Студопедия  
Главная страница | Контакты | Случайная страница

АвтомобилиАстрономияБиологияГеографияДом и садДругие языкиДругоеИнформатика
ИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеталлургияМеханика
ОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРелигияРиторика
СоциологияСпортСтроительствоТехнологияТуризмФизикаФилософияФинансы
ХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника

Спектр мінливості у рослин-регенерантів.

Читайте также:
  1. АНАЛИЗАТОРЫ СПЕКТРОВ НА ОСНОВЕ RC МОСТОВ И ГЕТЕРОДИННЫЕ АНАЛИЗАТОРЫ.
  2. Виды спектров
  3. Дискретные спектры
  4. Естественная ширина спектральных линий атома.
  5. Изучение спектра атома меди. Построение градуировочной кривой
  6. Качественный спектральный анализ
  7. Корпускулярлық – толқындық дуализм. Жұтылу мен шашырау спектрінің шығуы.
  8. Масс-спектрометрический метод.
  9. Надставная труба. Высота звука. Сила звука. Тембр. Спектр
  10. Основи спектрометрії

Рослини-регенеранти із фенотиповими та генотиповими змінами індукують ся in vitro з використанням калюсних, суспензійних культур, а також ізольованих протопластів. Це обумовлено змінами рівня плоїдності (поліплоїдія), кількості хромосом (анеуплоїдія), структурних змін хромосом (делеції, дуплікації, транслокації), а також зміни як ядерних генів, так і мітохондріальних та пластидних.

Мінливість in vitro може бути обумовлена генетичною гетерогенністю тканин вихідного експлантат, а також індукованою, вирощуванням в умовах штучного живильного середовища або яке наслідок дії обох факторів.

Модельним об'єктом для з'ясування причин сомаклонального варіювання може бути соматичний ембріогенез із протопластів. У деяких видів рослин процес утворення соматичних ембріоїдів безпосередньо з протопластів, минаючи стадію калюсогенезу, можливий. Порівняння рослин-регенерантів, отриманих в результаті прямого соматичного ембріогенезу та органогенезу із калюсних тканин дозволило встановити можливі причини сомаклональної мінливості.

Серед видів рослин із простими (неполіплоїдними) геномами гетерогенні клітинні популяції мають здатність до органогенезу і регенерації повноцінних переважно диплоїдних клітин, без видимих хромосомних аберацій. І навпаки, у рослин з поліплоїдним набором хромосом в культурі in vitro часто регенерують анеуплоїдні, химерні, міксоплоїдні форми, частка яких зростає по мірі культивування в штучних умовах.

Генетичний аналіз сома клонів

Результати генетичних аналізів багатьох сільськогосподарських культур свідчать, що більшість сомаклональних варіантів обумовлена стабільними генетичними змінами, що виникли внаслідок мутацій. Для вивчення природи сомаклональної варіабельності використовують модельні об'єкти з певними маркерними ознаками. У пшениці ним може бути гліадин – компонент білка зернівки, який може визначатися електрофорезом. Наявність молекулярних маркерів дозволяє уникнути невірної інтерпретації результатів мінливості, що може бути наслідком генетичної неоднорідності вихідного матеріалу, перезапиленням та інших помилок, не пов'язаних з культивуванням in vitro.

Генетичний аналіз свідчить, що більшість сомаклональних змін є мутаціями. Успадкування їх дозволило встановити такі узагальнення: 1. серед сома клонів виявлені зміни морфологічних, біохімічних характеристик і ознак, які контролюються як моно-, так і полігенами, 2. у окремих сома клонів можливі зміни за рядом ознак і в потомстві вони групуються незалежно, 3. серед регенерантів виявляються як гетеро-, так і гомозиготні мутанти, 4. сома клони можуть мати гени, які знаходяться в різних алель них станах і різних локусах, 5. мутації зачіпають ознаки, генні локуси яких локалізовані в усіх гомологічних хромосомах, 6. сомаклональні варіанти можуть бути рецесивними, домінантними або кодомінантними.

Найбільш повний генетичний аналіз сомаклональної мінливості проведений у томатів, що дозволило зробити такі висновки: 1. у результаті культивування in vitro у рослин-регенерантів спостерігаються зміни кількості окремих хромосом і рівня плоїдності, 2. виявлений ряд ядерних мутацій з домінантним, рецесивним і напівдомінантним типами успадкування, 3. частота окремих мутацій висока (одна мутація на 20-25 регенерантів), 4. окремі мутації виявлені вперше саме в культурі in vitro, 5. співвідношення за розщепленням серед потомства 3:1 в R1 дозволяє припустити, що мутанти мають клонове походження і мутації відбуваються до моменту регенерування бруньки, 6. однією з причин сомаклональної мінливості може бути мітотична рекомбінація хромосом, 7. зміни можуть стосуватися не лише ядерного, але й пластидного геному (мутації в хлДНК).

Отже сомаклональна мінливість – це унікальне явище, що може проявлятися лише у рослин-регенерантів, одержаних в культурі in vitro. Частота варіантів залежить від генотипу рослини-донора, експлантат, умов, тривалості культивування, типу морфогенезу. Сомаклональна мінливість є важливим фактором створення вихідного матеріалу. Водночас, існують деякі обмеження використання сомаклональної мінливості пов'язані з низькою частотою очікуваних змін, небажаними синергічними ефектами (зменшення висоти рослин спричиняє зниження урожайності), появою сома клонів із значними абераціями хромосом, нестабільність та не спадковість багатьох змін.

 

 




Дата добавления: 2015-04-20; просмотров: 24 | Поможем написать вашу работу | Нарушение авторских прав

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | <== 16 ==> |


lektsii.net - Лекции.Нет - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав