Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Та її роль у проведенні наукових досліджень

Читайте также:
  1. Аналіз основних наукових підходів до вивчення батьківського ставлення до дітей
  2. Аналіз основних наукових підходів до дослідження гендерних характеристик особистості
  3. Види впливу, що можуть мати місце при проведенні слідчо-процесуальних дій.
  4. До підготовки практичних і лабораторнмх занятьтаі участі в їх проведенні
  5. Загальні та специфічні методи мікроекономічних досліджень
  6. Методи порівняльно-педагогічних досліджень
  7. Методи теоретичних досліджень
  8. Національний банк України: його роль у проведенні грошово-кредитної політики та банківського нагляду.
  9. Панов М.І. Збірник основних нормативних актів про вищу освіту, наукову діяльність, підготовку та атестацію наукових кадрів. – Х., 2003. – 336 с.
  10. Податковий менеджмент як галузь наукових знань.

Лекція № 8

Інформаційна база соціально-економічного дослідження

План теми:

§ 8.1. Поняття про наукову інформацію та її роль у проведенні наукових досліджень

§ 8.2. Джерела інформації та їх використання в науково-дослідній роботі

§ 8.3. Техніка роботи зі спеціальною літературою

Поняття про наукову інформацію

та її роль у проведенні наукових досліджень

 

На сучасному етапі розвитку соціально орієнтованої економіки, коли темпи накопичення і передачі інформації зростають, виникло протиріччя між виробництвом інформації та можливостями її споживання, переробки і використання. Необхідні певні методики орієнтації наукових працівників на найбільш ефективний пошук і використання відповідних інформаційних ресурсів.

Слово «інформація» в перекладі з латинської означає роз’яснення.

Роз’яснення — це одне із загальних понять науки, що означає певні відомості, сукупність даних, знань, детальну, систематизовану подачу відібраного матеріалу, але без будь-якого аналізу. Все це називається інформаційними ресурсами.

А сукупність дій, спрямована на задоволення потреб громадян, юридичних осіб і держави, що полягає в її збиранні, аналітико-синтетичній обробці, фіксації, зберіганні, пошуку і поширенні притаманні науково-інформаційній діяльності.

У науково-дослідних інститутах цією роботою займається відділ науково-технічної інформації. Він здійснює інформаційні роботи, як важливу складову науково-дослідного процесу у відповідності до тематичного плану інституту; забезпечує науковців інформацією про досягнення вітчизняної та закордонної науки; здійснює аналіз і узагальнення інформаційних матеріалів; готує інформаційні огляди (анотації видань); здійснює довідково-інформаційне і бібліотечне обслуговування науковців інституту; координує роботу інформаторів підрозділів інституту, організує обмін передовим досвідом; здійснює контроль за використанням матеріалів науково-технічної інформації.

Основні ознаки наукової інформації:

1. Вона формується в процесі пізнання закономірностей об’єктивної дійсності, підґрунтям якої є практика, і подається у відповідній формі;

2. Це документовані або публічно оголошувані відомості про вітчизняні та зарубіжні досягнення науки, техніки, виробництва, отримані в процесі науково-дослідної, дослідно-конструкторської, виробничої, соціальної та громадської діяльності.

Основні джерела науково-технічної інформації можна згрупувати у такий спосіб: наукові монографії, навчально-методична література (підручники, навчальні посібники, методичні рекомендації), збірники наукових праць з різних галузей, періодичні видання (журнали, бюлетені), депоновані видання, патентно-ліцензійні видання, нормативно-технічні документи (стандарти), надруковані звіти наукових досліджень, дисертації.

Законом України «Про інформацію» визначено основні принципи інформаційних відносин:

1. Гарантованість права на інформацію

2. Повнота і точність інформації

3. Доступність інформації та свобода обміну нею

4. Об’єктивність, вірогідність інформації

5. Законність отримання, використання, поширення і зберігання інформації

Право на інформацію мають усі громадяни України, юридичні і фізичні особи. Для прискорення відбору потрібної інформації і підвищення ефективності праці в Україні створена загальнодержавна служба науково-технічної інформації (НТІ). Вона включає галузеві інформаційні центри — Республіканський інститут, інформаційні центри, відділи НТІ у структурі НДІ, конструкторських бюро на підприємствах.

У процесі наукових досліджень зустрічається таке поняття, як галузі інформації. Сукупності документованих або публічно оголошених відомостей про відносно самостійні сфери життя і діяльності притаманне таке поняття, як галузь інформації. Так, наприклад:

Галузь інформації:

1. Політична

2. Духовна

3. Науково-технічна

4. Соціальна

5. Економічна

6. Міжнародна

7. Педагогічна

Інформація для дослідника є предметом і результатом його праці. Осмислюючи та опрацьовуючи потрібну інформацію, дослідник видає специфічний продукт — якісно нову інформацію.

При цьому підраховано, що близько 50% свого часу дослідник витрачає на пошук інформації. Тому досить відповідальним етапом наукового дослідження є вміння оперативно знаходити і опрацьовувати потрібну інформацію з теми дослідження.

Треба пам’ятати, що без інформації не може бути проведене те чи інше наукове дослідження. Але інформація досить швидко старіє, і потрібне постійне поновлення матеріалів. За даними зарубіжних джерел інтенсивність старіння інформації становить понад 10% на день для газет, 10% на місяць для журналів, 10% на рік для книг і монографій.

 

 




Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 62 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

<== 1 ==> | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав