Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Семінар №3

Читайте также:
  1. Ведучі лекційних, семінарських та практичних занять
  2. Визначити особливості підготовки та проведення семінарів і практичних занять соціально-педагогічних дисциплін.
  3. Керівництво викладачем семінарським заняттям.
  4. Методичні вказівки студентам для підготовки до семінарського заняття
  5. Оцінка у балах роботи на семінарських заняттях
  6. По підготовці до семінарських занять
  7. Семінар 1.
  8. СЕМІНАР 1.
  9. Семінар 2
  10. Семінар 2.

Роман-символ О. Вайльда «Портрет Доріана Грея»

Питання для обговорення:

    1. Естетизм і декадентство в англійській літературі. Теорія мистецтва для мистецтва. 2. Філософські та естетичні погляди О. Вайльда. О. Вайльд та прерафаеліти. Вплив естетики Дж. Рьоскіна та У. Пейтера. 3. Роман О. Вайлда «Портрет Доріана Грея» як маніфест естетизму. Риси символізму, естетизму, імпресіонізму у творі. Афористичність О. Вайльда – ключова ланка стилістичної організації роману «Портрет Доріана Грея». 4. Філософський смисл твору.

" Терміни та поняття: стиль, естетизм, декаданс, афоризм, парадокс, гедонізм, нарцисизм, традиційні мотиви та образи, алюзія, ремінісценція.

? Творчі завдання.

1. З передмови до роману «Портрет Доріана Грея» випишіть фрагменти, які розкривають сутність естетичної концепції О. Вайльда. Прокоментуйте їх.

2. Випишіть характеристики пращурів Доріана Грея (розд. 11). Чому, на Ваш погляд, автор описує цю портретну галерею?

3. Чи можна в скарбниці світової літератури знайти героїв, які виконували б функції «демонів-спокусників»? Які притаманні ним риси, властиві лорду Генрі Уоттону?

4. Як рядки з поемі «Балада Редінгської в’язниці» «Кто много жизней получил, Тот много раз умрет» співвідносяться з долею Доріана Грея?

5. Випишіть з поетичних творів О. Вайльда фрагменти, які найбільш яскраво ілюструють своєрідність його поетики. Поясніть свій вибір.

6. Як ви вважаєте, чи можна сказати, що твір О. Вайльда «Портрет Доріана Грея» – це «декадентський варіант тези Достоєвського про те, що краса врятує світ» (В. Руднєв).

7. Прокоментуйте фрагмент з передмови до роману: «Немає книг моральних або аморальних. Є книги добре написані і погано написані. Ото й усе».

 

Прокоментуйте висловлювання:

Ø «Якщо не враховувати однієї поганої п’єси та сповіді «De Profundis», О. Вайльд не залишив після себе нічого такого, що можна було б вважати справжньою літературою» (Літературний додаток до газети «Таймс», 1950).

Ø «Я був символом мистецтва та культури свого віку. Я зрозумів це на зорі своєї юності, а потім примусив й своє століття зрозуміти це» (Оскар Вайльд).

Ø «Роман далекий від Мистецтва, тому що його тема належить сфері судової медицини; він далекий від людської природи, оскільки його герой – диявол; він далекий від моралі, оскільки не залишає впевненості у тому, що його автор віддає перевагу чистому та здоровому способу життя порочній та протизаконній поведінці…» («Scots Observer»).

Ø «Дзеркало повертає кожному його печаль… Але ж мистецтво – не дзеркало, а кришталь. Воно створює свої власні обриси та форми» (О. Вайльд, грудень 1986.).

Ø “Мистецтво — дзеркало, яке віддзеркалює того, хто в нього дивиться, а не все життя» (О. Вайльд).




Дата добавления: 2015-04-12; просмотров: 25 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | <== 3 ==> | 4 | 5 | 6 | 7 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав