Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Висновки.

Читайте также:
  1. Висновки.
  2. Висновки.
  3. За даними проведених розрахунків зробіть висновки.

Луганськ-2013

 

УДК 619:616.9(076)

 

Укладачі: Руденко А.Ф., Заболотна В.П., Бабенко О.П., Ладиженська К.І., Клименко С.С., Германенко М.М.

 

Рецензенти:

В.П.Іванюк - зав. кафедрою фармакології і паразитології, д.вет.н., професор.

В.М.Бублик - зав. кафедрою фізіології і мікробіології, к.б.н., доцент.

 

Рекомендовано методкомісією факультету ветеринарної медицини, протокол № 8 від 05.04.2012 р.

 

 

Методичні вказівки по виконанню та оформленню курсової роботи для виконання на базі господарства з епізоотології та інфекційних хвороб студентам та магістрантам факультету ветеринарної медицини. Луганський національний аграрний університет; Склад.: Руденко А.Ф., Заболотна В.П., Бабенко О.П., Ладиженська К.І., Клименко С.С., Германенко М.М. —. 2-е видавництво, виправлене і доповнене/Луганськ, 2012.— 16 с.

 

 

Дані інструктивні матеріали для проведення протиепізоотичних заходів в птахівництві складені відповідно до учбової програми з епізоотології для студентів аграрних вузів. Запропонований розгорнутий методичний план по виконанню та оформленню курсової роботи для виконання на базі господарства

 


Зміст

1. Вступ. 4

2. Приблизні теми курсової роботи. 4

3. Схема і порядок написання курсової роботи. 5

3.1. Оформлення курсової роботи.

3.2. Вступ. 5

3.3. Огляд літератури. 5

3.4. Обґрунтування теми. 6

3.5. Епізоотологічне обстеження господарства. 6

3.6. Ветеринарно-санітарна характеристика господарства. 6

3.7. Характеристика епізоотичної ситуації. 7

3.8. Організація і проведення діагностичного дослідження (або щеплення, заходів профілактики і боротьби) інфекційного захворювання. 7

3.9. Висновки. 7

3.10. Список використаної літератури. 7

3.11. Додатки до курсової роботи. 8

4. Рекомендації до написання курсової роботи. 8

5. Рекомендована література. 13

6. Додатки. 15

 

 

Вступ.

У вирішенні організаційних питань боротьби з інфекційними хворобами і виконанні протиепізоотичних заходів молоді фахівці ветеринарної медицини стикаються з певними труднощами. З метою набуття студентами необхідних практичних навиків кафедра епізоотології, патанатомії та судової ветеринарії Луганського національного аграрного університету згідно навчального плану виконання студентами та магістрантами курсової роботи за матеріалами навчальної та виробничої практики по дисципліні “Епізоотологія та інфекційні хвороби”.

Курсова робота повинна відображати вміння студента вивчати епізоотичну ситуацію і аналізувати епізоотичний матеріал, організовувати заходи щодо профілактики і ліквідації інфекційного захворювання.

Студент при виконанні курсової роботи набуває навиків самостійного вирішення питань при проведенні епізоотологічних обстежень, при оцінці епізоотичної ситуації і організації заходів по профілактиці і ліквідації інфекційного захворювання.

Тема курсової роботи по епізоотології вибирається студентом в залежності від наявності інфекційних захворювань у господарстві, в якому студент проходить виробничу практику, а також від того, який напрямок протиепізоотичних заходів він відпрацював в період проходження навчальної практики.

 

2. Приблизні теми курсової роботи.

 

1. Профілактика і боротьба з туберкульозом великої рогатої худоби в господарстві, (району), (області).

2. Оздоровчі заходи при хворобі Ауєскі свиней в господарстві, (району), (області).

3. Діагностика і організація заходів по ліквідації бешихи свиней в господарстві, (району), (області).

4. Заходи з ліквідації інфекційного епідидиміту баранів в господарстві, (району), (області).

5. Діагностика бруцельозу великої рогатої худоби в ННВАК «Колос» ЛНАУ.

6. Вакцинопрофілактика сибірки великої рогатої худоби в ННВАК „Колос” ЛНАУ.

7. Розробка планів оздоровчих заходів при лістеріозі овець в СООО ”Авангард” Новоайдарського району Луганської області.

8. Епізоотологія і порівняльна оцінка різних лікувально-профілактичних заходів при захворюванні... в господарстві, (району), (області).

9. Особливості епізоотології інфекційної хвороби в районі (області).

10. Оздоровлення господарства від інфекційного захворювання.

11. Ефективність різних методів оздоровлення господарств від інфекційного захворювання в районі (області).

12. Порівняльна оцінка методів діагностики інфекційних захворювань.

Теми курсових робіт виконуються по всім інфекційним захворюванням, які реєструються в господарствах України і при яких студент приймав участь у виконанні протиепізоотичних заходів.

 

3. Схема і порядок написання курсової роботи.

 

3.1.Оформлення курсової роботи. Роботу виконують на одній стороні друкарського паперу формату А4 (297x210 мм) українською, або російською мовою одним із наведених нижче способів:

¨ машинописним, при цьому слід дотримуватися вимог ДСТУ 13.1.002-80. Шрифт повинен бути чітким, висотою не менше 2,5 мм, стрічка тільки чорного кольору (напівжирна) обсягом 25-40 сторінок;

¨ рукописним - кремерським шрифтом (ДСТУ 2.304-81) з висотою літер і цифр не менше 2,5 мм обсягом 30-50 сторінок;

¨ із застосуванням друкуючих і графічних пристроїв (ДСТУ 2.004-88). Шрифт "Times New Roman" 14-го розміру надрукованого через 1,5 інтервали, з полями: верхнє та нижнє – по 2 см, праве – 1,5 см, а ліве – 3 см.

Заголовки відділяються від тексту зверху і знизу двома інтервалами. Знаки, букви, символи, позначення, які відсутні в друкарських машинках, а також математичні і хімічні формули, іноземні прізвища і слова вписуються від руки чорнилами (пастою) чорного кольору.

Абзаци в тексті починають відступом, що дорівнює 1,25 см, або п’яти ударам друкарської машинки (15-17 мм).

Сторінки нумерують у верхньому правому куті. На першому аркуші номер не ставиться.

Помилки, описки і графічні неточності, виявлені в процесі оформлення документу, допускається виправляти підчищенням або закрашуванням білою фарбою і нанесенням на тому ж місці виправленого тексту (графіки) машинописним способом або чорними чорнилами, пастою або тушшю рукописним способом.

Пошкодження аркушів пояснювальної записки, помарки і сліди неповністю видаленого попереднього тексту не допускаються.

Таблиці слід розташовувати безпосередньо після тексту, в якому вона згадується вперше, або на наступній сторінці. На всі таблиці мають бути посилання у тексті роботи. Таблиці слід нумерувати арабськими цифрами порядковою нумерацією. Якщо у роботі одна таблиця, її позначають „Таблиця 1”. Допускається нумерувати таблиці в межах розділу. В цьому випадку номер таблиці складається з номеру розділу і порядкового номеру таблиці, відокремлених крапкою. Заголовки граф таблиці починають з великої літери, а підзаголовки - з малої, якщо вони складають одне речення з заголовком. Підзаголовки, що мають самостійне значення друкують (пишуть) з великої літери. В кінці заголовків і підзаголовків таблиць крапки не ставлять. Заголовки в підзаголовки граф указують в однині (мал. 1).

 

 

Таблиця (номер) назва таблиці

 

     
       
         
         
         

Головка граф Заголовки

Підзаголовки граф

Рядки

(горизонтальні рядки)

Боковик Графи (колонки)

(графа для заголовків рядків)

 

Рисунок 1. Приклад оформлення таблиці

 

Горизонтальні та вертикальні лінії, які розмежовують рядки таблиці, а також лінії зліва, справа і знизу, що обмежують таблицю, можна не проводити, якщо їх відсутність не заважає користування таблицею.

Головка таблиці повинна бути відокремлена лінією від іншої частини таблиці - не менше 8 мм.

Графу „Номер за порядком” в таблицю не включають. Якщо показники, параметри або інші дані необхідно нумерувати, їх порядкові номери вказують у боковику таблиці перед найменуванням.

Ілюстрації повинні мати надписи під рисунками і порядкові номери. На всі ілюстрації повинні бути посилання у тексті. Якщо рисунок один, його позначають „Рисунок 1”.

Назви органів, тканин, лікарських засобів, хвороб і патологічних процесів необхідно писати згідно з сучасною міжнародною анатомічною, гістологічною клінічною і фармацевтичною номенклатурою, дотримуючись правил українського правопису 4-го видання.

В курсової роботі необхідно користуватися загально прийнятими скороченнями: грам – г, кілограм – кг, центнер – ц, тонна – т, гривня – грн, копійка – коп., міліметр – мм, сантиметр – см, метр – м, рисунок – рис. Знаки №, % та інші застосовують лише при цифрах, в інших випадках потрібно писати їх словами.

Матеріали курсової роботи студент викладає по чітко складеному плану, який повинен містити наступні розділи (глави):

3.2. Вступ. В цьому розділі (1-2 сторінки) наводиться актуальність того чи іншого захворювання для фахівців ветеринарної медицини України, а також економічні збитки, які наносить хвороба тваринництву країни.

3.3. Огляд літератури. В цьому розділі (10-12 сторінок) студент коротко дає характеристику інфекційного захворювання, якому присвячена тема курсової роботи, по наступним підрозділам.

1. Визначення хвороби.

2. Епізоотологічні дані.

3. Етіологія.

4. Клінічні ознаки і патологоанатомічні зміни.

5. Діагностика. Диференційний діагноз.

6. Імунітет і вакцино профілактика.

7. Профілактика і заходи боротьби.

В залежності від теми курсової роботи розміри того чи іншого підрозділу повинні бути різними. Якщо тема курсової роботи присвячена діагностиці інфекційного захворювання, то основну увагу приділяють описанню методів діагностики. Якщо тема курсової роботи присвячена вакцинопрофілактиці, то докладно описують вакцини і методику їх застосування. Якщо тема курсової роботи присвячена профілактиці, або проведенню оздоровчих заходів, або розробці плану оздоровчих заходів, то докладно описують заходи по профілактиці і ліквідації інфекційних захворювань.

При написанні огляду літератури використовують не менше 10 джерел літератури, в т.ч. “Ветеринарне законодавство”, інструкцію про заходи з профілактики та боротьбиз захворюванням, настанови по використанню біопрепаратів.

 

3.4. Обґрунтування теми курсової роботи.

В цьому розділі коротко викладаються причини того, чому саме студент вибрав описання тих чи інших заходів при тому чи іншому інфекційному захворюванні для написання курсової роботи.

 

3.5. Епізоотологічне обстеження господарства.

 

1) загальна характеристика; назва господарства, географічне положення і топографічні умови, метеорологічні дані;

2) наявність тварин на день спалаху по видам;

3) утримання тварин; годівля та догляд;

4) характер водопою; характер пасовищ; наявність переносників збудника;

5) прибирання та знезараження гною;

6) знезараження гнійної жижі;

7) умови комплектування поголів¢я; забезпечення кормами (заготовлення на місці, завіз, умови збереження);

8) реалізація продуктів тваринництва; інші господарські і транспортні зв¢язки;

9) благополуччя господарства з інфекційних захворювань.

 

3.6. Ветеринарно-санітарна характеристика господарства.

1) кількість ветеринарно-зооінженерних фахівців;

2) наявність ветеринарних приміщень;

3) ветсанекспертиза продуктів тваринництва;

4) патологоанатомічна експертиза;

5) наявність скотомогильників; ям Бекарі; наявність ізоляторів; карантинних приміщень; та інших ветеринарно-санітарних об¢єктів (санпропускників, дезбар¢єрів тощо);

6) відповідність ветеринарно-санітарних об¢єктів встановленим вимогам.

3.7. Характеристика епізоотичної ситуації.

 

1) чи реєструвалась дана хвороба в минулому;

2) початок досліджуваного спалаху (дата перших випадків хвороби);

3) припустиме джерело збудника; дані про можливі шляхи заносу хвороби;

4) вид щеплення, спосіб і дата щеплення до виникнення хвороби, відсоток щеплень сприйнятливих тварин;

5) зв¢язки між зареєстрованими випадками хвороби;

6) кількість захворілих, загиблих і вимушено забитих тварин по дням, декадам і місяцям;

7) перебіг хвороби (миттєвий, гострий, підгострий, хронічний, абортивний, доброякісний, злоякісний) і її клінічний прояв (типовий, атиповий);

8) благополуччя сусідніх населених пунктів і господарств

9) захворюваність, яка зустрічалась в господарстві

10) порахувати відсоток летальності тварин за даного захворювання

11) періодичність захворювання.

 

3.8. Організація і проведення діагностичного дослідження або щеплення, заходів профілактики і боротьби з інфекційним захворюванням.

В цьому розділі студент детально описує біопрепарат, який використовували при проведенні протиепізоотичних заходів, підготовку і порядок проведення даного заходу.

 

Висновки.

У висновках студент акцентує увагу на передбачувані джерела, фактори і шляхи передавання збудника інфекції; на рекомендовані додаткові протиепізоотичні заходи; на покращення організації і проведення протиепізоотичного заходу.

Висловлюють найбільш важливі результати, які повинні викладатись чітко та локанічно.

Перший висновок повинен відображати актуальність взятої теми. Добре б привести в ньому цифри, що підтвержують написане, наприклад захворюванність інфекційною хворобою склала 98%, смертність - 22%, летальність - 48%.

Останні 3-4 висновки треба складати по основним підрозділам (епізоотологічне обстеження господарства, ветеринарно-санітарна характеристика господарства, характеристика епізоотичної ситуації та організація і проведення діагностичного дослідження або щеплення, заходів профілактики і боротьби з інфекційним захворюванням).

3.10. Список використаної літератури.

 

В цьому розділі наводять тільки ті публікації, на які є посилання в тексті курсової роботи. Список складають за алфавітом, згідно вимог ВАК України (див. додаток 1). Спочатку пишуть прізвище та ініціали автора, назву статті, назву журналу або збірника, місце видання, видавництво, рік видання, номер журналу і сторінки, на яких викладена робота. Список використаної літератури має містити не менш 10 літературних джерел, опублікованих переважно за останні 10 років.

 




Дата добавления: 2015-04-12; просмотров: 60 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

<== 1 ==> | 2 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.014 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав