Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

У оздоровчих закладах

Читайте также:
  1. XVII. Особливості прийому та навчання іноземців та осіб без громадянства у вищих навчальних закладах України
  2. КОЕФІЦІЄНТИ ДЛЯ РОЗРАХУНКУ ЕФЕКТИВНОСТІ ОЗДОРОВЧИХ ЗАХОДІВ ПРИ ІНФЕКЦІЙНИХ ХВОРОБАХ ТВАРИН
  3. Особливості роботи ПС у шкільних навчальних закладах.
  4. Розк-те особливості організації навч-вих процесу в дошк закладах Німеччини.

 

У низці оздоровчих закладів інколи трапляються деякі специфічні порушення збалансованості харчування, що перешкоджає використанню його як одного з найважливіших оздоровчих чинників. Нерідко харчові раціони мають надлишкову енергетичну цінність і в той же час збіднені на вітаміни, деякі мінеральні речовини. Суттєвою помилкою харчування є недиференційованість раціонів залежно від віку відпочиваючих.

Через указані помилки в раціонах стан здоров'я людей похилого віку, а також осіб молодого віку з надлишковою масою тіла за час перебування в оздоровчих закладах не покращується, а погіршується.

Для усунення основних порушень, які найчастіше спостерігаються в харчуванні відпочиваючих у оздоровчих закладах, слід здійснювати такі заходи:

1. Для осіб, які потребують обмеженого вживання екстрактивних речовин, додати м'ясні продукти у вареному вигляді до готових вегетаріанських перших страв.

2. Ліквідувати дефіцит олії, яка повинна вживатися в натуральному вигляді, шляхом відпускання її порціонно (10…15г) кожному відпочиваючому.

3. Знизити вживання цукру, привчаючи відпочиваючих підсолоджувати напої джемом, варенням (1,5…2 чайні ложки).

4. Поліпшити постачання раціонів вітамінами С, U, β-каротином шляхом щоденного введення в меню салатів із капусти, моркви. Враховуючи дефекти жувального апарату у багатьох людей похилого віку, подрібнювати моркву на тертці. До будь-якого гарніру потрібно вводити варені або сирі овочі.

5. Забезпечити достатню кількість добре засвоюваного кальцію (в оптимальному співвідношенні з фосфором) шляхом щоденного введення в раціон молока, сиру, твердого сиру та кисло-молочних продуктів (кефіру).

6. Для зниження кількості натрію в раціоні треба обмежувати в меню соління; а оселедці треба вимочувати перед вживанням. Слід суворо контролювати кількість кухонної солі, яка додається під час приготування страв.

7. Збільшити в раціоні джерела ліпотропних речовин, у тому числі за рахунок щоденного введення в меню страв, які містять буряк, листові овочі (наприклад, зелену цибулю) та інших продуктів; в яєчні страви слід додавати замість майонезу сметану.

8. Зменшити енергетичну цінність раціону, замінивши молочні страви з крупами або макаронними виробами (які майже постійно вводяться в меню сніданків та вечерь) 1 склянкою молока або кисломолочних напоїв. Привчити до вживання підсушеного хліба. Забезпечити харчування поряд із хлібом із борошна тонкого помелу хлібобулочними виробами з борошна грубого помелу.

9. Здійснювати роз'яснювальну роботу серед відпочиваючих щодо принципів збалансованого харчування не тільки шляхом читання лекцій та використання ілюстрованих матеріалів, але й виставок корисних страв, демонстрації способів їх приготування (враховуючи контингент відпочиваючих). Перелічені доступні заходи будуть сприяти підвищенню ефективності одужання різних контингентів людей у оздоровчих закладах.

 

 

Рекомендована література

1. Основи фізіології та гігієни харчування: / підручник Н. В. Дуденко [та ін.] – Суми: Університетська книга, 2009. – 555 с.

2. Практикум з фізіології харчування / Н. В. Дуденко [та ін.] – Дніпропетровськ: Пороги», 2004. – 183 c.

3. Химический состав блюд и кулинарных изделий. Справочные таблицы содержания основных пищевых веществ и энергетической ценности блюд и кулинарных изделий: в 2-х т. – М.: Гласность, 1994. – 772 с.

4. Сборник рецептур блюд и кулинарных изделий. – К.: АСК, 1999. – 65 с.

5. Диетическое питание: пособие-справочник в 2 т. Т. І. Физиологичес-кие основы диетического питания / А. И. Черевко [и др.]. – Сумы: Університетська книга, 2011. – 430 с.

6. Диетическое питание: пособие-справочник в 2 т. Т. 2. Основы технологи производства и организации потребления продукции диетического питания / А. И. Черевко [и др.]. – Сумы: Університетська книга, 2012. – 493 с.

7. Энциклопедия питания в 10 т. Т. 1. Организм человека и питание В. Г. Горбань [и др.]. Х.: Мир книг, 2013. – 223 с.

8. Н. М. Зубар Основи фізіології та гігієни харчування: підручник. / Н. М. Зубар. К.: НТЕУ, 2006. – 341 с.

 




Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 21 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | <== 2 ==> |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав