Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Формені елементи крові

Читайте также:
  1. D – ЕЛЕМЕНТИ.
  2. P – ЕЛЕМЕНТИ.
  3. Адаптація до фізичних навантажень системи крові.
  4. Адміністративне правопорушення як підстава юридичної відповідальності: ознаки і елементи.
  5. Групи крові та їх успадкування. Резус-фактор
  6. Економічна безпека як багаторівнева система: поняття та базові елементи
  7. Елементи акторської та режисерської майстерності в педагогічній діяльності. Чарівність у педагогічній діяльності.
  8. Елементи зобов'язань
  9. ЕЛЕМЕНТИ ПЕДАГОГІЧНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ
  10. Елементи педагогічної майстерності

Еритроцити – безядерні клітини, які мають форму двояковігнутих дисків. Утворюються в червоному кістковому мозку. Тривалість життя – 100-120 діб, а руйнуються в печінці і селезінці. Особлива форма еритроцитів сприяє виконанню основної функції – перенесенню дихальних газів, так як при такій формі дифузійна поверхня збільшується, а дифузійна відстань зменшується.

Гематокрит це співвідношення об’єму еритроцитів до загального об’єму крові. У дорослих людей еритроцити утворюються в червоному кістковому мозку плоских кісток з ядерної стовбурової клітини, яка в своєму розвитку проходить декілька стадій.

Однією з найважливіших функцій крові є перенесення кисню, який поглинається в легенях, до органів і тканин, а також у транспорті вуглекислоти від тканин до легень. Цю функцію виконують еритроцити, які містять червоний кров’яний пігмент – гемоглобін.

НвО2оксигемоглобін – сполука кисню і гемоглобіну. Нввідновлений гемоглобін – має темно-червоний колір, що визначає колір венозної крові. НвСО2карбогемоглобін – сполука вуглекислого газу і гемоглобіну, має вишневий колір. НвСОкарбоксигемоглобін – має яскравий червоний колір і утворюється при наявності СО в навколишньому повітрі, токсичний для організму. НвОНметгемоглобін – має бурий колір і утворюється при наявності сильно діючих окисників в крові (ліки, отрути).

Лейкоцити – це білі (безбарвні) кров’яні тільця, які утворюються у кістковому мозку, а дозрівають в загруднинній залозі (тимусі), селезінці та лімфатичних вузлах. У них є ядро і цитоплазма. Живуть від 6-10 год до кількох років і навіть усього життя.

Функції лейкоцитів:

1. Захисна. Лейкоцити здатні захопити чужорідні тіла і за допомогою спеціальних ферментів переварити їх. Цей процес називається фагоцитозом. Один лейкоцит може захопити до 15-20 бактерій.

2. Транспортна. У лейкоцитах є цілий ряд ферментів (протеази, пептидази, діастази, ліпази, дезоксирибонуклеази), які є в лізосомальних мішечках, та фізіологічно активних речовин (серотонін, гістамін, гепарин), які є в гранулах. Лейкоцити можуть адсорбувати деякі речовини і переносити їх на своїй поверхні.

3. Метаболічна. Лейкоцити здатні синтезувати білки, глікоген, фосфоліпіди.

4. Регенераторна. Лейкоцити виділяють трофони, які сприяють утворенню нових клітин.

Залежно від того чи має цитоплазма зернистість, чи вона однорідна, лейкоцити поділяються на дві групи: гранулоцити та агранулоцити.

Гранулоцити діляться на три види: еозинофіли (антиалергічна і фагоцитарна функція), базофіли (участь у алергічних реакціях, регуляція жирового обміну, участь у зсіданні крові) нейтрофіли (участь у неспецифічному захисті організму). Агранулоцити поділяють на лімфоцити і моноцити, які берутьучасть у імунних реакціях і фагоцитозі.

Фізіологічна система, що забезпечує підтримування крові в рідкому стані та попереджує крововтрати – називається системою гемостазу.

Тромбоцити – білі кров’яні пластинки, які не мають ядра і пігментів. Кров’яні пластинки утворюються в кістковому мозку, циркулюють у крові протягом 5-11 днів, а потім руйнуються в печінці, легенях і селезінці.

Функції тромбоцитів:

1. Гемостатична – тромбоцити виділяють речовини, які приймають участь у функціонуванні системи гемостазу. Їх називають тромбоцитарними факторами.

2. Ангіотрофічна – тромбоцити приймають участь в підтримуванні нормальної структури і відповідно функції мікросудин.

3. Регенераторна – за рахунок так званого фактору росту, що стимулює ріст ендотеліальних та гладком’язових клітин стінки кровоносних судин.

4. Транспортна – перенесення в гранулах ферментів.

5. Фагоцитарна – здатні до фагоцитозу інородних тіл, вірусів та імунних комплексів. Цим самим тромбоцити приймають участь у неспецифічному захисті організму.

Кровообіг – процес постійної циркуляції крові в організмі, що забезпечує його життєдіяльність. Кровоносну систему організму іноді об'єднують із лімфатичною системою в кардіоваскулярну систему.

Кров приводиться в рух скороченнями серця і циркулює судинами. Вона забезпечує тканини організму киснем, поживними речовинами, гормонами і постачає продукти обміну речовин до органів їх виділення. Збагачення крові киснем відбувається в легенях, а насичення поживними речовинами — в органах травлення. У печінці та нирках відбувається нейтралізація й виведення продуктів метаболізму. Кровообіг регулюється гормонами та нервовою системою. Розрізняють мале (через легені) і велике (через органи і тканини) кола кровообігу.

Кровообіг важливий чинник в життєдіяльності організму людини і тварин. Кров може виконувати свої різноманітні функції тільки знаходячись в постійному русі.

Кровоносна система людини і багатьох тварин складається з серця і судин, якими кров рухається до тканин і органів, а потім повертається до серця. Великі судини, якими кров рухається до органів і тканин, називаються артеріями. Артерії розгалужуються на менші артерії — артеріоли, і, нарешті, на капіляри. Судинами, які звуться венами, кров повертається до серця.

 

Дайте відповіді на запитання:

  1. Що так внутрішнє середовище організму?
  2. Що таке кров, плазма крові, лімфа?
  3. Охарактеризуйте функції і склад крові.
  4. У яких органах утворюються формені елементи крові?
  5. У чому полягає механізм зсідання крові?
  6. Що таке імунітет?
  7. Охарактеризуйте будову і функції еритроцитів.
  8. Охарактеризуйте будову і функції тромбоцитів.

 

Самостійно опрацювати: «Вікові особливості системи кровотворення».

 




Дата добавления: 2015-05-05; просмотров: 15 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Утрата кинематографического очарования | Искусство, отточенность иллюзии | Развоплощение нашего мира | Образы, в которых нечего видеть | Объект, мастер игры | Уорхолл, введение в фетишизм | Поиск позитивной иллюзии |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав