Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

для студентів

Читайте также:
  1. Визначити, яку роль відіграє науково-дослідна робота студентів магістратури у становленні їх як спеціалістів.
  2. ГЛАВА 10. ХАРЧУВАННЯ СТУДЕНТІВ
  3. ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ
  4. ДЛЯ СТУДЕНТІВ
  5. для студентів 31-32-ЗД групи заочного відділення
  6. для студентів 5-го курсу
  7. ДЛЯ СТУДЕНТІВ ВСІХ ФАКУЛЬТЕТІВ
  8. для студентів денного та заочного відділення спеціальностей
  9. Для студентів заочної форми навчання

 

Продукти Кількість, г Продукти Кількість, г
Хліб житній пшеничний   Жири тваринні Олія рослинна М’ясо, субпродукти  
Сухарі   Риба  
Борошно пшеничне   Яйця  
Макаронні вироби   Молоко та кисло­мо- лочні продукти  
Крупи, бобові      
Цукор, кондвироби   Сир  
Картопля   Сметана  
Овочі   Сир твердий  
Фрукти свіжі, соки   Чай  
Сухофрукти      

 

Велика увага повинна приділятися вдоволенню фізіологічних потреб організму молоді, яка навчається, в харчових речовинах, які часто є дефіцитними, а саме в вітамінах: С, А, В1, В2, В6, а також дотриманню рекомендованих відношень між Са та Р. Слід уникати частого вживання страв та продуктів, які містять багато кухонної солі (соління, копчення, маринади, солона риба).

Зимою та ранньою весною як джерело вітаміну С необхідно використовувати відвар шипшини, зелену цибулю, капусту білокачанну в сирому виді. З метою забезпечення вітаміном А, окрім продуктів тваринного походження, необхідно систематично вживати джерела b-каротину, такі, наприклад, як морква (з жирами).

Особливо важливим є дотримання принципів збалансованого харчування в період екзаменаційної сесії, яка потребує мобілізації ряду фізіологічних систем організму. У цей період необхідним є збільшення в раціоні частки продуктів, які містять білки та вітаміни, що підвищують емоційну стійкість організму.

Найважливіша роль у зберіганні здоров’я учнів належить дотриманню режиму харчування. Приймання їжі повинно бути 3 – 4-разовим. Однак часто перед виходом на заняття студенти не снідають. Під час перерви між заняттями лише невелика частина студентів встигає з’їсти в буфеті гарячі страви. Час приймання їжі часто не упорядкований, проміжки між їжею перевищують 5 год., що порушує ритм виділення шлункового та інших травних соків. Все це несприятливо впливає на функції травних органів.

Особливу увагу слід приділяти сніданку. Для того, щоб забезпечити почуття ситості протягом 4 – 5 год., сніданок повинен містити 700 – 800 ккал: 25 – 35 г білка, 30 г жиру та 100 г вуглеводів. На сніданок рекомендується давати одну гарячу страву з м’яса або риби, борошняну, картопляно-овочеву, яєчну або сирну. Ця страва є основною і повинна містити 300 – 500 ккал. До сніданку слід вводити гастрономічні продукти – масло, сир, ковбасу, варені яйця та ін. У меню вводять також гарячі напої: чай, каву, какао.

Найбільш припустимою формою організації раціонального харчування молоді, що навчається, на підприємствах масового харчування є комплексні прийоми їжі, які повинні забезпечувати надходження до організму усіх необхідних харчових речовин в оптимальних співвідношеннях.

 

 

Питання для самопідготовки та контролю

1. Які особливості характерні для організму молоді, яка навчається?

2. Які потреби студентів в основних харчових речовинах та енергії?

3. Яким повинен бути режим харчування студентів?

 




Дата добавления: 2015-04-11; просмотров: 28 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | <== 4 ==> |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав