Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Вишивка

 

У невичерпній скарбниці духовної культури нашого народу є особлива, винятково важлива частина — вишивка. З нею зв'язана вся багатовікова історія українського народу, його творчі пошуки, радість та горе, його перемоги та поразки, надії на майбутнє.

Вишивка — це духовний символ українського народу, рідного краю, батьківського будинку, тепла материнських рук.

Святковий народний костюм здавна ніс відбиток творчої індивідуальності майстрині, відзначався яскравою барвистістю. Вишивка — складова частина народного костюма. Нині вона застосовується і в одязі сучасного краю, надаючи йому своєрідності й неповторності.

На підприємствах Укрхудожпрому, що спеціалізуються на вишивці, ведеться постійна й кропітка робота по збиранню зразків старовинної вишивки, по вивченню і творчому переосмисленню здобутків минулого. Це тим цікавіше, що українська вишивка неоднорідна.

Розмаїття життя, думки і почуття, краса навколишньої природи — усе знаходило своє образне втілення у вишивках. Тонке поетичне сприйняття світу знайшло відбиття навіть у назвах орнаментальних мотивів та елементів: «барвінок», «хмелик», «дубок», «гарбузове листя», «зозулька» тощо.

Художня виразність і різноманітність вишивки залежать не тільки від створення досконалої орнаментальної композиції, тонкого відчуття кольорів, вмілого їх поєднання, а й значною мірою від правильного вибору техніки виконання. Ось чому у вишивці є та відшліфована сторіччями єдність орнаменту та засобів його творення. На Україні кожна місцевість має свої улюблені техніки вишивання, їх традиційне кольорове рішення. Існує понад 1000 технік — основних і допоміжних. Це рахункові й ажурні, різноманітні шви вільного малюнка.

Найбільша увага в народному костюмі приділяється оздобленню чоловічих та жіночих сорочок. У чоловічих сорочках — оздобленню комірця і застібки на грудях («манішки»), в жіночому костюмі — вишивці рукава.

Орнаментальні мотиви сучасних українських вишивок ідуть своїми коренями в далеке минуле, відображають місцеву флору та фауну, а також дають простір фантазії вишивальниці. У старовину основні орнаментальні мотиви були зв'язані із символами різних давніх культур. Вишивка в одязі давньоруських людей, крім декоративної, несла заклинальну та символічну функцію. Вишитий візерунок мав магічну силу. Він розташовувався навколо шиї, на передпліччях рукавів, на грудях й подолі.

Поруч з різними амулетами й оберегами, що виготовлялися з дерева, глини, каменю та тканини, оберігали життя людини й вишивки.

Символи українських вишивок — не випадковість. У них втілена народна філософія, світосприймання, розуміння важливих проблем, зв'язаних із усім довгим життєвим шляхом, діяльністю людини від її народження й до смерті.

Розглянемо характерні риси технік вишивання в різних регіонах України.

Вишивки Полісся прості й чіткі по композиції. Лінія геометричного мотиву у вигляді ромбів повторюється кілька разів. Вишивка виповнюється червоною ниткою на білому-сірому фоні, графічно чітка.

У північних районах Волині поширена одноколірна вишивка, що виконана швом на зразок ткацтва, що виглядає дуже вишукано. У південних районах Волинської області переважають рослинні мотиви — квіти, ягоди, листочки. Чорний колір з'єднується із своєрідними комбінаціями червоного, чим досягається колористичний ефект.

Для Чернігівщини характерні білі вишивки. Щоб підсилити загальну виразність, використовують шви декількох типів.

На Київщині переважають рослинно-геометричні орнаменти зі стилізованими гронами винограду, що виконуються червоними та чорними нитками.

У південних регіонах України сорочки прикрашають вишивкою, що з'єднує орнаментальні мотиви різних місцевостей. Це ґрунтується на тому, що тут живуть представники багатьох національностей та народностей.

В орнаментах подільських сорочок переважає один колір — чорний. Найбільш розповсюдженими є одноколірні (червоні, чорні) вишивки на сорочках, значно рідше — двох- та триколірні.

У минулому в Карпатах та в Прикарпатті майже кожне село відрізнялося від іншого своєрідністю вишивки, багатством композиції та неповторністю кольорів. Ця традиція збереглася й дотепер. У народних вишивках Львівської області використовують різноманітні візерунки, деякі з них поширені по всій області та пов'язані з місцевими особливостями й народними традиціями.

Для гуцульських вишивок характерна розмаїтість геометричних та рослинних візерунків, строкатість композицій, багатство колірних з'єднань, в основному червоного з жовтим та зеленим.

Зараз в Україні працює багато художньо-продуктивних майстерень. Найбільш відомими є майстерні в Києві, Львові, Вінниці, Чернігові, Полтаві, Черкасах та інших містах.




Дата добавления: 2015-04-12; просмотров: 26 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | <== 5 ==> | 6 | 7 |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав