Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Найпростіші.

Загальна характеристика тварин.

План.

1. Загальні відомості з морфології і фізіології тварин.

2. Поняття про характерні особливості типів

· Найпростіших

· Губок

· Кишковопорожнинних

· Плоских, круглих, кільчастих червів

· Молюсків

· Членистоногих

· Хордових(риб, земноводних, плазунів, птахів, ссавців).

3. Сезонні зміни в житті тварин.

4. Значення тварин в природі і житті людини.

5. Охорона тварин. Тварини Червоної книги.

Загальні відомості з морфології і фізіології тварин.

 

У рослин і тварин багато спільного, проте є ряд певних відмінностей.

Якщо клітини рослин мають тверду зовнішню целюлозну оболонку, то в клітин тварин, як правило, її немає. Рослини можуть рости протягом тривалого часу, а в тварин остаточні розміри формуються після певного періоду росту. Більшість рослин нерухома, а тварини активно пересуваються в пошуках їжі.

Основна відмінність між ними полягає в способі живлення. Рослинні організми (за винятком грибів і бактерій) будують своє тіло в основному за рахунок вироблення органічних речовин з неорганічних (фотосинтез), а тварини живуть за рахунок рослин та інших тварин.

Чим складніша організація тварини, тим більше відмінностей між нею й рослиною. Організм вищих тварин має складні системи. Ці системи складаються з органів, які в свою чергу збудовані з тканин (покривна, м'язова, нервова та ін.), що складаються з клітин.

Як правило, простіші за своєю організацією тварини живуть у водному середовищі, де значно легше знайти їжу, а наземні тварини мають більш складний організм.

Зоологи користуються системою класифікації, схожою на ту, яку застосовують ботаніки. Вона складається з видів, родів, родин, підрядів, рядів, підкласів, класів, підтипів і типів. ч До типу найпростіших належать мікроскопічні тварини. Найпростіші поширені всюди — в морях і океанах, прісних водоймах, ґрунті. Багато найпростіших ведуть паразитичний спосіб життя.

Найпростіші.

Тіло найпростіших складається всього з однієї клітини. Проте клітини всередині розділені на окремі ділянки, які виконують різні життєві функції. Тимчасові виступи протопласта виконують роль органів руху. Є в клітини війки і джгути, які також допомагають їй у пересуванні. Травна і скоротлива вакуолі здійснюють процеси травлення й виділення.

Різні одноклітинні організми в океані утворюють вапняні черепашки; осідаючи на дно і спресовуючись, вони перетворюються на крейду. Амеби часто зустрічаються на дні стоячих водойм, деякі з них паразити.

До найпростіших організмів належать інфузорії та евглени, які стоять на проміжному рівні організації між рослинами й тваринами.

До типу губок належать найпримітивніші багатоклітинні організми. Тіло їх складається з двох шарів — зовнішнього і внутрішнього, але тканини вони не утворюють. Для губок характерна наявність скелета, який складається з вуглекислого кальцію. Тварини ці ведуть сидячий спосіб життя, живляться за рахунок фільтрування води, яку пропускають через своє тіло. Розміри їх—від кількох міліметрів до 1,5 м. Живуть губки в основному в морях.

Багато губок яскраво забарвлені в жовтий, коричневий, оранжевий, червоний, зелений, фіолетовий кольори; при відсутності забарвлюючих речовин вони сірого або білого кольору.




Дата добавления: 2015-04-26; просмотров: 21 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Таблицы | З метою зігрівання після переохолодження хворий використав розчин етилового спирту всередину. Як впливає спирт етиловий на терморегуляцію? | У хворого, що звернувся в лікарню із скаргами на діарею діагностували амебну дизентерію. В комплексне лікування був включений тетрациклін. Назвати вид дії призначеного препарату. | Загальна характеристика галузі промисловості: проблема галузі і державне регулювання | Основні проблеми галузі промисловості. | Цікаві факти. | Державне регулювання галузі промисловості. | Поняття «біосфера», «ноосфера», «жива речовина». Властивості і функції живої речовини | Членистоногі. | Хребетні тварини. Риби. Земноводні. Плазуни. |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав