Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Порушення функцій кишківника

Читайте также:
  1. В) сутність права – в його можливості забезпечення верховенства прав та свобод людини та реалізації загальносоціальних функцій.
  2. Відповідальність за порушення авторських прав в Інтернеті
  3. Відповідальність за порушення виборчих прав громадян
  4. Відповідальність за порушення законодавства про державну таємницю
  5. Відповідальність за правопорушення у сфері господарювання
  6. Дії змінного експлуатаційно-технічного персоналу і режисерської бригади у разі порушення нормальної роботи обладнання
  7. Дії, що визнаються порушенням прав
  8. Е)Відмінність цивільного судочинства від господарського судочинства, провадження у справах про адміністративні правопорушення.
  9. Значення фізичної реабілітації для дітей з порушеннями психічного розвитку
  10. Історичні та правові аспекти проблеми професійно-трудової соціалізації осіб з психофізичними порушеннями

Порушення травлення та всмоктування у кишківнику

Основні процеси перетравлення та всмоктування білків, жирів і вуглеводів відбуваються у тонкій кишці за допомогою жовчі, підшлункового та кишкового со-ків. Отже, у кишках здійснюється порожнинне й мембранне (пристінкове) травлен-ня. Порожнинне травлення відбувається у просвіті кишок і полягає в руйнуванні великих молекул, а мембранне – на мембрані кишкових ворсинок. Порушення по-рожнинного травлення залежить від розладу виділення панкреатичного соку й жовчі, а мембранного – від патології секреції ферментів стовпчастими клітинами.

Комплекс розладів, що виникає в організмі внаслідок порушення процесів перетравлювання та всмоктування, отримав назву синдрому мальабсорбції (від франц. «мal» – хвороба).

Патологічні стани, при яких може розвинутися синдром мальабсорбції:

1. Захворювання, які супроводжуються зменшенням вироблення тих чи інших ферментів: хронічний панкреатит, дисахаридазна недостатність, хвороби печінки та жовчовивідних шляхів тощо.

2. Захворювання, при яких пошкоджується епітелій кишкової слизової: целіакія (глютенова ентеропатія – спадкова недостатність ферментів, що розщеплюють бі-лок злаків гліадин), ентероколіт, лімфоми тонкої кишки, радіаційний або медика-ментозний ентерит, пошкодження слизової при імунодефіцитних станах тощо.

3. Обширні резекції шлунку та тонкої кишки (особливо голодної та здухвинної)

4. Синдром надлишкового росту бактерій (при синдромі короткої кишки або наявності тонко-товстокишкових свищів).

Наслідки синрому мальабсорції:

Основним проявом цих розладів є діарея, в основі якої є накопичення у про-світі осмотично активних речовин (наприклад, вуглеводів), що не всмокталися. Не-перетравлені жири гідроксилюються бактеріями товстої кишки, в результаті чого стимулюється її секреторна активність. Порушується всмоктування натрію і води. Все це сприяє значному збільшенню об’єму випорожнень (поліфекалії).

Недостатнє поступлення в організм поживних речовин може привести до втрати маси тіла. Зменшення альбумінів у крові зумовлює зниження онкотичного тиску крові та розвиток набряків. Зниження всмоктування заліза та вітаміну В12 може викликати анемію. Крім того, може виникнути гіповітаміноз як жиророзчин-них вітамінів А, Д, Е, К, так і вітамінів групи В. При тривалому та важкому проті-канні синдрому мальабсорбції прогресує кахексія, виникає м’язова атрофія і розви-вається недостатність залоз (надниркових, статевих, тощо).




Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 20 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | <== 3 ==> | 4 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав