Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Складіть найбільш повну характеристику (модель) поняття.

Читайте также:
  1. Визначте передумови об’єднання Галичини і Волині в єдину державу, дайте характеристику етапам її розвитку (1199-1340 рр.).
  2. Вкажіть які є ступені відмороження, переохолодження, опіків, надайе їх характеристику.
  3. Вправа 1. Випишіть речення з підрядними порівняльними і складіть до них схеми. Поясніть відмінність від порівняльних зворотів.
  4. Выписать рецепт и ППК. Дать характеристику лекарственной формы, указать основные технологические операции
  5. Дайте загальну характеристику Німецького Цивільного уложення 1896 р.
  6. Дайте загальну характеристику Соборного уложення 1649 р. як зведення феодального права Росії.
  7. Дайте загальну характеристику «Законів Ману».
  8. Дайте общую характеристику административных правонарушений в области дорожного движения. Какова роль органов внутренних дел в борьбе с данными правонарушениями.
  9. Дайте общую характеристику административных правонарушений, посягающих на собственность. Какова роль органов внутренних дел в борьбе с данными правонарушениями.
  10. Дайте общую характеристику переговорам как основному способу урегулирования конфликтов, раскройте их функцию.

Образ художника — естетичне поняття, яке визначає цілісне уявлення Виро творця мистецьких цінностей, його роль та функції в суспільстві. Художниками найчастіше називають професіоналів, спеціалістів в одному чи кількох видах мистецтва. Оскільки здібність до художньої творчості є Загальнолюдською потенцією, то кожен індивід тією чи тією мірою є художником, здатним створювати і сприймати прекрасне. У повному ж своєму обсязі поняття «художник» містить три основні моменти: творчу обдарованість у мистецтві (художній талант); професійну освіту і виучку (майстерність); сукупність політичних, філософських поглядів (світогляд художника). Художник може визнаватися винятковою особистістю, яка діє поза часом і соціальним середовищем. Здатність бути художником можна розвинути в собі.

3. Види образотворчого мистецтва

Образотворче мистецтво – мистецтво відображення сущого у вигляді різних образів, зокрема таких як художні образи на площині (графіка, малярство тощо) та в просторі (скульптура, архітектура).

Образотворче мистецтво здатне проникати у внутрішню суть явищ, які сприймаються у зримому вигляді, розкривати їхній взаємозв’язок, оцінювати смисл і значення, тобто відтворювати не лише чуттєвий вигляд реальності, а й її духовну сутність, внутрішній світ людини, духовне освоєння нею природи, втілення соціальних, політичних, філософських, етичних ідей. З опертям на різні художні методи (класицизм, романтизм, реалізм, модернізм і таке інше) образотворче мистецтво звертається як до життєподібної художньої форми, так і до художньої умовності, використовує для відображення реальності й досягнення більшої глибини суспільного впливу символи, метафори, асоціації, які в окремих видах та жанрах (орнамент, плакат) виступають неодмінною властивістю художнього образу.

3.1. Графіка

Графіка (від грецьк. "graphic" — пишу, креслю, малюю) як термін спочатку застосовувався лише щодо письма та каліграфії. Нового значення він набув наприкінці XIX і початку XX століття у зв'язку з бурхливим розвитком промислової поліграфії та розповсюдження каліграфічне чіткого, контрастного лінійного малюнка, зручного для фотомеханічного його відтворення в книзі чи журналі. У той час графіка визначила як мистецтво, в основу якого покладені лінія, контраст чорного та білого. Таке розуміння графіки згодом було поширене. У сучасному розумінні графіка означає вид мистецтва, в основу якого покладений малюнок, але який вирішує свої зображувальні завдання і використовує з цією метою особисті засоби та виразні можливості, їй можуть бути притаманні старанна обсяжно-просторова побудова зацікавленість оповіданням, ґрунтовне вивчення натури, виявлення структури та фактури предмета та. Але художник-графік може обмежитися і побіжним враженням, умовним позначенням предмета або начебто натякнути на нього, звертаючись до уявлення глядача.

Незавершеність та лаконізм зображення при цьому служать одним із головних засобів художньої виразності.

Обсяжність образу в графіці часто досягається економією і концентрацією художніх засобів, образно-виразними метафорами. Тому в ній поряд із завершеними композиціями самостійну художню цінність можуть мати натурні начерки, ескізи творів живопису, скульптури, архітектури.

Крім контурної лінії, у техніці графіки використовуються штрих, крапка, світлотіньова або кольорова пляма й поверхня паперу — основного (крім шовку або пергаменту) матеріалу цього виду мистецтва.

Залежно від призначення і змісту, графіку підрозділяють на станкову, книжкову та журнально-газетну, плакатну, художньо-виробничу або прикладну.

Різноманітність графічних технік збагачує можливості дитини для самовираження, забезпечує збільшення ступеня свободи в образотворчій діяльності.

Заняття графікою розвивають просторову уяву і неординарне мислення, виховують в людині здібність шукати, думати, фантазувати, виробляти самостійні рішення.

 

Інтерактивний метод: гра "Продовж речення"

1. Дати визначення поняттю «графіка».

2. Засоби та виразні можливості графіки.

3. Види графіки.

2.2. Живопис

Живопис є одним із основних видів образотворчого мистецтва, в якому завдання пізнання, тлумачення і образного відображення навколишньої дійсності вирішуються за допомогою фарб, які наносяться на будь-яку тверду поверхню. У художніх творах живопису використовуються: колір у тісному зв'язку з малюнком, світлотінь, виразність мазків, фактура й композиція, за допомогою яких художник відтворює на площині колористичне багатство світу, обсяжність предметів, їх якісну, матеріальну своєрідність, просторову глибину і світло – повітряне середовище. Живопис може передавати стан нерухомості й відчуття стрімкого руху. У ньому можливі розгорнуте оповідання і складний сюжет, що дає можливість не тільки наочно втілювати видимі явища реального світу, відображати різноманітне життя людей, але й розкривати суть історичних процесів.

За вирішенням завдань живопис розподіляється на монументаль­ний, станковий і декоративний.

Залежно від узагальнення змісту (особливого характеру життєвих зв’язків і відносин), спрямованості, відбору життєвих явищ та їх художнього втілення, ідейно-естетичної оцінки в станковому живописі відрізняють такі жанри (від франц. "genre"—рід, вид): історичний, батальний, портрет, побутовий, пейзаж, натюрморт, анімалістичний.

Інтерактивний метод: гра "Продовж речення" (Викладач кидає мячик студентам, називаючи питання. Студенти дають відповідь на питання, кидаючи у відповідь мяч учителю).

1. Дати визначення поняттю «живопис».

2. За вирішенням завдань живопис розподіляється на…

3. Назвіть жанри живопису.

Здоров¢язберігаючі технології: фізкультхвилинка.

Кіт збирався до роботи Та завадили турботи:   Треба висушить хвоста, Накрутити вуса, Почесати живота. І помити писок. Цілий день такі турботи, Що не встигнеш до роботи!   Потягуються. Розводять руки в сторони. Показують «хвіст».   Гладять живіт.   Лічать пальцем. Розводять руками, крутять головою.    

 

2.3. Скульптура

Скульптура від. лат. "skulpo"— висікаю, вирізаю вид образотворчого
мистецтва, який відображає, тлумачить і оцінює дійсність засобами обсяжних пластичних образів та просторових форм.

У порівнянні з живописом та графікою скульптура охоплює менше коло об’єктів, але може розробляти його з більшою глибиною. Історично скульптура розробляє і втілює образ людини, рідше тварин, птахів та ще рідше природу і речі.

Художньо-естетична виразність її досягається за допомогою побудови трьохмірного пластичного образу (його гармонійного співвідношення з простором), в якому реальність розкривається за допомогою обсяжних форм та мас, пропорційного співвідношення, ліній, пози, жесту, міміки. Безумовно емоційний вплив на сприймання образу справляє використаний скульптором природний колір матеріалу: спокійний білий колір мармуру; насичений, декоративний червоний тон теракоти; тем­ний, сповнений гідності та сили бронзовий силует; стриманий, суворий тон граніту та інше. Крім того, працюючи над образом, скульптор обов’язково враховує ті ефекти, які створює на поверхні форм прямовисто падаюче або ковзке світло.

Інтерактивний метод: гра "Продовж речення"

1. Дати визначення поняттю «скульптура».

2. Теми для зображення в графіці.

2.4. Народне та декоративно-прикладне мистщті

Народним називають образотворче мистецтво, яке створене трудовим народом і відтворює їх смаки та інтереси. Воно має яскраво виражений характер і охоплює всі сторони матеріальної культури, починаючи від архітектури — до ювелірних робіт.

Створюючи предметне середовище і надаючи естетичного виразу трудовим процесам, побутовому устрою, календарним і сімейним с рядам, народна творчість з давніх-давен була невід'ємною частим життя людей.

Декоративно-прикладне мистецтво (від лат. "dekorate" — прикрашати) — розділ декоративного мистецтва, який охоплює ряд галузей творчості, котрі присвячені створенню художніх виробів, призначених не тільки для задоволення безпосередніх, утилітарних потреб, але й для прикраси житла, архітектурних споруд, парк скверів та інше. До декоративно-прикладні мистецтва належать художньо виконані меблі, і посуд, одяг, килими, мережі, ювелірні вироби, іграшки та інші предмети. При цьому слід відрізняти предмети декоративно-прикладного мистецтва, що мають безпосереднє утилітарне призначення (меблі, утвар, одяг) і твори переважно декоративного характеру (розписи, декоративні тканини, тощо).

Інтерактивний метод: гра "Продовж речення"

1. Дати визначення поняттю «Декоративно-прикладне мистецтво».

2. Які вироби належать до декоративно-прикладні мистецтва.

2.5. Архітектура

Архітектура (від лат. "аrhіtеktura" від грецьк. " аrhіtеktor "— зодчий, будівник), зодчество — мистецтво проектувати та будувати споруди, як необхідні для життя і діяльності людини.

За визначенням давньоримського зодчого Вітрувія, автора грак тату «Десять книжок про архітектуру», споруда повинна відповідати трьом вимогам: доцільності, міцності й красі. Визначені ще в першому; століття нової ери вимоги актуальні й у наш час. Тобто у творах архітектури рішення практичних, утилітарних завдань безпосередньо по в'язане з художньою творчістю — створення архітектурного образу який виражає певний ідейно-художній зміст.

Протягом свого історичного розвитку архітектура створила різноманітні типи споруд, у яких відтворені особливості природно-кліматичних умов, побуту, традицій, національної культури, рівня техніки і т. д. різних епох і народів. До основних типів архітектурних споруд належать: житлові будинки; адміністративні та громадські будівлі (театри, музеї, навчальні заклади, стадіони), інженерно-технічні споруди, в яких досягнутий художній задум будівничих конструкцій (мости, телевізійні башти, греблі тощо).

Вирішуючи соціально-побутові, будівельно-технічні та ідейно-художні завдання, архітектура застосовує різноманітні композиції та образні засоби. Найважливіші з них—це загальна композиція окремої будівлі або ансамблю, поєднання її з навколишнім міським або природничим се­редовищем, гармонійне сполучення розмірів окремих частин будівлі між собою і в і цілому, співвідношення споруди та її окремих частин до людини масштабність, різні засоби розчленування стінних площин та інше; пластичне опорядження частин і деталей будинку, використання матеріалів оздоблення, які мають ту чи іншу фактуру, пластичні якості та інше; використання кольору та різноманітних декоративних елементів, поєднання архітектурних форм скульптурою, живописом і творами декоративно-прикладного мистецтва.

Всі споруди, які побудовані в один і той же історичний період, не зважаючи на наявність існуючих між ними відмін, мають загальні художні особливості. Виконані за допомогою одних і тих же художніх засобів, вони утворюють відносно стійку спільність архітектури певної епохи, її стиль.

Інтерактивний метод: гра "Продовж речення"

1. Дати визначення поняттю «Архітектура».

2. Назвіть типи архітектурних споруд.

 

3. Повідомлення д/з. Постійно збирати репродукції різних видів і жанрів ОМ. Створити презентацію на тему: Види ОМ.

 




Дата добавления: 2015-04-12; просмотров: 28 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | <== 9 ==> |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав