Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Філософські передумови біології збереження живої природи

Читайте также:
  1. Біобезпека медичної генетики, генної інженерії і генної терапії, генетичних технологій модифікацій природи людини та тварин.
  2. Взаємовідносини людини і природи.Екологічні проблеми ,її наукові ,соціально-філософські та етиико-гуманістичні аспекти.
  3. Взаємодія суспільства й природи — об'єктивна передумова виникнення екологічних відносин і екологічного права
  4. Взаємодія суспільства та природи в їх історичному розвитку
  5. Визначте передумови об’єднання Галичини і Волині в єдину державу, дайте характеристику етапам її розвитку (1199-1340 рр.).
  6. Глобальні екологічні кризи – передумови та наслідки.
  7. Дисципліни і способи її збереження
  8. Дослідження пприроди волокон тканини
  9. Епоха глобалізму» і проблема збереження розвитку української національної культури та державності. Філософія як методологія міждисциплінарного синтезу знань.
  10. Загальний огляд природи України: кордони, розміри території, рельєф, корисні копалини, клімат, водні об’єкти, рослини, тварини.

БІОЛОГІЯ ЗБЕРЕЖЕННЯ ЖИВОЇ ПРИРОДИ ЯК КОМПЛЕКСНА ДИСЦИПЛІНА

Біологія збереження живої природи і біологічне розмаїття

Чому необхідна біологія збереження живої природи?

Філософські передумови біології збереження живої природи

 

На всій земній кулі біологічні угруповання, які формувалися мільйони років, зараз піддаються руйнуванню людиною.

В даний час загрози біологічного розмаїття безпрецедентні: ніколи раніше в історії життя за такий короткий період часу така кількість видів не опинялася під загрозою вимирання. Загрози біорізноманіттю посилюються через зростаючі потреби населення Землі, що швидко збільшується. Ця драматична ситуація посилюється нерівномірним розподілом добробуту в світі, при якому жахлива бідність зберігається в багатьох тропічних країнах, що володіють найбільшою різноманітністю видів. Більш того, багато загроз біологічного розмаїття синергічні (мають сумуючий ефект); оскільки деякі незалежні фактори, такі як кислотні дощі, вирубка лісів і надмірне полювання, комбінуючи, погіршують ситуацію в експоненційній (абсолютно неперервній) залежності. Те, що погано для біологічного різноманіття, безумовно, погано і для людини, оскільки людина залежить від навколишнього середовища. Людина потребує повітря і воді, сировини, їжі, ліків та інших продуктів природного походження.

Біологія збереження живої природи (біорізноманіття) – наукова дисципліна, яка розвинулася на основі цих зусиль. Вона об'єднує людей і знання з різних галузей і спрямована на подолання кризи біорізноманіття.

Вона виникла як нова комплексна наукова дисципліна у зв'язку з тим, що біологи продовжують спостерігати, як діяльність людини ставить під загрозу зникнення досліджувані ними види і місцеперебування. Біологія збереження живої природи включає в себе елементи екології, таксономії, генетики, екології дикої природи і популяційної біології і розробляє підходи для охорони і управління світом природи. Реалізація природоохоронних проектів, як правило, пов'язана з отриманням базових даних про види і місцепроживання чи місцезростання, тобто з отриманням документальних свідчень про ступінь загроз для видів і місцезростань. Однак біологи, що займаються збереженням природи, не обмежуються одним лише вивченням видів і місць проживання, вони обов'язково включають в загальний проект активні природоохоронні дії. Складовою частиною таких досліджень стають соціальні, економічні, політичні та етичні аспекти збереження видів і середовищ існування, фахівці в області біології збереження планують і спільні дії з урядовими органами.

 

 




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 24 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Тема 5. Енеоліт. | Філософські передумови біології збереження живої природи | Різноманітність угруповань і екосистем | Ключові види та ресурси | Скільки всього видів існує у світі? | Глобальні екологічні кризи – передумови та наслідки. | Біорізноманіття як об’єкт уваги міжнародного співтовариства. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав