Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Дидактичні матеріали

Читайте также:
  1. Вогнетривкі матеріали
  2. Дидактичні засоби
  3. Дидактичні погляди Я.А.Коменського
  4. МАТЕРІАЛИ
  5. Матеріали для внутрішніх робіт
  6. Матеріали для самоконтролю
  7. Матеріали для самоконтролю якості підготовки.
  8. Матеріали дя допитливих.
  9. Матеріали методичного забезпечення заняття.

 

На даний час на озброєнні Сухопутних військ ЗС України знаходяться наступні димові шашки, які поділяються на:

- малі (ДМ-11, ДМХ-5, ШД-ММ);

- середні (УДШ);

- великі (БДШ-5, БДШ-15).

Мала димова шашка ДМ-11 має два виконання ДМ-11 та ДМ-11М.

Вона призначена для постановки короткочасних димових завіс, що маскують, вручну в ближньому бою з метою приховування бойових дій підрозділів від спостереження, прикриття їх від прицільного вогню наземного противника, для забезпечення висування на рубіж переходу в атаку, маневру, евакуації поранених та пошкодженої техніки з поля бою.

ДМ-11М являє собою металевий футляр, наповнений антраценовою сумішшю.

ДМ-11 являє собою металевий футляр, наповнений антраценовою сумішшю з кришкою, під кришкою знаходяться отвори, які закриті алюмінієвою фольгою.

В шашках запалюваний пристрий виконан у вигляді запалу-сірника терточного типу.

Для приведення ДМ-11М в дію необхідно проткнути отвори проколкою в спеціально помічених місцях і вставити запал, швидко провести теркою по головці запалу на відстані витягнутої руки і відійти від неї на відстань, не ближче ніж 25 м.

Для приведення ДМ-11 в дію необхідно відмотати ізоляційну стрічку, зняти кришку, запалом проткнути отвори в місцях, які закриті фольгою та вставити запал, швидко провести теркою по головці запалу на відстані витягнутої руки і відійти від неї на відстань, не ближче ніж 25 м.

Мала димова шашка ДМХ-5 по призначенню, зовнішньому вигляду і приведенню в дію не відрізняється від шашки ДМ‑11М. Різниця полягає в тому, що вона споряджається металохлоридною сумішшю.

Шашка димова мала модернізована ШД-ММ призначена для постановки короткочасних димових завіс, що маскують, вручну в ближньому бою з метою приховування бойових дій підрозділів від спостереження, прикриття їх від прицільного вогню наземного противника, для забезпечення висування на рубіж переходу в атаку, маневру, евакуації поранених та пошкодженої техніки з поля бою.

ШД-ММ складається з металевого корпусу, наповненого металохлоридною сумішшю, діафрагми з вихідними отворами, запалювального пристрою витяжної дії терточного типу.

Для приведення ШД-ММ в дію необхідно взяти за кришку запалювального пристрою і висмикнути її.

Уніфікована димова шашка УДШ призначена для постановки димових завіс, що маскують, вручну, а також із використанням засобів механізації (мінного загороджувача ПМЗ-1, вертолітного мінного розкладача ВМР-1) та дистанційного управління димопуском з метою прикриття малорозмірних військових об’єктів і підрозділів від прицільного вогню, приховування їх від розвідки повітряного та наземного противника.

УДШ складається з металевого корпусу протитанкової міни ТМ‑62, комбінованого запалювального пристрою, механічного запалу та електрозапалювача, зверху нагвинчується кришка. Шашка споряджається металохлоридною сумішшю.

Для приведення шашки в дію вручну необхідно відкрутити кришку, зняти кільце і ковпачок та за командою (сигналом) кришкою вдарити по запалювальному пристрою. При використанні електричного імпульсу від зовнішнього джерела струму необхідно приєднати проводи шашки до проводів від джерела електричного струму. При використанні системи дистанційного управління димопуском шашка приводиться в дію радіоімпульсом. Під час горіння шашки особовий склад не повинен знаходитись ближче 25 м.

Великі димові шашки БДШ-5 і БДШ-15 призначені для постановки великих димових завіс, що маскують, у тому числі і на воді, вручну, а також з використанням засобів дистанційного управління димопуском з метою прикриття різних об’єктів, особливо переправ, від прицільного вогню та бомбометання, приховування їх від повітряної та наземної розвідки противника.

Вони являють собою металевий футляр, всередині якого знаходиться сітчастий циліндр наповнений антраценовою сумішшю, на зовнішньому корпусі з боку є димовий клапан, якій закриває отвір заклеєний фольгою, на верхній кришці розміщуються універсальний запалювальний пристрій та планка з бойком. На обох днищах шашок є металеві ручки для переноски.

Шашки приводяться в дію ударним способом або за допомогою електричного імпульсу від зовнішнього джерела електричного струму.

Для приведення в дію шашок вручну необхідно встановити шашку горизонтально, димовихідним клапаном вверх (на транспорті назад по ходу), відігнути клапан і прорвати фольгу під клапаном, зняти захисну кришку з універсального запалювального пристрою і перевести планку з бойком із „холостого” положення в „бойове”, тобто бойок поставити в центральний отвір універсального запалювального пристрою та за командою (сигналом) ударити молотком (або важким предметом) по бойку. При використанні електричного імпульсу від зовнішнього джерела електричного струму необхідно приєднати проводи шашки до проводів від джерела електричного струму силою не менше 400 міліампер. Під час горіння шашки особовий склад не повинен знаходитись ближче 25 м.

Характеристики димових шашок приведені в табл.1.

Таблиця 1

Характеристики димових шашок

Параметр ДМ-11 ДМХ-5 ШД-ММ УДШ БДШ-5 БДШ-15
Склад АУР А-12 антраценова 52-08 металохло-ридна 52-13 металохло-ридна 52-08 металохло-ридна А-12 антраценова А-12 антраценова
Загальна вага, кг 2,2–2,4 2,6–2,7   13,5 45–50 45–50
Вага АУР, кг 1,9 2,1 2,3      
Час розгоряння, с     3–5 10/30    
Тривалість інтенсивного димоутворення, хв 5–7 5–7 3–5 8–10 5–7 15–17
Довжина непрозорої димової завіси, м до 50 до 70 70–100 100–150   100–120

Примітка: в знаменнику вказано час розгоряння УДШ від механічного запалу.

Ручні димові гранати призначені для постановки короткочасних димових завіс, що маскують, у ближньому бою одиночними солдатами і дрібними підрозділами, а також для маскування виходу екіпажів із різних об’єктів військової техніки. Гранати чорного диму можуть використовуватися також для імітації горіння танків, бойових машин піхоти і самохідних артилерійських установок.

Ручні димові гранати є 4-х зразків:

- РДГ‑П і РДГ‑2х з металохлоридною сумішшю білого диму;

- РДГ‑2ч з антраценовою сумішшю чорного диму;

- РДГ‑2б з антраценовою сумішшю білого диму.

РДГ-2б, РДГ-2ч складаються:

- циліндричний корпус з вологостійкого картону;

- верхня кришка, під якою знаходиться запал-сірник з терткою;

- нижня кришка.

РДГ-2х складається:

- циліндричний корпус з вологостійкого картону;

- дві кришки зверху та знизу;

- запалювальний пристрій витяжної дії.

РДГ-П складається:

- пластмасовий циліндричний корпус з кришкою;

- запалювальний пристрій витяжної дії.

Усі гранати приводяться в дію за допомогою запалу-тертки або витяжного запалу та закидаються вручну на дальність 20-25 м.

Для приведення РДГ-2б (РДГ-2ч) в дію необхідно зняти кришки за допомогою тасьми, різко провести теркою по головці запалу і кинути гранату.

Для приведення в дію РДГ-2х (РДГ-П) необхідно зняти кришки (кришку для РДГ-П) за допомогою тасьми надіти на кисть руки або на пальці тасьму запалювального пристрою, утримуючи тасьму у руці, кинути гранату (різко витягнути за кільце шнур).

Характеристики ручних димових гранат приведені в табл.2.

Таблиця 2

Характеристики ручних димових гранат

Параметри РДГ-П РДГ-2х РДГ-2б РДГ-2ч
Склад АУР 52-08 металохло-ридна А-6 металохло-ридна А-12 антраценова ХАС антраценова
Загальна вага, кг 0,56 0,5–0,6 0,5–0,6 0,5–0,6
Вага АУР, кг 0,45 0,45 0,3 0,3
Час розгоряння, с 3,5 до 15 до 15 до 15
Тривалість інтенсивного димоутворення, хв 1,5–2 1–1,5 1–1,5 1–1,5
Довжина непрозорої димової завіси, м   25–35 20–25 10–15

 

Заходи безпеки при використанні димових шашок та ручних димових гранат.

Аерозолеутворюючі речовини на основі металохлоридної та антраценової сумішей, білого та червоного фосфору, які використовуються (застосовуються) для маскування військ та об’єктів, мають слабку подразнюючу дію, визначення якої залежить від тривалості знаходження особового складу в зоні маскування.

Перебування та виконання робіт особовим складом без протигазів у хмарі аерозолю на віддаленні 10 м і більше від джерела аерозолеутворення протягом 30 хв. вважається безпечними для здоров’я. Аерозоль не викликає подразнення слизових оболонок та роговиці очей, а також порушення функції зору. У військовослужбовців в зоні маскування повністю зберігається фізична та професійна працездатність, тому вони можуть виконувати роботи, які потребують складних професійних навиків. У окремих осіб з підвищеною чуттєвістю до аерозолю або з гострими респіраторними захворюваннями можуть спостерігатися слабке подразнення верхніх дихальних шляхів з проявами першіння носоглотки та покашлювання.

При знаходженні в аерозольній хмарі металохдлоридної суміші більше 30 хв. без протигазів у військовослужбовців можуть з’явитися неприємні відчуття в носоглотці та за грудиною, кашель і слиновиділення. Якщо при цьому буде одягнутий протигаз, вказані симптоми поступово проходять. Слід мати на увазі, що при вдяганні протигазу, не дивлячись на те, що аерозоль перестав поступати в організм, явища подразнення можуть продовжуватись деякий час. Але це не повинно явитись причиною для зняття протигазу в хмарі маскувального аерозолю.

З метою безпеки особового складу ЗАБОРОНЯЄТЬСЯ:

- притягнення до роботи осіб, не підготовлених до роботи з засобами аерозольного маскування;

- перебування в зоні маскування без наявності при собі протигазу;

- доступ без надітого протигазу до межі димопуску з підвітряної сторони ближче 10 м;

- застосування димових засобів в середині закритих помешкань, укриттів та в герметичних відсіках;

- приводити в дію димові засоби поблизу легкозаймистих матеріалів;

- перекачувати та кидати діючі димові засоби.

Особовий склад повинен чітко розуміти необхідність перебування в зоні маскування, проявляти морально-психологічну стійкість до практично безпечної дії аерозолю, об’єктивно оцінювати свій стан і осіб, що оточують та при необхідності приймати заходи захисту (одягання протигазу, вихід з зони маскування з дозволу командира).

При випадкових ураженнях аерозолем металохлоридної суміші (при знаходженні ближче 10 м від межі аерозолепуску, при застосуванні димових засобів всередині помешкання або відсіків) у військовослужбовців можуть з’явитися больові відчуття у верхніх дихальних шляхах, печія та біль в грудині, слинотеча та приступоподібний кашель. У цьому випадку повинні бути забезпечені винесення (вихід) постраждалих із зони маскування і надання їм медичної допомоги за показаннями.

 




Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 39 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | <== 6 ==> |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав