Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Вищий ступінь порівняння

Читайте также:
  1. Вищий рівень менеджменту
  2. Державний вищий навчальний заклад
  3. ІІ. ПРИКМЕТНИК. СТУПЕНІ ПОРІВНЯННЯ ПРИКМЕТНИКА
  4. Найвищий ступінь порівняння
  5. Порівняння малих соціальних груп та формальних організацій
  6. Порівняння систем передачі по відносній швидкості
  7. Порівняння систем передачі по вірності передачі інформації
  8. Початковий ступінь
  9. Самовиховання як вищий етап процесу виховання. Прийоми самовиховання

· Проста форма вищого ступеня утворюється додаванням суфіксів –іш- або –ш- до основи чи кореня звичайної форми прикметників: надійнийнадійніший, могутніймогутніший, тонкийтонший або тонкіший, довгийдовший. Кілька прикметників утворюють просту форму вищого ступеня порівняння суплетивно (від іншої основи): поганийгірший, гарнийкращий, великийбільший, малийменший.

· Складена форма вищого ступеня утворюється поєднанням слів більш, менш і звичайної форми якісних прикметників: більш дошкульний, менш важливий, менш вередливий.

В українській мові нормі відповідає вживання вищого ступеня порівняння зприйменником (від, за, порівняно з, проти) або зі сполучником (ніж, як): Воля дорожча за життя. Морська миля майже вдвічі довша від кілометра. Проти першого курсу ми набагато серйозніші. Дисципліна у групі порівняно з минулим роком стала кращою. Алюміній поширеніший у природі, ніж залізо. Найуживанішими є стилістично нейтральні конструкції з прийменником від і сполучником ніж. Рідше вживаються конструкції із сполучником як, що також відзначаються стилістичною нейтраль­ністю. Сполучення вищого ступеня порівняння з прийменниками за і проти характерне для розмовного мовлення. Науковим й офіційно-діловим стилями обмежене використання конструкцій з прийменником порівняно з. Порушенням літературної норми є поєднання вищого ступеня прикметника з родовим відмінком іменника без прийменника (хрін редьки не солодший; яблуня вища груші) або вживання вищого ступеня з відносно-питальним займенником чим (я спокійніший, чим ти). Треба: Х рін від редьки не солодший; яблуня вища за грушу; я спокійніший, ніж ти. Ці помилки виникають під впливом російської мови, у якій такі конструкції становлять літературну норму (день длиинее ночи; эта книга интереснее, чем та).

Поширеною помилкою також є неправильне узгодження простої форми вищого ступеня: Мій брат вище, ніж ти; Валя стала набагато серйозніше; Ці яблука дешевше від тих. У цих реченнях потрібно використати форми вищий, серйозніша (серйознішою), дешевші, оскільки в українській мові проста форма вищого ступеня має категорії роду, числа, відмінка і мусить узгоджуватися за ними. Зазначена помилка виникає під впливом російської мови, в якій, на відміну від української, проста форма вищого ступеня не змінюється за родами, числами, відмінками, пор.: Вечер сегодня теплее, чем вчерашний. Их дом больше, чем у нас. Від відмінюваних ступеневих форм прикметника потрібно відріз­няти невідмінювані прислівникові форми, наприклад: Краще своє латане, ніж чуже хватане (прислів’я); Краще гірка правда, ніж солодка брехня (прислів’я). У наведених реченнях слово краще — це прислівник, який, звичайно, не узгоджується з підметом.




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 17 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

ІМЕННИК | ЗАЙМЕННИК | ДІЄСЛІВНІ ФОРМИ | ПРИЙМЕННИКОВІ КОНСТРУКЦІЇ |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав