Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Життя і творчість

Читайте также:
  1. Відповідальність керівників на невжиття заходів по боротьбі з корупцією
  2. Дитяча музична творчість.
  3. Життя і творчість
  4. Здоровий спосіб життя
  5. ЛЕГЕНДА ПРО ЖИТТЯ С. Гаутама ДО ОСВІТИ
  6. Липня 1995 року, на 58 році життя, не стало українського письменника-сподвижника Євгена Гуцала.
  7. Опис життя
  8. Особливістю педагогічної творчості є те, що це завжди співтворчість. Вона тісно пов’язана, злита з творчістю усього пед.колективу, кожного студента.
  9. Підготовка молоді до сімейного життя як складова моралі в контексті національного виховання

Метою практичного зручності драми Кальдерона (до них відносять 51 п'єсу) прийнято розбивати сталася на кілька категорій: драми історичні, філософські, релігійні, біблійні, міфологічні і «драми честі». Поділ це умовно і дає чітке уявлення хіба що для про сюжетику драм Кальдерона, але з про їхнє значеннєвий суті. Характерно, що традиційне поділ корисно переносу п'єс із розділу в розділ. Так, одне із найбільш цікавих розділів драм Кальдерона – драми честі, - якихМенендес-и-Пелайо відносив чотири п'єси (у тому числі особливо знаменита «Лікар своєї честі»), поповнився на сьогодні ще шістьма. Сюди з перемінним підставою потрапили й «Стійкий принц», і «>Саламейский алькальд», і «Луїс Перес,галисиец», і «Любов по смерті». А, скажімо, «Життя – це сон», яку найчастіше зараховували до п'єсам релігійним, перейшла після низки новітніх досліджень, у розряд морально-філософських.

Термін «драма честі» стосовно театру Кальдерона багатозначний іразноречив в тлумаченнях.Многозначность його пояснюється разючоюемкостью поняття честі, що охоплює основні прояви особистого та громадського життя того ідеального іспанця XVII століття, як його мислив Кальдерон.

Сьогоднікальдероновское поняття честі приховано нам пізнішими уявленнями. Як РамонМенендесПидаль, «найстрашніше, що честь (стосовно до іспанської драмі XVII століття) розуміється головним чином сенсі честі подружньої». Проте драми Кальдерона, засновані на затвердженні подружньої честі, не характерні не численні.

Розробка ідеї честі вчасно Кальдерона вже мала давню традицію як і іспанської літератури і філософії, і у театрі. Суть цієї ідеї зводилася до того, що людина, «позбавлений честі, мертвий на благо суспільства, хоча голосував би він сама і ні у тому винен» (зазначав у своїх знаменитих «Семи частинах» король Альфонс Мудрий). Думка Альфонса поділяли багато іспанські філософи, моралісти й письменники докальдероновского часу. Ганьба прирівнювалося до смерті, честь – до життя. У одній зі своїх п'єс Кальдерон і каже: «Моє життя у моїй честі». Честь рухає суспільством, надає колективної життя високий цивільний подих і силу. Кожен громадянин – носій частки цьогонеотчуждаемого громадського блага. Він має бути його зберігачем. відмовитися від її – знехтувана боягузливість,приравниваемая до співучасті в образі.

Існувала думка (її підтримував Хуан ЛуїсВивес), що честь є властивістю суто особистим, незалежною від суспільної думки, тож і спосіб її «кривавого відновлення» категорично відхиляється. Кальдерон, наприклад, з властивого йомуморально-философского ригоризму Демшевського не дозволяє собі жартівливого владнання конфлікту честь у комедії. Для Кальдерона честь – абсолютнагенерализующая ідея, під яку підганяється життя.

Герої іспанської драми XVII століття, навіть нарікаючи на закон честі, завжди тим щонайменше розглядають його як і найперший громадянський обов'язок. Усі людські почуття підпорядковуються честі. Честьподчиняетсятолько міркувань вищого порядку.

Ілком новий поворот отримує тема честі у знаменитій драмі Кальдерона «>Саламейский алькальд». Вважається, що «>Саламейский алькальд» майже єдиний приклад справжнього демократизму Кальдерона, на противагу звичайній його станової обмеженості й релігійності.МенендесПидаль захоплювався цієї п'єсою і наводив їх у приклад того, як Кальдерон (за Лопе) вивів почуття честі межі виключно дворянській чесноти, надавши йому загальнолюдське значення. Це, звісно, вірно. Але з тим сенс «>Саламейского алькТочна дата написання п'єси невідома. По найбільш аргументованим припущенням, у неї написанаКальдероном десь між 1640 і 1645 роками. Вперше «>Саламейский алькальд» було опубліковано під назвою «Elgarrotemasbiendado» у збірнику «Найкращі з найкращих збірок нових комедій»,Алькала, 1651.

Під час створення «>Саламейского алькальда» Кальдерон послуговувався даними про більш-менш аналогічної справжньої історії, що сталася 1581 року, коли королівський поїздФиллипа II рухався Португалії, де мала відбутися офіційна церемонія коронаціїФиллпа португальської короною. Історія ця, що сталасяестремадурском селищіСаламеа, розказано в «>Historia dePortugal yconquista delasislasAzores», 1591, написаної Антоніо деЭррерой. Про те, які масштаби в роки розбещеність військового стану, свідчить спеціальний наказ від 28 червня 1580 року, який наводить Еррера: «Під страхом страти ніхто з трьох солдатів чи командирів не сміє зазіхати на честь жінок, якого б стану ті ні належали».альда» цим далеко ще не вичерпується.

Життя і творчість

Педро Кальдерон де ла Барка, іспанський драматург, народився 17 січня 1600 року и Мадриді. Він належав до давнього, але збіднілого дворянського роду. Навчався в коледжі й у Саламанкському університеті.




Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 23 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

<== 1 ==> | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав