Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

ВОЛЬФГАНГ АМАДЕЙ МОЦАРТ

Читайте также:
  1. Вольфганг Амадей Моцарт.
  2. Картина Леонардо да Винчи, как и музыка Моцарта — загадка мира и внутренней жизни человека, неизмеримое богатство его души.
  3. Лекция 7. Иоганн Вольфганг Гёте.
  4. Лекция 7. Иоганн Вольфганг Гёте.
  5. Тематика творів Моцарта

- австрійський композитор.Народився 27 січня 1756 р. у Зальцбурзі. Великий вплив на музичний розвиток М. надав його батько Леопольд Моцарт, який навчив сина грі на музичних інструментах і композиції. У віці 4 років М. грав на клавесині, з 5-6 років почав складати (1-а симфонія виконана в 1764 у Лондоні). Клавесиніст-віртуоз, М. виступав також як скрипаль, співак, органіст і диригент, блискуче імпровізував, вражаючи феноменальним музичним слухом і пам'яттю. З 6 років з тріумфом гастролював у Німеччині, Австрії, Франції, Англії, Швейцарії, Італії. У віці 11 років виступив як театральний композитор (1-а ч. сценічної ораторії "Борг першої заповіді", шкільна опера "Аполлон і Гіацинт"). Рік по тому створив німецький зингшпіль "Бастьєн і Бастьенна і італійську оперу-буф" Удавана пастушка ". У 1770 папа римський нагородив його орденом Золотий шпори. У тому ж році 14-річний музикант після спеціального випробування був обраний членом філармонічної академії в Болоньї (тут М. деякий час брав у Дж. Б. Мартіні уроки композиції). Тоді ж юний композитор диригував у Мілані прем'єрою своєї опери "Митридат, цар Понтійський". У наступному році там же була виконана серенада М. "Аськаній в Альбі", через рік опера "Луцій Сулла". Артистичне турне і подальше перебування в Мангеймі, Парижі, Відні сприяли широкому ознайомленню М. з європейською музичною культурою, її духовному зростанню, вдосконаленню професійної майстерності. До 19 років М. був автором 10 музично-сценічних творів різних жанрів (серед них опери "Уявна садівниця", постановка в Мюнхені, "Сон Сципіона" та "Цар-пастух" - обидві в Зальцбурзі), 2 кантат, численних симфоній, концертів, квартетів, сонат, ансамблево-оркестрових сюїт, церковних композицій, арій та інших творів. Але чим більше вундеркінд перетворювався у майстри, тим менше цікавилося їм аристократичне суспільство. З 1769 М. значився концертмейстером придворної капели в Зальцбурзі. Архієпископ Ієронім граф Коллоредо, правитель церковного князівства, деспотично обмежував можливості його творчої діяльності. Спроби знайти іншу службу були марні. У князівських резиденціях і аристократичних салонах Італії, німецьких держав, Франції композитор зустрічав байдужість. Після поневірянь у 1777-79 М. був змушений повернутися в рідне місто і зайняти посаду придворного органіста. Написана ним в 1780 для Мюнхена опера "Ідоменей, цар Критський, або Ілля та Ідаманта" свідчила про художню зрілості геніального майстра. Тим тягостнее було для нього перебування в Зальцбурзі. У 1781 М. остаточно порвав з архієпископом.




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 23 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

ПРИРОДНЫЕ ОСОБЕННОСТИ | Аналіз творчості | Тематика творів Моцарта | Мистецтво імпровізації |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав