Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Різноманітність угруповань і екосистем

Читайте также:
  1. Види виробництв та їх вплив на екосистему
  2. Еволюція одно- та багатоклітинних еукаріот. Формування наземних екосистем.
  3. Сучасна енергетика в екосистемі
  4. Т. 2 Поняття біосфери та екосистеми в екології

Біологічне угруповання визначається як сукупність особин різних видів, що мешкають на певній території і взаємодіють між собою. Приклади угруповань - хвойні ліси, високотравні прерії, вологі тропічні ліси, коралові рифи, пустелі. Біологічне угруповання в сукупності із середовищем свого існування називається екосистемою.

У наземних екосистемах вода випаровується біологічними об'єктами з поверхні Землі і з водних поверхонь, щоб знову пролитися в вигляді дощу або снігу і поповнити наземні і водні середовища. Фотосинтезуючі організми поглинають енергію світла, яка використовується рослинами для їх росту. Ця енергія поглинається тваринами, що поїдають фотосинтезуючі організми або вивільняється у вигляді тепла як у процесі життєдіяльності організмів, так і після їх відмирання і розкладання.

У процесі фотосинтезу рослинні організми поглинають вуглекислий газ і виробляють кисень, а тварини і гриби при диханні поглинають кисень і виділяють вуглекислий газ. Мінеральні елементи харчування, такі як азот і фосфор, здійснюють круговорот між живими і неживими компонентами екосистеми.

Фізичні властивості навколишнього середовища, особливо річний режим температур і опадів, впливають на структуру і характеристики біологічного угруповання і визначають становлення або лісу, або луки, або пустелі або болота. Біологічне угруповання, у свою чергу, також може змінювати фізичні характеристики середовища. У наземних екосистемах, наприклад, швидкість вітру, вологість, температура і грунтові характеристики можуть бути обумовлені впливом рослин і тварин що мешкають там. У водних екосистемах такі фізичні характеристики, як турбулентність і прозорість води, її хімічні характеристики і глибина визначають якісний і кількісний склад водних угруповань, а такі угруповання, як коралові рифи, самі значною мірою впливають на фізичні властивості навколишнього середовища. Всередині біологічного угруповання кожен вид використовує унікальний набір ресурсів, який складає його нішу. Будь-який компонент ніші може стати лімітуючим фактором, коли він обмежує розмір популяції. Наприклад, популяції видів летючих мишей з вузькоспеціалізованими вимогами до умов середовища, що формують колонії тільки в вапнякових печерах, можуть бути обмежені числом печер з відповідними умовами.

Ніша виду може бути приурочена до певної стадії сукцесії. Сукцесія - процес поступового перетворення видового складу, структури угруповання та фізичних характеристик середовища, який відбувається слідом за природними або антропогенними порушеннями в екосистемі. Деякі види можна спостерігати тільки на певних стадіях сукцесії. Наприклад, солнцелюбиві метелики і однорічні рослини часто зустрічаються тільки на ранніх стадіях сукцесії, в перші місяці після утворення "прогалини" у старому лісі. Тіньовитривалі лісові рослини і птахи, що гніздяться в дуплах мертвих дерев, з'являються на пізніх стадіях сукцесії, тобто у старому лісі. Господарська діяльність людини часто перевертає природну модель сукцесії. Луки, витоптані худобою і ліси, в яких всі великі дерева були вирубані на деревину, як правило, вже ніколи не заселяються пізньосукцессионними видами.

Склад угруповань багато в чому визначається конкуренцією і хижаками. Хижаки часто значно скорочують чисельність видів – своїх жертв – і можуть навіть витіснити деякі з них зі звичних місць проживання. Коли хижаків винищують, чисельність популяції їх жертв може зрости до критичного рівня або навіть перейти його. Тоді після вичерпання лімітує ресурсу може початися руйнування популяції.

Структура угруповання визначається також симбіотичними (в широкому сенсі цього слова) взаємовідносинами (у тому числі мутуалістичними), при яких види перебувають у взаємовигідних відносинах. Мутуалістичні види досягають більшої щільності при спільному існуванні. Звичайні приклади такого мутуалізму – рослини з м'ясистим плодами і харчуються цими плодами птахи, які розносять їх насіння, гриби і водорості, які разом утворюють лишайники, рослини, які дають притулок мурашкам, що постачають їх елементами живлення; коралові поліпи і водорості, що живуть у них.

 




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 21 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Тема 5. Енеоліт. | Білет № 14 | Філософські передумови біології збереження живої природи | Чому необхідна біологія збереження живої природи? | Скільки всього видів існує у світі? | Глобальні екологічні кризи – передумови та наслідки. | Біорізноманіття як об’єкт уваги міжнародного співтовариства. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав