Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Розрахунок норм добрив на запрограмований врожай.

Читайте также:
  1. Економічна ефективність внесення органічних добрив під посіви цукрового буряку
  2. Комерційний (господарський) розрахунок у менеджменті
  3. Підготовка насіння до сівби, розрахунок норм висіву і сівба.
  4. Проводимо розрахунок оцінки вартості машин та обладнання
  5. Розрахунок в мінеральних добривах під зернові культури ПСП “Хлібороб”на перспективу, ц
  6. Розрахунок витрат на амортизацію та поточний ремонт техніки
  7. Розрахунок витрат на поточний ремонт обладнання.
  8. Розрахунок витрат по переробці на 1 т прокату
  9. Розрахунок економії загальновиробничих витрат.
  10. Розрахунок економічної ефективності проекту

Серед багатьох відомих способів розрахунку норм добрив на запрограмований врожай найбільшого поширення в агрономічній практиці набуло визначення їх за методом балансу. За цим методом передбачається компенсація виносу поживних речовин з урожаєм основної і супутньої продукції (додаток В) шляхом внесення органічних і мінеральних добрив. Норма добрив визначається по різниці між виносом урожаєм і вмістом поживних речовин у грунті з врахуванням коефіцієнтів використання їх рослинами з грунту.

Норми довнесення азоту, фосфору і калію для компенсації виносу поживних речовин з фунту розраховуються виходячи з % використання цих елементів з'мінеральних добрив.

В агрономічній практиці вміст поживних речовин (мг/100г) в одному шарі грунту (0-30см) треба брати з картограми господарства. В даному випадку для розрахунків в курсовому проекті ці дані беруться з виданого викладачем завдання.

Розрахунок норм добрив під запрограмовану урожайність. Зміни в урожайності на 50% і більше зумовлюється застосуванням добрив. Тому встановлення оптимальної норми добрив є однією з найважливіших складових програмування урожаїв. Неправильно встановлена норма знизити економічну окупність їх або призвести до негативного наслідку.

Існує багато методів установлення оптимальних норм мінеральних добрив. Тривалий час основним методом був лабораторно-польовий дослід. У таких дослідах установлювали середні норми добрив і до них розробляли поправочні коефіцієнти залежно від вмісту елементів живлення в грунті, попередника, кислотності грунтового розчину, грануломет­ричного складу грунту.

Цей метод залишається одним із основних і до цього часу, але тепер більше використовують розрахунково-балансові методи встановлення оптимальних норм добрив. Основними з них є розрахунок норм добрив за виносом елементів живлення запрограмованою урожайністю, за виносом елементів живлення запрограмованим приростом урожайності, встановлення норми добрив за бальною оцін­кою грунту і окупністю одиниці добрив приростом урожай­ності.

Балансові методи враховують винос елементів живлен­ня плановою врожайністю, запаси елементів живлення в грунті, коефіцієнти засвоєння елементів живлення із запасів грунту, прямої дії і післядії внесених органічних та мінеральних добрив, післяжнивних решток. Вченими розроблені програми для ЕОМ, за якими визначають найраціональніші варіанти використання добрив під культури сівозміни в господарстві та в межах району. Проте використовують ці програми далеко не в усіх господарствах. У практиці програмування урожаїв ще переважають звичайні способи розрахунку оптимальних норм добрив. Балансові методи грунтуються на порівнянні валово­го виносу елементів живлення запрограмованою урожайністю можливим виносом їх за рахунок запасів елементів живлення в грунті. Розрахунок ведуть за відповідними рівняннями або за логічно-розрахунковими схемами.

 

 

Таблиця 3.3.

Розрахунок норм добрив на запланований урожай

Показники Символи N P2O5 K2O
Запрограмована урожайність, ц/га У      
Питомий винос елементів живлення, кг/ц в 3,2 1,12 2,24
Валовий винос елементів живлення В      
Глибина розрахункового шару, см h      
Об’ємна маса грунту, г/см3 А 1,25 1,25 1,25
Вміст елементів живлення в грунті, мг на 100 г грунту п      
Запаси елементів живлення в грунті кг/га (h*A*п) Пгз      
Коефіціент використання елементів живлення з грунту Кгз 0,30 0,15 0,25
Буде засвоєно рослинами з грунту, кг/га (Пгз* Кгз) М 97,5 37,5 62,5
Потрібно засвоїти з мінеральних добрив, кг/га (В-М) д 62,5 18,5 49,5
Коефіцієнт використання елементів живлення з мінеральних добрив Км 0,60 0,25 0,65
Потрібно внести з мінеральними добривами, кг/га (д:Км) Д 104,2   76,2

 

4 РОЗРОБКА ЕЛЕМЕНТІВ ІНТЕНСИВНОЇ ТЕХНОЛОГІЇВИРОЩУВАННЯ КУЛЬТУРИ В ГОСПОДАРСТВІ.

В цьому розділі описується система агротехнічних заходів по вирощуванню культури в умовах даного господарства, враховуючи визначену величину врожайності, норми органічних і мінеральних добрив, а також особливості економічного стану цього господарства та природно-кліматичних умов. Важливо передбачити таку прогресивну систему агрономічних заходів, яка рекомендується науково-дослідними установами для господарств зони його розміщення, а також враховує передовий досвыд та можливості практичного виконання цих заходів на сучасному етапі.

 




Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 369 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | <== 4 ==> | 5 | 6 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.013 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав