча дружба Рєпіна і Яворницького | Диво Запоріжжя | Родинне древо Старицьких | Михайло Максимович |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав