Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Технічні засоби навчання математики.

Читайте также:
  1. IV. Строки прийому заяв та документів, конкурсного відбору та зарахування на навчання
  2. XIV. Реалізація права вступників на вибір місця навчання
  3. XVII. Особливості прийому та навчання іноземців та осіб без громадянства у вищих навчальних закладах України
  4. Адаптивна система навчання з використанням інформаційних технологій.
  5. В основі проблемного навчання — низка об'єктивних обґрунтувань.
  6. Вибір системи виробничого навчання
  7. Вимоги й завдання до методики навчання плаванню
  8. Витрати на навчання персоналу
  9. Вплив інформаційних технологій на індивідуалізацію навчання
  10. Вплив соціалізації, навчання і виховання на розвиток і формування особистості

До технічних засобів навчання математики відносяться кінопроектори, діапроектори; еподіаскопи, кодоскопи, комп’ютери. Вони допомагають у багатьох випадках замінити записи на класній дошці під часпояснення вчителем нового матеріалу.

Одним з найбільш поширених серед різних екранних засобів навчання є діафільми. В своїй більшості діафільми розраховані на вивченняучнями нового матеріалу і служать ілюстрацією до пояснення. Окремі фрагменти можуть бути використані на етапах закріплення, повторення й узагальнення знань та з метою контролю знань, умінь і навичок.

Діапозитиви це своєрідні окремі кадри діафільму. Але вони можуть бути виготовлені самим учителем. На плівку наноситься потрібні записи чи малюнки. Діапозитиви демонструються за допомогою епідіаскопа.

Кодоскоп поєднує в собі можливість класної дошки і діапроектора. Матеріал для кодоскопа за змістом і художнім оформленням може добирати і виготовляти сам учитель.

Під час підготовки до уроку з використанням технічних засобів навчання слід: визначити місце і час демонстрації екранного посібника; зазначити місце зупинок для проведення бесіди, самостійної або інших видів роботи, а також місця, коли потрібно дати додаткові пояснення під час демонстрації екранного посібника; продумати зміст цих пояснень.

Значнемісце сьгодні займає комп’ютер. Комп’ютери стали невід’ємною частиною реальності. Їх використовують як на роботі, так і вдома в години дозвіля.Майбутьня професійна діяльність більшості учнів буде пов’язана з використанням комп’ютерної техніки.

За висловом А.С. Макаренка, ми не можимо говорити про ефективність застосування будь-якого науково-обгрунтованого методу навчання без врахування тих умов, у яких він застосовується. Тому застосуванняобчислювальної техніки в навчальному процесі повинно бути логічно і методично обгрунтовано. Яку роль на уроці повинна відігравати ЕОМ в справі допомоги учням у навчанні, повинен вирішувати вчитель.

У початкових класах повинно проводитися навчання з учнями з питань формуванняпочаткових навичок робот з комп’ютером для використання комп’ютера як навчальної діяльності.

Для ознайомлення з навчальною програмою „Математика” початкової школи використовують різноманітні комп’ютерні програми. Це два мультимедійних компакт диски „Уроки математик” та „ Уроки геометрії”, призначені для початкового ознайомлення з основними поняттями математики та геометрії, з цифрами і числами в межах першого десятка. Трохи простіша програма „Farco” вчить рахувати в межах 10. Для ознайомлення з годинникомта проведення обрахунків з переходом через 10 використовується програма „NIK-TIME”. Розвивати логічне мислення, тренувати пам’ять, вправлятисяу розв’язуванні математичних завдань можна з допомогою розвивальної гри „Вежа знань”.

Сучасні прикладні програми дозволяють створювати високоякісні навчальні програми без вивчення програмування. До таких рпограм належать програми створення так званих „презентацій” –мультимедійних програм для ознайомлення з певним об’єктом або процесом.

Великі можливості комп’ютерної техніки під час підготовки наочності –набір і тиражування карток-завдань, ілюстрованого матеріалу (з використанням процесу сакнування, редагування), різноманітного роздаткового матеріалу, плівок для кодоскопа та ін.

Для дітей молодшого віку на уроці бажано створювати ігрову, казкову ситуацію. Учні, граючись, знайомлятьсяз новими інформаційними технологіями та розвивають свої творчі здібності і фантазію, вчаться самостійно просторово мислити та практично втілювати свої ідеї за допомогою комп’ютера.

У ліцеї при Херсонському державному педагогічному університеті використовують такі ігрові програми:

1) „Малюнок-1” –знайомить з основами арифметики, сприяє розвитку математичного уявлення, уміння логічно мислити та надає можливість складати зображення (аплікацію) і малювати свої перші малюнки на комп’ютері.

2) „Малюнок-2” –спонукає дитину побути в ролі „художника” (збирати малюнок, складати складні об’єкти з простих, встановлювати співвідношення предметів).

3) „Вивчаємо годинник” –передбачена для ознайомлення з цифровими та електронними годинниками. Складається з п’яти завдань і сортування; знайди годинник; матиматика; знайди пару та склади залік.




Дата добавления: 2015-05-05; просмотров: 16 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

Анализ средств выразительности | Ознайомлення з дробами в 1-4 класах. | Ознайомлення з дробами в 1-4 класах. | Стабільні підручники з математики для 1-4 класів. Особливості їх побудови, змісту, оформлення. | Основні види, навчальних посібників для вчителів і учнів. | Підготовка вчителя до уроків математики в початковій школі. | Ключові слова: нумерація, арифметична дія, усна та письмова нумерація,усні та письмові випадки арифметичних дій, властивості дій, десяткова система числення. | Методика вивчення нумерації чисел в концентрі "десяток". | ПОКЛАДЕНІ В ОСНОВУ ДОСЛІДЖЕННЯ | НАВЧАЛЬНІ ПОСІБНИКИ, ДИСЕРТАЦІЇ, МОНОГРАФІЇ |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав