Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Має кілька визначень. Знайдіть їх у словниках та енциклопедіях.

Читайте также:
  1. Виберіть правильні відповіді із запропонованих (одну або декілька).
  2. Вправа 7. Знайдіть помилки в оформленні характеристики. Зредагуйте і запишіть, дописавши відсутні відомості. Укажіть на характер помилок.
  3. Починаємо розфарбовувати штрихуванням, а через кілька уроків, коли рука звикне передавати штрихи, переходимо до тушування.

ЛЕКЦІЯ

 

 

Тема: Види та жанри мистецтва, їх особливості, засоби виразності.

 

  Викладач: Барковська О.О.

 

 

  Розглянуто і схвалено на засіданні предметної (циклової) комісії освітньої галузі «Мистецтво» Протокол №____від «___»_________2014р   Голова предметної (циклової) комісії ___________________ М.С. Кузнєцова  

 

м. Берислав,

2014 р.

Тема лекції: Види та жанри мистецтва, їх особливості, засоби виразності.

Знати: види образотворчого мистецтва, жанри.

Вміти: порівнювати узагальнювати, робити висновки, спираючись на розуміння світової культури; творчо застосовувати свої знання в професійній діяльності

Тип лекції: тематична.

Ключові поняття: живопис, графіка, скульптура, архітектура, декоративно-прикладне мистецтво.

Інтерактивні методи: гра "Продовж речення"

Здоров¢язберігаючі технології: фізкультхвилинка.

План

1. Вступ.

2. Види образотворчого мистецтва.

2.1. Графіка.

2.2. Живопис.

2.3. Скульптура.

2.5. Декоративно-прикладне мистецтво.

2.4. Архітектура.

3. Повідомлення д/з.

Основна література

1. Кардашов, В.М. Теорія і методика викладання образотворчого мистецтва [Текст]: Навч. псіб. Для студентів вищих навчальних закладів. В.М. – К.: Видавничій Дім «Слово», 2007.

2. Котляр, В. П. Основи образотворчого мистецтва і методика художнього виховання дітей [Текст]: навчальний посібник. / В. П. Котляр – К.: Кондор, 2006. – 200с..

3. Кузин, В.С. Изобразительное искусство и методика его преподавания в начальних классах [Текст]: Уч. пособие для пед.училищ. - М: Просвищение, 1984.

4. Методика навчання мистецтва у початковіх школі [Текст]: Посібник для вчителів /Л. М. Масол [та ін.]. – Х.: Веста: Видавництво Ранок, 2006. – 256с.

 

Додаткова література

 

  1. Навчальні програми для 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням українською мовою. ОБРАЗОТВОРЧЕ МИСТЕЦТВО. Програма для загальноосвітніх навчальних закладів для 1-4 класів http://mon.gov.ua/ua/activity/education/56/692/educational_programs/nnn1_4kl/

2. Образотворче мистецтво [Текст]: підручник для 3 кл. / Л.Н Любарська, М.І. Резніченко - К.: Форум, 2004.

3. Образотворче мистецтво [Текст]: підручник для 3 кл. / Л.Н Любарська, М.І. Резніченко - К.: Форум, 2004.

  1. Опалко, Н.М., Оптимізація вивчення термінів із образотворчого мистецтва у початковій школі // Мистецтво в школі. – 2012. - № 1. – с. 37.
  2. Кузьменко, Г. Анімалістичний жанр (образотворче мистецтво 6 кл.) // Мистецтво та освіта. – 2010. - № 2. – с.46

відеоматеріалів з предмету

 

Інтернет-ресурси:

http://www.oko.kiev.ua – архітектура і краєзнавство України;

http://www.spadshina.com.ua – українська спадщина;

http://prostir.museum/ – музейний простір України;

http://namu.kiev.ua/ – Національний художній музей України;

http://honchar.org.ua/pro-muzey/ – Український центр народної культури “Музей Івана Гончара”;

http://www.mundm.kiev.ua/–Національний музей українського народного декоративного мистецтва;

http://www.derev.org.ua/index.html – дерев'яні храми України;

http://hutsul.museum/ – Національний центр народного мистецтва Гуцульщини і Покуття;

http://www.artofukraine.com – сучасне мистецтво українських художників;

http://www.louvre.fr/llv/commun/home_flash.jsp – Лувр (Париж, Франція);

http://www.metmuseum.org – Метрополітен (Нью-Йорк, США);

http://www.hermitagemuseum.org/ – Ермітаж (Санкт-Петербург, Росія);

http://www.khm.at/ – Музей історії мистецтва (Відень);

http://smallbay.ru/default.html – Віртуальний музей живопису;

http://staratel.com/ – напрямки живопису;

http://www.abc-people.com/typework/paint/index.htm – мистецтво живопису, художники

http://artclassic.edu.ru/catalog.asp – колекція “Світова художня культура”;

http://www.artclass.lviv.ua – журнал “Артклас”, статті про мистецтво;

http://artdic.ru/index.htm – словник образотворчого мистецтва; художники;

http://www.brainart.ru/vocabulary/19/stil.php – словник по мистецтву і архітектурі.

 

 

1. Вступ

Невід’ємною частиною культури, одним із визначальних її проявів є образотворче мистецтво. Протягом тисячоліть мистецтво займало одне з пріоритетних місць за силою впливу на особистісний розвиток людини та її виховання. Високорозвинені цивілізації ставили і продовжують ставити мистецтво у центрі всієї освіти, розуміючи його унікальні можливості для розвитку духовності та інтелекту, універсальну доступність різних форм творчості для сприйняття і засвоєння з ранніх років дитинства.

Історія свідчить про те, що людина завжди була поряд з мистецтвом. В горах, в печерах різних країн світу збереглися давні наскальні зображення. Ці виразні малюнки тварин було створено ще в кам’яному віці! Потреба зображувати побачене, пережите виникла у людини дуже давно, задовго до виникнення писемності.

Види мистецтва являють собою реальні форми художньо-творчої діяльності. Вони розрізняються способом матеріального втілення художнього змісту. Різноманітність видів мистецтва надає можливість освоювати світ у всій його складності й багатстві.

Потреба пріоритетного відображення певного кола явиш життя, багатство чуттєвості людини, зрештою, специфічні особливості матеріалу, в якому творить художник, народжують різноманітність зображально-виражальних засобів, притаманних кожному з видів мистецтва.

У сучасній художній культурі поряд з тенденцією до синтезу, інтеграції різних мистецтв чітко простежується тенденція щодо збереження суверенності окремих видів.

Має місце також і процес виникнення нових мистецтв (художня фотографія, телевізійне мистецтво). Зв’язок між різними галузями художньої творчості зумовлює різноманітність класифікацій. Найбільш поширеною є класифікація на підгрунті просторово-часових відносин (просторові і статичні — зображальне мистецтво, архітектура; часові або динамічні — література, музика; просторово-часові — балет, театр, кіно).

Класифікація мистецтва може здійснюватись і за іншими ознаками: пряме або непряме зображення явиш дійсності (зображальні й виражальні; видовищні й невидовишні; прості й синтетичні), за способом сприймання тощо.

З XVIII ст. естетична думка прагне осягнути принципи, які зумовлюють видове членування художньо-творчої діяльності, розглядати мистецтво як систему видів, а не набір форм творчості, які випадково виникли і механічно співіснують. Ця проблема залишається відкритою.

Важливим для педагога є усвідомлення того, що мистецтво — це результат діалектичного взаємозв’язку між матеріальним і духовним, його продуктом є образ, який кожний вид мистецтва створює по-своєму оригінально й неповторно.

Занотуйте до свого словничка професійних термінів слово «мистецтво». Воно

має кілька визначень. Знайдіть їх у словниках та енциклопедіях.

2. Зображальність і вражальність у мистецтві

Зображальність є властивістю художнього відображення, яка виявляє себе у схожості відображення з тим, що відображається, і дає змогу говорити про адекватність, правдивість відображення. Тому зображальність пов’язують із технікою виконання.

На підґрунті зображальності виникає ідейно-емоційне, виразно-смислове значення художнього образу, яке в мистецтві не може бути втілене і реалізоване без участі зображення. При цьому зображення не ототожнюється з копіюванням реальності.

Вражальність у мистецтві є властивістю художнього відображення в Б образній, візуальній, яскравій формі розкривати суть явищ та характерів, які зображені; передавати ставлення художника до матеріалу творчості, В його переживання, почуття, оцінки. Глибина художньої виразності зумовлена здатністю автора зробити доступними для чуттєвого сприймання найхарактерніші ознаки явища, яке відображається, і пов’язати їх з реальними естетичними потребами, власним світосприйняттям.

Вражальність можна розуміти як вияв активності художника, його зацікавленого ставлення до життя, оригінальної насиченості образів мистецтва. Підґрунтям художньої виразності є зображення, конкретно-чуттєве відтворення предметів і явищ.

Вражальність виявляє себе по-різному відповідно до видів та жанрів мистецтва. У музиці, хореографії, архітектурі й декоративному мистецтві вона є найважливішим елементом художньо-образного відображення.

Зображальність і вражальність співвідносяться як поняття, що характеризують особливості відображення дійсності в мистецтві, специфіку художнього образу. Одного немає без іншого. Тому традиційний поділ мистецтв на «зображальні» та «виражальні» є, мабуть, недоцільним.




Дата добавления: 2015-04-12; просмотров: 25 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | <== 7 ==> | 8 | 9 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав