Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Ситуація 1.

Читайте также:
  1. Заходи по забезпеченню безпеки у надзвичайних ситуаціях
  2. Освіта й наука в сучасної Україні. Мовна ситуація.
  3. Ситуація 1.
  4. Ситуація 4.
  5. Ситуація для аналізу
  6. Соціальна ситуація розвитку дитини раннього віку

20 липня 2012 року о 22 год. 15 хв. в період збирання врожаю в Пустомитівський РВ МВС України у Львівській області інспектор Назаренко B.I. повідомив по рації, що на 30 кілометрі траси Пустомити – Самбір у лісопосадці ним виявлено автомашину “КАМАЗ” № ВС 4654 НА, завантажену зерном пшениці. Водій на місці відсутній. Черговий райвідділу розпорядився з’ясувати обставини знаходження там автомобіля і доповісти йому.

1. Оцініть дії чергового РВВС.

2. Визначте систему заходів реагування у даному випадку.

Ситуація 2.

До 3 години ранку 21 листопада 2012 року інспектор ДАІ Назаренко не зателефонував і до райвідділу не прибув. Зв’язатися з ним по рації не вдалося. Тоді черговий до місця виявлення автомобіля надіслав ПМГ у складі старшини Свирила і сержанта Квашко.

О 5 год. 30 хв. наряд, який прибув на місце, доповів, що автомашини не знайдено; де знаходиться Назаренко – невідомо. Припускаючи, що інспектор ДАІ з’ясував обставини виявлення ним автомобіля із зерном, черговий відпустив наряд і припинив щодо цього випадку всі дії.

1. Дайте оцінку діям чергового.

2. Щоб ви зробили на його місці?

Ситуація 3.

Вранці о 8 год. 30 хв. цьому ж черговому райвідділу міліції зателефонувала дружина Назаренка і повідомила, що її чоловік не повернувся з роботи додому. О 9 год. з райлікарні повідомили, що до них у тяжкому стані доставлено інспектора ДАІ Назаренка, який не приходячи у свідомість, помер. Розтин трупа показав, що смерть наступила від чотирьох проникаючих поранень в ділянці живота і спини. Два з них нанесені колючим, а два – ріжучим знаряддям.

1. Оцініть ситуацію, яка склалася

2. Визначіть організаційні заходи, слідчі (розшукові) та/або негласні слідчі (розшукові) дії на цьому етапі.

 

Заняття 2. (2 год.)

План

І. Опитування студентів:

1. Особливості розслідування зникнення людини за наявності достатніх підстав вважати, що це результат вбивства і приховування трупа;

2. Особливості розслідування вбивств, за яких обстановка, в якій виявлено труп, дає підстави для припущення про можливе інсценування вбивства під самогубство, нещасний випадок, природну смерть;

3. Особливості розслідування вбивств за ситуацій, коли виявлено невпізнаний труп або частини розчленованого трупа;

4. Особливості розслідування вбивств на замовлення;

5. Особливості розслідування вбивств, вчинених із застосуванням вогнепальної зброї;

6. Особливості розслідування вбивств, вчинених із використанням вибухових пристроїв;

7. Особливості розслідування вбивств, вчинених організованими групами чи злочинними організаціями;

8. Особливості розслідування вбивств, вчинених на побутовому ґрунті;

9. Особливості розслідування вбивств, вчинених неповнолітніми;

10. Особливості розслідування вбивств матір’ю своєї новонародженої дитини під час пологів або відразу після них.

 

II. Питання для самоконтролю:

1. Які завдання та першочергові слідчі (розшукові) чи негласні слідчі (розшукові) дії характерні для початкового етапу розслідування зникнення людини за наявності достатніх підстав вважати, що це наслідок вбивства і заховування трупа?

2. Які типові версії конструюються за ситуації, коли наявна інформація про зникнення людини і є підстави вважати, що це результат вбивства і заховування трупа? Вкажіть алгоритм дій слідчого з їх перевірки?

3. Що є підставою для конструювання версії саме про вбивство потерпілого за описаної ситуації?

4. Які типові версії конструюються за ситуації, коли обстановка, в якій виявлено труп, дає підстави для припущення про можливе інсценування вбивства під самогубство, нещасний випадок, природну смерть? Назвіть алгоритм та правила їх перевірки?

5. Які негативні обставини можуть вказувати на інсценування вбивства під самогубство, нещасний випадок, природну смерть?

6. Які основні види умисного розчленування можна виокремити залежно від мети?

7. Які ознаки можуть вказувати на вчинення вбивства на замовлення?

8. Сформулюйте поняття вбивства на замовлення?

9. Історичний екскурс вбивства на замовлення?

10. Назвіть особливості узагальнених знань про особу вбивці на замовлення?

11. Хто такі кілери? Охарактеризуйте криміналістичні типи кілерів?

12. Назвіть особливості способу вбивства на замовлення як елемента криміналістичної характеристики?

13. Які групи жертв вбивств на замовлення можна виокремити?

14. Охарактеризуйте час, місце та інші елементи обстановки вчинення вбивства на замовлення?

15. Назвіть загальні і окремі версії, характерні для початкового етапу розслідування вбивств, вчинених із застосуванням вогнепальної зброї?

16. Який комплекс (алгоритм, програма) слідчих (розшукових) дій (гласних чи негласних) найхарактерніший для початкового етапу розслідування вбивств, вчинених із застосуванням вогнепальної зброї?

17. Особливості та правила огляду місця події та вогнепальної зброї у цій категорії кримінальних проваджень?

18. Які криміналістичні правила визначення напрямку пострілу та місцезнаходження особи, що здійснила постріл?

19. Типові слідчі ситуації початкового етапу розслідування вбивств, вчинених із використанням вибухових пристроїв, відповідні їм завдання та алгоритм їх вирішення?

20. Тактичні особливості і послідовність огляду місця вибуху?

21. Які технічні засоби використовуються слідчим (спеціалістом) під час огляду місця вибуху?

22. Яку процесуальну дію рекомендується виконати до початку огляду місця вибуху? Які обставини необхідно з’ясувати під час її проведення?

23. Особливості фіксації огляду місця вибуху?

24. Алгоритм дій слідчого за виявлення предмету, що може виявитись вибуховим пристроєм?

25. Криміналістичні рекомендації щодо пошуку вибухового пристрою після отримання інформації про замінування конкретного об’єкту?

26. Які демаскуючі ознаки можуть вказувати на наявність в конкретному місці вибухового пристрою?

27. Особливості тактики обшуку під час розслідування вбивств, вчинених із використанням вибухових пристроїв?

28. Чи може провадитись під час розслідування вбивств, вчинених з використанням вибухових пристроїв і для з’ясування яких обставин слідчий експеримент?

29. Особливості допиту в цій категорії кримінальних проваджень?

30. Які елементи криміналістичної характеристики вбивств, вчинених організованими групами чи злочинними організаціями, є найхарактернішими для цієї категорії вбивств і вирізняють їх від таких же елементів в інших різновидах цього злочину? Охарактеризуйте їх;

31. Які ознаки можуть вказувати на вчинення вбивства організованою групою чи злочинною організацією?

32. Які типові слідчі ситуації та версії найхарактерніші для початкового етапу розслідування вбивств, вчинених організованими групами чи злочинними організаціями?

33. Особливості виконання окремих слідчих (розшукових) дій під час розслідування вбивств, вчинених організованими групами чи злочинними організаціями (допиту, обшуку, пред’явлення для впізнання, проведення судових експертиз та ін.)?

34. Чи має особливості розслідування вбивств, вчинених в стані сильного душевного хвилювання? Якщо так, то в чому вони полягають?

35. Чи має особливості розслідування умисних вбивств при перевищенні меж необхідної оборони або у разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця? Якщо так, то які?

36. Особливості слідової картини вбивства матір’ю своєї новонародженої дитини під час пологів або відразу після них?

ІІІ. Завдання:

1.

12 січня 2013 року о 15 год. 00 хв. у Міжгірське РУВС МВС в Івано-Франківській області звернулась громадянка Євтушик із заявою про зникнення її доньки Слайківської Тетяни Йосипівни, 1958 р. народження, що мешкає із своєю сім’єю за адресою: вул. Масарика, 242 і працює контролером на місцевій трикотажній фабриці.

Із пояснень Євтушик випливає, що 11 січня 2013 року вранці вона повернулася із гірськолижного курорту «Плай». Після обіду пішла додому до доньки Тетяни. Її внучки Людмила (13 років) і Наталя (6,5 років) сказали, що мами немає вдома ще звечора 8 січня 2013 року. Зять, Слайківський Євген (38 років), сказав, що Тетяна покинула сім’ю і виїхала із своїм коханцем у невідомому напрямку. Такому поясненню заявниця не повірила і звернулася у міліцію.

Прикмети зниклої: зріст 165 см, худорлявої статури, волосся русе, на верхній щелепі має 2 зуби із жовтого металу.

Слайківський Євген повідомив, що 9 січня 2013 року о 9 год. 30 хв. він повернувся додому із добового чергування у райвійськкоматі, де працює. Дружини Тетяни вдома не було, на столі знайшов записку: «Женя, набридло мучити тебе і себе підозрами. Йду від вас. Зустріла іншого. Не шукайте». Записку зі злості розірвав на роботі на наступний день, але показував її своїй матері Слайківській О.Д., що мешкає на вул. Русько-Полянська, 22 кв. 2. Зазначив, що останнім часом дружина безпідставно на ґрунті ревнощів влаштовувала скандали.

Донька зниклої – Людмила повідомила, що 8 січня 2013 року вона пішла спати о 21 годині, її сестра Наталя вже спала, а мама поралася ще на городі. Вранці 9 січня 2013 року тато сказав, що мама їх покинула. Про записку від неї нічого не казав і не показував її. З тиждень тому вона (Людмила) чула, як батьки сварились вночі.

1) Чи є у наведеній інформації підстава для початку досудового розслідування?

2) Які дії перевірочного спрямування і протягом якого строку може виконати слідчий після отримання заяви (повідомлення) за описаної ситуації?

3) Які слідчі (розшукові), негласні слідчі (розшукові) дії потрібно виконати на початковому етапі розслідування зникнення людини після внесення відповідних відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань?

 

Було проведено огляд житла та іншого володіння зниклої. У ході огляду було вилучено: 7 волосин довжиною від 7 до 25 см із масажної щітки зниклої; медичну книжку, де вказано її групу крові – перша; її сліди пальців рук, придатних для ідентифікації (із швейної машинки). Окрім цього встановлено відсутність таких речей і документів: паспорта на ім’я Слайківської Т.Й., кофти коричневого кольору (розмір 48), туфель синього кольору на суцільній підошві італійського виробництва, джинсової спідниці, золотого перстеня з монограмою "ТТ" (розмір 18). Отримано зразки слідів пальців рук у доньок та чоловіка зниклої, а також зразки їх волосся.

Із пояснень Ратушняка стало відомо, що сім’ю Слайківських він добре знає, вони сусіди і дружили сім’ями. З його слів, Тетяна – винятково порядна жінка, сім’ю покинути не могла. Вважає, що Євген причетний до її зникнення. Він (Ратушняк) намагався говорити з ним на тему зникнення дружини, але той ухилявся від розмови. У Євгена є коханка, проживає у с. Хусті, з якою намагався одружитись і покинути дружину, котра старша за нього віком. Як звуть і де проживає ця знайома Євгена Ратушняк не знає. Відомо, що вона медик. Якось Тетяна дізналася про це, була сварка.

1) Проаналізуйте наявну інформацію. Чи є протиріччя?

2) Сформулюйте перелік додаткових запитань для вже допитаних осіб у справі.

3) Сконструюйте версії, складіть письмовий план наступного (подальшого) етапу розслідування за поданою фабулою.

4) Змоделюйте слідчі ситуації наступного етапу розслідування, що можуть виникнути у цій справі, у відповідності з якими опишіть алгоритм дій слідчого на подальшому та завершальному етапах розслідування.

 

2.

1 березня 2013 року на сміттєзвалищі селища Черляни Львівської області виявлено труп новонародженої дівчинки. Труп був загорнутий у невеличке простирадло і обв’язаний паском від жіночого плаття чи халата. Все це було загорнуто у газети "Поступ" і "Високий замок" відповідно від 12 лютого і 9 лютого поточного року, покрито плямами, подібними на кров. Пуповина дитини виявилась перев’язаною.

1) Змоделюйте і оформіть протоколом огляд місця події та газет з урахуванням того, що на верхній частині обох газет була ледь помітна цифра "1".

2) Складіть план початкового етапу розслідування цього злочину з урахуванням наявної інформації.

3) Складіть постанову про залучення і проведення судово-медичної експертизи виявленого трупа і вилучених речей.

 

Листоноша Попова, яка обслуговує згаданий населений пункт, впізнала свою позначку за місцем її розташування на газеті, кольором пасти кулькової ручки, характером напису. Вона пояснила, що під час розноски газет за вулицями селища на них не писала, а вказувала лише нумерацію будинків. На вимогу слідчого листоноша передала йому кулькову ручку, якою вона робила позначки на газетах.

1) Яку експертизу доречно призначити (залучити експерта, доручити проведення експертизи) за додатково з’ясованої інформації? Складіть відповідну постанову.

2) Які дії потрібно виконати слідчому для фіксації показань листоноші, а також для їх перевірки?

 

У результаті проведення слідчих (розшукових) та негласних слідчих (розшукових) дій сконструйовано версію про вчинення дітовбивства місцевою мешканкою Шевніною. Для перевірки цієї версії, крім іншого було заплановано негайний обшук у будинку Шевніної (селище Черляни, вул. Стрільців, буд. 1).

1) Складіть відповідне клопотання до слідчого судді про проведення обшуку у Шевніної. Які завдання стоять перед цією слідчою дією?

2) Складіть план проведення слідчих (розшукових), негласних слідчих (розшукових) дій наступного (подальшого) етапу розслідування.

 

Методичні вказівки:

Швидке, повне та неупереджене розслідування вбивств, всебічне дослідження причин і умов, які сприяли їх вчиненню – головне завдання відповідних правоохоронних органів. Практика свідчить, що навмисні вбивства часто ретельно готуються (особливо, вбивства на замовлення), обирається спосіб вбивства, спосіб приховування, знищення його слідів або іншого виду протидії розслідуванню тощо.

З’ясування значення в криміналістичній характеристиці вбивств питання про очевидне або таємне його вчинення дає змогу відразу після внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань (початку досудового розслідування) обрати правильний напрям розслідування, звузити коло осіб, які можуть мати певну дотичність (причетність чи обізнаність) до вчинення цього злочину.

Студентам треба мати на увазі, що методика розслідування цього злочину залежить насамперед від слідчої ситуації: наявності або відсутності трупа, виявлення трупа невідомої чи впізнаної особи, частин розчленованого трупа; вчинення вбивства в умовах очевидності або неочевидності; вбивство інсценоване під самогубство, нещасний випадок, природну смерть тощо. Студенти залежно від ситуації, яка склалася, повинні визначити перелік слідчих (розшукових) чи негласних слідчих (розшукових) дій та інших організаційних заходів і вказати на особливості їх проведення з урахуванням конкретного виду вбивства.

Під час вивчення питання про судові експертизи, які можуть мати місце під час розслідування цього злочину, доцільно звернути увагу на те, що крім обов’язкової судово-медичної експертизи можуть проводитись майже всі види криміналістичних експертиз, а також бухгалтерські, технічні, технологічні, хімічні, біологічні, ґрунтознавчі, психологічні, психіатричні та ін.

 

Література до теми:

1. Аленин Ю.П., Тищенко А.В. Особенности расследования тяжких преступлений против личности: учебн. пособие. – Одеса, 1996.

2. Бахин В.П. Особенности расследования заказных убийств. Лекция. – Симферополь, 1999.

3. Беляков В.А. Методика расследования преступлений, совершаемых с применением взрывных устройств: Учебн. пособие. – Екатеринбург, 1998.

4. Борисенко І.В. Методика розслідування вбивств з розчленуванням трупа: дис... канд. юрид. наук: 12.00.09. Національна юридична академія України ім. Ярослава Мудрого. - Х., 2004. – 221с.

5. Бородулин А. И. Убийство по найму: Криминалистическая характеристика. Методика расследования. – М., 1997.

6. Бояров В.І. Особливості розслідування вбивств, вчинених в умовах протистояння організованих злочинних угруповань: дис. … канд. юрид. наук: 12.00.09 / Київський національний університет ім. Т.Шевченка. – К., 2000. – 210 с.

7. Бурданова B.C. и др. Особенности расследования убийств, совершенных по найму. – СПб., 1997.

8. Деякі питання розслідування умисних вбивств на сучасному етапі: методичні рекомендації. – Київ: Генеральна прокуратура України, 2001. – 45 с.

9. Дубягин Ю.П. Руководство по розыску и расследованию неочевидных убийств /Криминал., судебн. - мед., антропол., уголовно -процес., и организац. аспекты. – М., 1997.

10.Здоровко С.Ф. Розслідування вбивств, що вчиняються організованими злочинними групами (типові тактичні операції). – Х.: Гриф, 2004. – 176 с.

11.Карагодин В.Н. и др. Расследование убийств. – Екатеринбург, 1993.

12.Комаринська Ю. Б. Методика розслідування навмисних вбивств, замаскованих під нещасний випадок або самогубство на залізничному транспорті: дис. …канд. юрид. наук: 12.00.09 /Київський національний університет внутрішніх справ. – К., 2010. – 220 с.

13.Коновалова В.Е.Убийство: искусство расследования: монография. – Х.: Факт, 2001. – 311 с.

14.Костенко М. В. Криміналістична характеристика вбивств на замовлення: дис. … канд. юрид. наук: 12.00.09 / Національна юридична академія ім. Я.Мудрого. - Х., 2003. - 221 с.

15.Расследование преступлений общественной опасности. Пособие для следователей. //Под ред. Н.А.Селиванова, А.И.Дворкина. – М., 1998.

16.Саинчин А. С.Особенности первоначального этапа раскрытия убийств, совершенных по заказу: учеб. пособ. – Одесса: Юридична література, 2002. – 160 с.

17.Саинчин А.С. Особенности расследования детоубийств: монография / О.С.Саинчин, Г.Д.Никитин. – Одеса: Юридична література, 2005. – 112 с.

18.Саінчин О.С.Розкриття і розслідування умисних убивств. Концептуальні і практичні основи: монографія. – Одеса: Юридична література, 2004. – 408 с.

19. Селиванов Н.А., Соя-Серко Л.А. Убийство: как его раскрыть. - М., 1998.

20.Семеногов В.В. Методика розслідування вбивств, прихованих інсценуванням: дис... канд. юрид. наук: 12.00.09 / Національна юридична академія України ім. Ярослава Мудрого. - Х., 2004. – 187 с.

21.Синчук В.Л. Кореляційні залежності між елементами криміналістичної характеристики та їх використання у методиці розслідування вбивств: дис. …канд. юрид. наук: 12.00.09 / Національна юридична академія України і м. Ярослава Мудрого. – Х., 2004. – 222 с.

22.Слинько М.И. Заказные убийства как вид преступного предпринимательства: криминалистический анализ. – М., 1997.

23.Снигирев А.П., Колошко И.М. Раскрытие убийств; под ред. А.М. Бандурки. – Харьков, 1996.

24. Стешиц В.К. Назначение судебно-медицинских экспертиз при расследовании убийств. – Минск, 1992.

25.Черечукина Л.В. Расследование убийств: Учебно-методическое пособие. – Луганск: РИО ЛГУВД им. Э.А. Дидоренко, 2009. – 248 с.

26.Шульга А.О. Основи методики розслідування вбивств на замовлення: дис... канд. юрид. наук: 12.00.09 / Національна академія внутрішніх справ України. – К., 2003. – 210 с.

 




Дата добавления: 2015-04-20; просмотров: 23 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | <== 3 ==> |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.013 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав