Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Стабільні підручники з математики для 1-4 класів. Особливості їх побудови, змісту, оформлення.

Читайте также:
  1. I. Значение математики в медицине
  2. XVII. Особливості прийому та навчання іноземців та осіб без громадянства у вищих навчальних закладах України
  3. Аграрні відносини, їхній зміст і особливості
  4. Адміністративно-правові відносини, їх структура, особливості та види.
  5. Антикріпосницька боротьба українського селянства, її форми і методи, регіональні особливості
  6. Велике князівство Литовське: особливості взаємодії культур литовської і давньоруської.
  7. Взгляд на теорию Мальтуса с точки зрения математики и биологии.
  8. Види домашніх завдань з математики в початкових класах
  9. Визначити особливості підготовки та проведення семінарів і практичних занять соціально-педагогічних дисциплін.
  10. Визначте особливості державного устрою держав Давнього Сходу.

Тема: Засоби навчання математики в початковій школі

План.

1.Стабільні підручники з математики для 1-4 класів. Особливості їх побудови, змісту, оформлення.

2. Основні види навчальних посібників з математики для учнів та вчителів.

3. Наочні посібники з математики, їх види та методика використання.

4. Технічні засоби навчання математики.

Література:

  1. . Богданович М., Козак М., Король Я. Методика викладання математики в початкових класах. - К.: А.С.К., 2007. - 345 с.
  1. Державний стандарт початкової загальної освіти // ПШ. – 2011. - № 7. – С. 1-19.
  2. Іваній В., Бурчак С. Підготовка вчителів початкових класів до розвитку пізнавального інтересу учнів у процесі навчання математики // ПШ. – 2011. - № 3. – С. 43-48.
  3. Коновець С. Впровадження креативних освітніх технологій у практику початкової школи // ПШ. – 2011. - № 7. – С. 44-48.
  4. Листопад Н. Геометрична складова математичної компетентності молодшого школяра // ПШ. – 2011. - № 8. – С. 51-54.
  5. Мельниченко І. Дидактичні ігри та цікаві завдання з математики за комплексною програмою «Росток» // ПШ. – 2011. - № 4. – С. 16-19.
  6. Назаренко Н. Диференціація самостійної роботи учнів на уроках математики // ПШ. – 2011. - № 6. – С. 15-19.
  7. Положенцева О. Впровадження креативних освітніх технологій у практику початкової школи // ПШ. – 2011. - № 7. – С. 30-33.
  8. Савченко О. Дидактико-методичні вимоги до організації контрольно-оцінювальної діяльності вчителя // ПШ. – 2011. - № 2. – С. 7-12.
  9. Савченко О. Розвиток змісту початкової освіти в умовах Державного суверенітету України // ПШ. – 2011. - № 8. – С. 25-29.
  10. Скворцова С. Методика формування у молодших школярів поняття про арифметичні дії додавання та віднімання // ПШ. – 2011. - № 3. – С. 15-18.

12. Большакова І. Розвиток логічної культури вчителя початкової школи у межах внутрішкільної методичної роботи. // ПШ.- 2012. -№ 1.- С. 34-35.

13. Кисільова-Біла В. Логічна складова математичної компетентності молодшого школяра. // ПШ.- 2012. -№ 2.- С. 11-16.

14. Бабаніна І. Урок-подорож з математики та трудового навчання з елементами гри. // ПШ.- 2012. -№ 2.- С. 28-30.

15. Савченко О. Вивчення особистості молодшого школяра як передумова успішної організації його навчальної діяльності. // ПШ.- 2012. -№ 3.- С. 1-6.

16. Математика. Програма для загальноосвітніх навчальних закладів 1-4 класи. //ПШ.- 2012. -№ 3.- С. 22-29.

17. Скоробеха Л. Впровадження інтерактивних методів навчання на уроках математики, 2 клас. // ПШ.- 2012. -№ 3.- С. 42-45.

18. Онишків З. Мультимедіа в початковій школі. // ПШ.- 2012. -№ 4.- С. 48-50.

19. Особливості навчально-виховного процесу у початкових класах загальноосвітніх навчальних закладів у 2012-2013 навчальному році. // ПШ.- 2012. -№ 7.- С. 1-22.

20. Логачевська Т., Слісаренко Т. Виконання домашніх завдань з математики в групі продовженого дня. // ПШ.- 2012. -№ 7.- С. 51-56.

21. Савченко О. Компетентісна спрямованість нових навчальних програм для початкової школи. // ПШ.- 2012. -№ 8.- С. 1-5.

22. Скворцова С., Онопрієнко О. Упровадження нового змісту початкової освіти: коментар до навчальної програми з математики. // ПШ.- 2012. -№ 8.- С. 6-13.

Ключові слова: підручники математики 1-4 класи, наочні посібники, технічні засоби навчання математики.

 

Стабільні підручники з математики для 1-4 класів. Особливості їх побудови, змісту, оформлення.

Відповідно до навчальних програм створюють підручники. Підручник- це книга, яка містить основи наукових знань з певної навчальної дисципліни, викладені згідно з цілями навчання, визначеними програмою і вимогами дидактики.Підручники –є основним засобом навчання.

Підручники математики складають відповідно до програми з математики для початкових класів, причому для кожного класу видаєтьсья окремий підручник.

Для успішного використання підручника в навчальному процесі і вчитель, і учні повинні орієнтуватися в його структурі.Підручник складається з двох компонентів: текстового і позатекстового. Перший компонент – основний, додатковий і пояснювальний тексти. До другого належать: а) апарат організації засвоєння; запитання і завдання; інструктивні матеріали (

пам’ятки,зразки розв’язання задач,прикладів); таблиці; підписи- пояснення до ілюстративного матеріалу; б) ілюстративний матеріал (малюнки, картки, креслення та ін.); в) апарат орієнтування (вступ, зміст, бібліографія).

Підручники математики для початкової школи включають теоретичний матеріал (означення деяких понять, властивості, правила, математично термінологію, тощо), розміщений у певній системі, який є логічний стержнем курсу. Зним пов’язані питання практичного характеру. Це питання, які розкриваються на основі теоретичних знань (обгрунтування прийомів обчислень, способів розв’язання рівнянь, нерівностей тощо).

Система викладу в підручнику теоретичного матеріалу і питань практичного характеру визнається вимогами програми. Відповідно до цих вимог при розгляді в підручнику кожного питання передбачино підготовку до введення нового матеріалу, ознайомлення з новим матеріалом, його закріплення. На кожному з цих ступенів передбачено систему спеціальних вправ, виконання яких учнями має забезпечити свідоме й міцне засвоєння теоретичних знань, вироблення умінь і навичок.

Найбільш актуальною складною для авторів підручників є проблема добору навчального матеріалу за певними критеріями: науковості, систематичності, ступення необхідності. Дуже важливо, щоб обсяг підручника не перевищував можливості учнів. Якщо тексту забагато, це стомлює дітей, знижує увагу та інтерес.

Визначаючи обсяг підручника, необхідно передбачити способи диференційованої подачі матеріалу з урахуванням рівнів розвитку дітей, співвідношення завдання на тренування і творче використання, забезпечення доступності, систематичності й достатності вправ тощо.

Сучасний шкільний підручник з математики повинен мати виразні ознаки певної технологічної технології, тобто давати вчителеві взірець навчання і розвитку. Ознайомлюючись із змістом підручника, вчитель може побачити майбутьній сценарій організації навчальної діяльності.

Навчання з підручником математики в початкових класах повинно сприяти:

зв’зку навчання з життям, з працею;

— розвиткові пізнавальних сил і здібностей учнів, їх логічного мислення, пам’яті, уваги і уяви, самостійності і творчої ініціативи;

— прищепленню дітям корисних і доступних їм практичних навичок;

— пробудженю у дітей інтересу і любові до вивчення математики.

Зміст шкільного підручника з математики значною мірою спирається на найблище оточення учнів, знайоме їм з власного досвіду. Підручник має відображати внутрішньопредметні і міжпредметні зв’язки та забезпечувати наступність вивчення математики в середніх класах.

Структура і методичний апарат підручника мають бути такими, щоб його можна було ефективно використовувати як: складовий елемент пояснення нового матеріалу; основний засіб організаціїнавчальної діяльності учнів у процеси осмислення й закріпленнянових знань та формування вмінь розв’язати задачі; засіб обміну інформацією між учителем і учнем в умовах класно-урочної системи навчання.

Як важливий засіб виховання і розвитку підручник з математики для початкових класів своїм змістом, методичним апаратом і сюжетом задач повинен: забезпечити можливість реалізації на уроках завдань патріотичного, морального, трудового, естетичноговиховання; ознайомити дітей з деякими відомостями політехнічного характеру; вирішально впливати на розвиток мислення й пам’яті учнів, в тому числі вміння самостійно працювати з підручником.

Підручник повинен бути написаний стислою, зрозумілою для дітей мовою; висновки, означення- сформульовані чітко, науково конкретно, правильною математичною мовою.

У підручнику математики потрібно дати найнеобхідніші ілюстрації, креслення, що допомагають конкретизувати просторові уявлення учнів, встановлювати способи розв’язання складених, зокрема й типових задач, виконання обчислювальних операцій, а також узагальнювати значення засобами геометрії і алгебри.

Є певні вимоги і до поліграфічного виконання: бажано, щоб усі підручники для одного класу були однакового формату, мали м’яку обкладенку з поліефірним покриттям, міцну основу, чіткий шрифт, виділення означень і різних правил крупнішим шрифтом, взяття даного матеріалу в рамки, ілюструвалися реалістичними малюнками з виразним чітким зображенням об’єктів.

Вибираючи новий підручник з математики для учнів початкової школи, учитель повинен зіставити його з діючою навчальною програмою. Адже вдалий підручник – надійна основа для реалізації всіх цілей вивчення предмета.

 




Дата добавления: 2015-05-05; просмотров: 24 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Анализ средств выразительности | Ознайомлення з дробами в 1-4 класах. | Наочні посібники з математики у початкових класах. | Технічні засоби навчання математики. | Ключові слова: урок математики в початкових класах, вимоги до уроку математики, позакласна та позаурочна робота з математики. | Підготовка вчителя до уроків математики в початковій школі. | Ключові слова: нумерація, арифметична дія, усна та письмова нумерація,усні та письмові випадки арифметичних дій, властивості дій, десяткова система числення. | Методика вивчення нумерації чисел в концентрі "десяток". | ПОКЛАДЕНІ В ОСНОВУ ДОСЛІДЖЕННЯ | НАВЧАЛЬНІ ПОСІБНИКИ, ДИСЕРТАЦІЇ, МОНОГРАФІЇ |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав