Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Регулювання водного режиму ґрунту.

Читайте также:
  1. N Журнал регистрации вводного инструктажа ведет и хранит после его окончания специалист по охране труда. Срок хранения журнала 25 лет.
  2. V2: Патофизиология углеводного обмена
  3. Акти застосування норм права у механізмі правового регулювання.
  4. Банківське право України: поняття , предмет регулювання, джерела і система
  5. Боротьба проти гетьманського режиму.
  6. Вопрос 88 понятие и состав земель водного фонда. Виды водных объектов. Право собственности на водные объекты.
  7. Вопрос 89. Охарактеризуйте основные преимущества и недостатки автомобильного, железнодорожного, водного и воздушного транспорта.
  8. Вопрос 90 особенности охраны земель водного фонда.
  9. Дайте визначення політичного режиму та вкажіть його сутність ознаки та критерії типології
  10. Дайте характеристику німецького окупаційного режиму на українських землях в роки Другої Світової війни та проаналізуйте його наслідки

Агроекологічні моделі родючості ґрунтів.

В наш час різко зросла гострота екологічних проблем, і в зв’язку з цим перед ґрунтознавством, як ланкою екосистеми, виникли нові проблеми, що розвинуло нові напрямки досліджень. Тому зараз основою розробки моделей (еталонів) родючості ґрунту є агроекологічний підхід, який враховує не тільки параметри клімату та ґрунтових умов, але і фізіологічні потреби рослин, які задовольняються через специфічну властивість ґрунту - його родючість.

Таку агроекологічну модель родючості ґрунту можна уявити наступним чином:

Для кожної розробленої агроекологічної моделі складається паспорт, який включає в себе сім розділів:

1. Загальні відомості

2. Агроекологічні та геоморфологічні умови території дії еталона

3. Параметри ґрунтових властивостей, які характеризують модель

4. Відхилення параметрів даного ґрунту від моделі

5. Особливості системи землеробства для досягнення параметрів моделі

6. Особливі умови для досягнення параметрів моделі

7. Порівняльна оцінка родючості ґрунту

 

Значення ґрунтової вологи для життя рослин та мікроорганізмів.

Вода - дуже важливий структурний елемент рослин. Надземна частина їх містить до 70 - 80 % води, а огірків, помідорів, кавунів – 95 – 96 %. Вода бере участь у синтезі органічних речовин, у процесі фотосинтезу і діяльності ферментів, підтримує тургор у клітинах, запобігає перегріванню рослин, розчиненню поживних речовин і переміщенню їх з ґрунту в рослину. Ґрунтова волога відіграє велику роль не тільки в забезпеченні процесів росту надземної частини і кореневої системи рослин. Вона може впливати на процеси росту коренів як зовнішній фактор, який посилює або зменшує механічний опір ґрунту.

Загальні витрати вологи на створення одиниці сухих речовин рослин називають коефіцієнтом транспірації.

Водний режим - це сукупність усіх процесів надходження вологи в ґрунт, витрачання та зміни її фізичного стану.

Виникнення того чи іншого водного режиму залежить від вмісту вологи і її надходження в ґрунт та витрачання.

Регулювання водного режиму ґрунту.

Розрізняють ґрунтову і атмосферну посухи.

Заходи боротьби з посухою об'єднують у такі групи: затримання снігу, талих і дощових вод; збільшення водопроникності ґрунту; зберігання ґрунтової вологи;штучне зрошення; штучне спричинення дощів.

Щоб запобігти здуванню снігу, сходу талих та дощових вод, застосовують різні заходи. Найбільш поширеним способом снігозатримання є влаштування снігових валів сніговими плугами. Залежно від товщини снігового покриву сніговий плуг утворює вали висотою 40 - 70 см. Вали роблять упоперек напряму панівних вітрів або навхрест на відстані 5 - 9 м один від одного. Цей спосіб можна застосувати на полях з товщиною снігового покриву не менше 15 см. Кращим способом снігозатримання є куліси з високостебельних рослин (кукурудзи, соняшнику, гірчиці), які висівають окремими рядками або стрічками. Широко застосовують снігозатримання способом залишення на поверхні поля післяжнивних решток при плоскорізному обробітку. Сніг затримується також за допомогою полезахисних лісосмуг продувної конструкції.

Зберіганню ґрунтової вологи сприяють передусім правильний обробіток ґрунту з урахуванням механізмів руху вологи при випаровуванні, а також фактори, що зменшують швидкість вітру і підвищують вологість повітря. Разом з агротехнічними заходами щодо зменшення втрат води через випаровування слід приділяти увагу і хімічним засобам впливу на ґрунт. Найефективнішим заходом бороть­би з посухою є зрощення, яке дає можливість вирощувати високі і сталі врожаї незалежно від випадання опадів.

Приділяється увага штучному впливу на хмари, який спричинює випадання опадів.

Склад і значення ґрунтового повітря.

Однією з основних складових частин ґрунту є ґрунтове повітря. За своїм складом воно близьке до атмосферного, бо за нормальних умов між ґрунтом і атмосферою відбувається постійний газообмін.

У ґрунтовому повітрі порівняно з атмосферним вміст окремих газів значно коливається. Як правило, воно містить менше кисню і більше вуглекислого газу. Пояснюється це тим, що коріння рослин та ґрунтові мікроорганізми виділяють вуглекислий газ і вбирають кисень. Орний шар повітря містить від 0,15 до 2 % вуглекислого газу і 18 - 20 % кисню.

Як уже зазначалося, кисень необхідний і для життєдіяльності аеробних бактерій, які мінералізують рослинні рештки в ґрунті до мінерального азоту (нітрифікатори), а також для бактерій, які засвоюють вільний азот (азотобактер, бульбочкові бактерії).

Вуглекислий газ - єдине джерело вуглецю для органічних сполук, що синтезуються рослиною.




Дата добавления: 2015-04-12; просмотров: 30 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | <== 2 ==> | 3 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав